Sosyal Medya

Ekonomi

Tüfenkci: OHAL iş dünyasına engel değil

Gümrük ve Ticaret bakanı Tüfenkci, "OHAL çok tartışılıyor. OHAL’in iş yaşamına, iş dünyasına engel olduğuna dair bir örnek yok" dedi.



Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk Sanayicileri ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi (TÃœSÄ°AD) Genel Merkezi'nde düzenlenen istiÅŸare toplantısında yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’nin 2017 yılında yüzde 7,4 büyüyerek G20 ekonomileri arasında en hızlı büyüyen ülke olduÄŸunu söyledi. 
 
Türkiye’nin 2018’in ilk çeyreÄŸinde de buna yakın bir büyüme yakalayarak erken seçime gidilen bugünlerde ekonomisinin temellerinin ne kadar saÄŸlam olduÄŸunu dosta düşmana göstereceÄŸini ifade eden Tüfenkci, “Özellikle Türkiye’de iÅŸ yapma kolaylığını saÄŸlama anlamında hükümet olarak gerek yatırım ortamının iyileÅŸtirerek, gerek ÅŸirket kurmayı kolaylaÅŸtırarak, gerek dış ticaret, özellikle de gümrük iÅŸlemlerini kolaylaÅŸtırarak ve basitleÅŸtirerek Türkiye’nin hem rekabet edebilirliÄŸini artırma, aynı zamanda Türkiye’de iÅŸ yapan ÅŸirketlerimizin maliyetlerini azaltma noktasında ciddi adımlar attık.” diye konuÅŸtu.
 
Son 4 yılın en yüksek büyümesini kaydeden Türkiye’nin, hedefleri aÅŸan bir büyüme yakaladığını aktaran Tüfenkci, 2017 yılında 157 milyar dolarlık toplam ihracatın 65 milyar dolarının, yani yüzde 41’inin Dahilde Ä°ÅŸleme Rejimi (DÄ°R) kapsamında gerçekleÅŸtirildiÄŸi bilgisini verdi.
 
"ERKEN SEÇİME İŞ DÜNYASI DA OLUMLU YAKLAŞTI"
 
Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin Avrupa BirliÄŸi’ne (AB) üyelik hedefinden sapmadığını belirterek, ÅŸunları kaydetti:
 
“O hedefimizi koruyoruz. Ancak muhataplarımız nezdinde Türkiye'ye karşı gerçekten ikircikli bir tutumla, ayrımcı bakış açısıyla karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Aday olan ülkelere ve kriterlere bakıldığında, Türkiye diÄŸerlerinden fersah fersah her alanda üstün olmasına raÄŸmen, Türkiye’ye karşı ÅŸu veya bu nedenle AB’in ikircikli bir tutum sergilediÄŸi yadsınamaz bir gerçek. Dolayısıyla AB’nin bu anlamda aslında bir samimiyet testinden geçtiÄŸini de düşünüyoruz. Bu noktada belki AB’nin bir kez daha düşünerek, tavrını netleÅŸtirmesi gerektiÄŸine inanıyoruz. Biz tam üyelik hedefimizi koruyoruz, fasılların açılmasını bekliyoruz. Ama bu, ÅŸu veya bu nedenle sürekli erteleniyor. Ä°ki tarafın da kazanacağı bir alan olan Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesinde dahi tereddütler yaÅŸayan veya bunu bir siyasi nedene baÄŸlamaya çalışan bir AB’nin tutumunu bir kez daha sorgulaması gerekir.”
 
Bülent Tüfenkci, erken seçim kararına deÄŸinerek, “Normalde hükümet olarak, AK Parti olarak amacımız, seçimleri zamanında gerçekleÅŸtirmekti ama artık bu gündeme geldikten sonra da bu belirsizliÄŸi ortadan kaldırmak, iÅŸ dünyamızın, Türkiye ekonomisinin daha fazla zarara uÄŸratılmaması, yara almaması noktasında ön alarak ve en az bir sürede bu seçimleri yapıp yolumuza devam etmek istedik. Bu, parlamentoda oy birliÄŸiyle alınan bir karar. Ä°ÅŸ dünyamız da olumlu yaklaÅŸtığını ifade etti” diye konuÅŸtu.
 
İş dünyasının ve yatırımcıların her zaman önünü görmek ve belirsizlik ortamından bir an evvel kurtulmak istediğini anlatan Tüfenkci, dolayısıyla bunları sağlayacak bu seçimlerin bir an evvel yapılması noktasında karar alındığını dile getirdi.
 
Ancak AB Parlamentosu’nun seçimlere yönelik eleÅŸtirilerini hayretle gördüklerini aktaran Tüfenkci, “AB Parlamentosu’nun bu eleÅŸtirileri yaparak, esasında Türkiye gerçekliÄŸinden ve analiz yeteneÄŸinden ne kadar uzak olduÄŸunu görmüş olduk. Dolayısıyla AB’nin Türkiye hakkındaki tutumunu bir an evvel netleÅŸtirmesi lazım. Bizim de hedefleri tutturma adına gereÄŸini yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’nin 24 Haziran seçimlerinde yeni bir sisteme geçeceÄŸini belirten Tüfenkci, şöyle devam etti:
 
“Ä°ÅŸlerin daha hızlı gideceÄŸi, bürokrasinin azalacağı ve zamandan kazanacağımız bir döneme geçeceÄŸimizi ve bunun en fazla da iÅŸ dünyasına yansıyacağını ifade ediyoruz. Özellikle daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük ve daha fazla refahın CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi ile daha fazla gerçekleÅŸeceÄŸine inanıyoruz. Bugünkü sistemin aksaklıklarından kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi noktasında bir fırsat olduÄŸuna inanıyoruz. Esasında bu sıkıntıların büyük bir kısmını sistemin kendisi üretiyor. Bakanlık olarak bir konuda karar verdiÄŸimizde en erken 3 ayda onu hayata geçirme imkanı oluyor. O da Bakan olarak ben takip edersem… Takip etmezsek ortalama 6 ayda hayata geçiyor kararlar. Åžimdi inÅŸallah bu süreçlerin çok daha azaldığı bir döneme girmiÅŸ olacağız.”
 
Bakan Tüfenkci, bu seçimlerden özellikle ekonominin etkilenmemesi noktasında her türlü tedbiri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini ifade ederek, “Seçimler vesilesiyle ne enflasyonla mücadeleden vazgeçtik, ne faizlerin düşürülmesi noktasındaki çalışmamızdan vazgeçtik ne de almamız gereken kararları öteledik, onlardan vazgeçtik” dedi.
 
Ekonominin kendi seyri içinde seçimlerden etkilenmememesi noktasında kararlı bir duruÅŸ sergilediklerini belirten Tüfenkci, “OHAL çok tartışılıyor. OHAL’in iÅŸ yaÅŸamına, iÅŸ dünyasına engel olduÄŸuna dair bir örnek yok. Bilakis bana göre OHAL iÅŸ dünyasının daha çok menfaatine. Biz Hükümet olarak ekonomik kararların Kanun Hükmünde Kararnameler ile çıkmaması noktasında da ÅŸimdiye kadar çok özen ve dikkat gösterdik” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.