Sosyal Medya

Güncel

İngiltere'de bazı akademisyenlerden Esed yanlısı komplo teorileri

İngiltere’de önemli üniversitelerde çalışan bazı kıdemli akademisyenlerin, Rusya’nın ortaya attığı Esed yanlısı dezenformasyonu ve komplo teorilerini yaydığı iddia edildi.



The Times gazetesinin haberinde, “Suriye, Propaganda ve Medya (SPM)" adlı akademik çalışma grubunun Rusya'nın ortaya attığı Esed rejimi yanlısı bazı komplo teorilerini yaydığı ileri sürüldü.

Aralarında Edinburgh, Sheffield ve Leicester’ın da yer aldığı ülkenin önde gelen üniversitelerinde görev yapan 4 profesörün yer aldığı grup, Esed’in gerçekleÅŸtirdiÄŸi kimyasal saldırılara iliÅŸkin videoların, gönüllü sivil örgüt "Beyaz Baretler" tarafından üretildiÄŸi ÅŸeklindeki Rus iddiasını yayıyor.

"Kimyasal saldırı süsü verilmiş olaylar"

Grubun danışmanları arasında 11 Eylül saldırısının bir komplo olduÄŸunu savunan ABD’li akademisyen Mark Crispin Miller ile geçen hafta Duma’da düzenlenen kimyasal saldırının arkasında ABD istihbarat servisi CIA’nın bulunduÄŸunu savunan Avustralyalı akademisyen David Blackall da yer alıyor. 

Grubun üyelerinden Edinburg Ãœniversitesi öğretim üyesi Prof. Tim Hayward’ın, "Beyaz Baretler" ile bazı terör örgütlerinin ortaklaÅŸa kimyasal saldırı süsü verilmiÅŸ olaylar düzenlediÄŸini ve bunlarda kaçırılıp uyuÅŸturulmuÅŸ çocukları kullandıklarını öne süren paylaşımlar yapıyor.

Twitter hesabında “Guta’daki sivil ve resmi tanık ifadeleri çok rahatsız edici sorulara yol açıyor.” ifadesini kullanan Hayward, Paul McKeigue adlı bir genetik epidemioloji ve genetik istatistiÄŸi uzmanının Esed’i savunan bir makalesini de kendi blogunda yayınladı.

The Times, McKeigue'in makalesinde, "delilleri deÄŸerlendirmede olasılık hesaplaması yöntemini kullanarak Esed’in kimyasal saldırı düzenlemesinin imkansızlığını" kanıtlamaya çalıştığını aktardı.

Alternatif saÄŸdan destek

Hayward’ın Suriye’deki kimyasal saldırıları tartışırken kullandığı "#Syriahoax" etiketinin, aralarında Mike Cernovich’in de yer aldığı ABD’deki alternatif saÄŸdan bazı kiÅŸiler tarafından kullanılması sonucu hızla yayıldığı kaydedilen haberde, bunda Rusya’nın verdiÄŸi siber desteÄŸin de rolü olduÄŸu ifade edildi.

Cernovich, daha önce, Hillary Clinton’ın destekçilerinin çocuk istismarı çetesiyle baÄŸlantılı olduÄŸunu öne süren ve “Pizzagate” diye bilinen komplo teorisiyle gündeme gelmiÅŸti.

SPM ile bağlantılı isimler arasında "Beyaz Baretler"in El Kaide ile ilişkili teröristler olduğunu ve Esed güçleri için meşru hedef teşkil ettiğini savunan Vanessa Beeley de var.

Habere göre grubun üyeleri arasında Sheffield Üniversitesi Siyaset, Toplum ve Siyasi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Piers Robinson ve Leicester Üniversitesinde okutman olarak çalışan Tara McCormack da yer alıyor.

Grubun ilk raporunu Salisbury’de geçen ay zehirlenen çifte ajan Sergey Skripal ile ilgili hazırladığı belirtildi.

“Novichok hakkında şüpheler” baÅŸlıklı raporda, Rusya’nın Skripal’e saldırıda kullandığı öne sürülen Novichok’un aslında hiç var olmadığı tezinin iÅŸlendiÄŸi aktarıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.