Sosyal Medya

Ekonomi

Yerli otomobilde önemli gelişme

Bakan Faruk Özlü, "Yerli otomobilin 5 modelle piyasaya girmesi ve üretim maliyetlerini düşürmek açısından 3 modelin aynı şasi üzerinde olması planlanıyor" dedi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü "Mesela bir sedan olacak, bir spor kullanım modeli SUV cinsi olacak, bir genel maksat aracı olacak. Araçlar, B ve C segmentinde üretilecek" ifadeleri kullandı.

CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın katılımıyla "Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak GiriÅŸim Grubu (OGG) Ä°ÅŸbirliÄŸi Protokolü"nün imzalandığını hatırlatan Özlü, imza töreninin ardından, OGG üyesi 5 ÅŸirketin çalışmalara hız verdiÄŸini söyledi.

3 İSİM DÜŞÜNÜLÜYOR

Özlü, projede teknik ve mali analizin, fizibilitenin son aÅŸamasına geçildiÄŸine iÅŸaret ederek, "GeldiÄŸimiz noktada, devlet desteklerinin tasarımı üzerinde çalışılıyor. Ayrıca bir üst yönetici (CEO) ataması olacak, buna Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak GiriÅŸim Grubu karar verecek. CEO olarak çok sayıda ismin adı geçti ancak ÅŸu anda 3 isim üzerinde düşünülüyor. Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak GiriÅŸim Grubu, CEO'sunu kendi içinde deÄŸerlendirip çalışma arkadaÅŸlarını kendileri açıklayacaklar." diye konuÅŸtu.

YERLÄ° OTONUN Ä°SMÄ° NE OLACAK?

Bakan Özlü, seçilecek kiÅŸinin, otomotiv sektöründe, küresel baÅŸarı elde etmiÅŸ bir Türk olacağını vurguladı. Özlü, üst yöneticinin belirlenmesinin ardından, ÅŸirketleÅŸme sürecinin tamamlanacağını anlattı. Kurulacak ÅŸirketin adının henüz belli olmadığını, iletiÅŸim firmalarıyla yapılacak görüşmeler sonrasında tespit edileceÄŸini dile getiren Özlü, "Türkiye'nin Otomobili Projesi'nde, ülke olarak küresel bir baÅŸarı hedefliyoruz. Dolayısıyla küresel ölçekte kabul edilebilir, güzel bir isim olacak. Åžirketin adı, Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak GiriÅŸim Grubu'nun iletiÅŸim firmalarıyla yapacağı çalışmalarla ortaya çıkacak." ifadesini kullandı.

22 Ä°LDEN TALEP VAR

Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu'nda bulunan 5 şirketin hisse oranlarının belirlenmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğüne değinen Özlü, bu noktada devletin katılımı ya da katılmaması gibi alternatiflerin de görüşüldüğünü belirtti.

Ä°lk etapta OGG'de yer alan 5 ÅŸirketin, eÅŸit ortaklık olmasını tercih ettiklerinin altını çizen Özlü, ÅŸu an çalışmaların 5 ÅŸirketin eÅŸit ortaklığı ÅŸeklinde devam ettiÄŸini kaydetti. "Ãœretim için 22 ilden talep var" diyen Özlü, Türkiye'nin Otomobili'nin üretim yeri konusunda 22 ilden talep geldiÄŸine dikkati çekerek, taleplerin deÄŸerlendirilerek en uygun il ve bölgenin seçileceÄŸini bildirdi.

Åžu aÅŸamada hangi segmentte ve kaç modelle piyasa girileceÄŸinin ele alındığına iÅŸaret eden Özlü, "Türkiye'nin Otomobili'nin, 5 modelle piyasaya girmesi ve üretim maliyetlerini düşürmek açısından 3 modelin aynı ÅŸasi üzerinde olması planlanıyor. Mesela bir sedan olacak, bir spor kullanım modeli SUV cinsi olacak, bir genel maksat aracı olacak. Araçlar, B ve C segmentinde üretilecek. Türkiye'nin Otomobili, elektrikli olacak." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"YERLİ OTOMOBİLDE AMAÇ MİLLİ MARKA OLUŞTURMAK"

Projenin, milli bir marka oluÅŸturma hedefiyle geliÅŸtirildiÄŸini vurgulayan Özlü, bu sebeple aracın markasının, teknik hususlar kadar önemli olduÄŸunu söyledi. Özlü, "Türkiye'nin Otomobili Projesi'nde, teknik-mali analiz, ÅŸirketleÅŸme ve CEO atanması konusuna yoÄŸunlaÅŸtık, bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Bu aÅŸamaların ardından tasarım, üretim, logo ve marka belirlenmesi çalışmalarına yoÄŸunlaÅŸacağız."deÄŸerlendirmesinde bulundu. Projenin, hem ülkedeki teknolojinin dönüşümüne katkı saÄŸlayacağını hem de ülkeye uluslararası piyasalarda ürünlerini kendi markasıyla pazarlama fırsatı sunacağına dikkati çeken Özlü, bu sebeple son derece önemli ve stratejik olduÄŸunu kaydetti.

Projenin halk tarafından da sahiplenildiÄŸine deÄŸinen Özlü, aracı ilk alanlardan olmak için sıraya girmek isteyen çok sayıda vatandaÅŸ olduÄŸunu aktardı. Türkiye'nin Otomobili Projesi'nde, 2019 yılında prototipinin geliÅŸtirilmesi, 2021 sonunda ise seri üretime geçilmesi planlanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.