Sosyal Medya

Güncel

The New York Times: Batı, Esad'ı iktidarda tutacak

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye rejimine yönelik füze baskınlarına ilişkin değerlendirmelerin devam ettiği ABD medyasında, saldırının ardından neler olacağı da tartışılıyor.



ABD, Ä°ngiltere ve Fransa’nın Suriye rejimine yönelik füze baskınlarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerin devam ettiÄŸi ABD medyasında, saldırının ardından neler olacağı da tartışılıyor. New York Times gazetesi, baskınların Esad rejimine kimyasal silahlar kullanımı konusunda bir uyarı olmakla birlikte Suriye’de bir rejim deÄŸiÅŸikliÄŸinin aranmadığının da net biçimde ortaya konulduÄŸunu düşünüyor.

New York Times, üç müttefikin Suriye rejimine ait bazı tesislere füze saldırısında bulunmasından sonra durumun, yıllarca iç savaşın acılarıyla yaÅŸayan Suriyelilerin çoÄŸu için pek deÄŸiÅŸmediÄŸini, çatışmaların devam ettiÄŸini vurgulayarak girdiÄŸi geniÅŸ haberinde bazılarına göre Suriye’deki savaşı durdurmanın “tek gerçekçi yolu”nun, BeÅŸar Esad’ın Rusya ve Ä°ran’ın desteÄŸiyle iktidarda kalacağını kabul etmekten geçtiÄŸini belirtiyor. Gazete şöyle devam ediyor:

“Diyorlar ki toplar sustuÄŸunda Suriye’nin diÄŸer kayda deÄŸer sorunları ele alınabilecek. Yani, kuzeyde Türkiye ile Kürtler arasındaki mücadele, Ä°ran ile Ä°srail arasındaki gölge savaşı ve mültecilerin dönebilmesi için yıkılan toplumların yeniden inÅŸası.”

Ancak Esad’a boyun eÄŸilmesinin, savaÅŸtaki vahÅŸeti nedeniyle cezalandırılması gerektiÄŸine inanan Washington ve diÄŸer Batılı baÅŸkentlerde kabul edilemez olduÄŸunu ve Esad’ın iktidarda kaldığı sürece ülkenin yeniden inÅŸasına katkı yapmamaya yemin edildiÄŸini vurgulayan gazeteye göre, baÅŸkaları ise Batı’nın Esad’ı cezalandırma çabalarının sıradan Suriyeliler için yaÅŸamı daha da kötüleÅŸtireceÄŸini savunuyor.

“ESAD DEĞİL, HALKI CEZALANDIRIYORUZSUNUZ”

Bu çerçevede Oklahoma Ãœniversitesi OrtadoÄŸu Etüdleri Merkezi Direktörü Joshua Landis’in “Esad’ı cezalandırmıyorsunuz, cezalandırdığınız yoksul Suriye halkı. Amerika’nın hedefleri, terörle mücadele, istikrarlaÅŸtırma ve mültecilerin dönüşü ise eÄŸer bütün bunlar baÅŸarısız kalacak” uyarısını yansıtan gazete, hafta sonundaki operasyon için ÅŸunları da yazıyor:

“Baskınlar, Esad’ı devirmek, onun güçlerini destekleyen Rus ve Ä°ranlı müttefiklerine zarar vermek veya sivillerin ÅŸiddetten korumak gibi amaçları taşımıyordu. Aslında ihtilafın genel dinamiklerini deÄŸiÅŸtirmemek ve ABD’nin içine daha da sürüklenmesini engellemek için çok titiz bir biçimde planlandı ve gerçekleÅŸtirildi."

“BATI’NIN DAHA FAZLA MÃœDAHALEYE DÄ°RENİŞİ RUSYA, Ä°RAN VE ESAD İÇİN Ä°YÄ° HABER”

New York Times, bunun ardından “Batı’nın daha fazla müdahaleye olan direniÅŸi, Rusya ve Ä°ran ve elbette ki Esad için iyi haber” deÄŸerlendirmesini de yaptığı haberinde “Baskınların baÅŸlıca mesajı, Esad’ın kimyasal silahları kullanamayacağı, ikincil mesajı ise Esad ne yaparsa yapsın Batı, onu iktidarda bırakacağıdır” görüşünü dile getiriyor. 

Suriye’deki mevcut durumuna da vurgu yapan gazete, “Türkler, kuzeyde kentleri yönetiyor, ABD, doÄŸuda Kürtlerin liderliÄŸindeki milislerle birlikte çalışıyor, Rusya ve Ä°ran ise ülkenin geri kalan bölümünde Esad’a isyancıların köklerini kazmaya yardım ediyor” ifadelerini kullandığı haberinde “bu aÅŸamada hiç kimsenin bu güçlerin arasında kalıcı bir barışın arabuluculuÄŸunu yapmak için gerçekçi bir planı olduÄŸu gibi görünmüyor” diyor.

“TEK ÇÖZÃœM RUSYA VE ABD ARASINDA”

Esad’ın iktidarda kalması durumunda komÅŸu ülkelerdeki mültecilerin dönüşünü caydıracağı görüşündeki Beyrut’taki Carnegie OrtadoÄŸu Merkezi Direktörü Maha Yahya'ya göre ise “tek çözüm, Rusya ve ABD arasında, Türkiye ve Ä°ran gibi baÅŸka güçlerin de katılmaları saÄŸlanabileceÄŸi bir anlaÅŸma" ancak böyle bir anlaÅŸma, Trump Yönetimi’nin ilgilenmediÄŸi “yoÄŸun diplomatik çabaları” gerektiriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.