Sosyal Medya

Dünya

ABD'den Türkiye'ye flaş Patriot teklifi

Rusya’dan sipariş edilen S-400 savunma sisteminin teslim tarihi yaklaştıkça Türkiye’yi vazgeçirmek için çabalarını hızlandıran ABD yönetimi Ankara’ya NATO uyumlu Patriot füzeleriyle ilgili cazip teklifler sundu.



Geçen hafta Ankara’yı ziyaret eden ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri Ä°liÅŸkilerden Sorumlu Kıdemli MüsteÅŸar Yardımcısı Vekili Büyükelçi Tina Kaidanow’un yaptığı açıklamada Patriot hava savunma sisteminin Türkiye’ye olası satışına iliÅŸkin “güncellenmiÅŸ fiyat” önerisi sunulduÄŸu belirtildi.
 
ORTAK ÃœRETÄ°M TEKLÄ°FÄ°
Ayrıca ABD yönetiminin hava ve füze savunma sistemi konusunda birlikte çalışmaya olan ilgisini tasdik eden ortak üretim ve ortak geliÅŸtirme yöntemlerini de içeren bir “niyet muhtırası” taslağı sunuldu. Büyükelçi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 tedarik etmesine iliÅŸkin olarak ABD’nin duyduÄŸu endiÅŸeyi “Türkiye’nin hava savunmasını geliÅŸtirmek istemesini anlıyor ve takdir ediyoruz. Ancak tüm NATO ülkelerinin NATO sistemleriyle çalışabilen askeri teçhizata sahip olmaları gerekir. Bir Rus sistemi bu standardı karşılamaz. Bu türlü bir tedarik aynı zamanda NATO’nun VarÅŸova Zirvesi’nde alınan ‘Halihazırda sahip olunan Rusya kaynaklı askeri teçhizata bağımlılıktan ulusal çabalarla uzaklaşılsın’ kararıyla da baÄŸdaÅŸmamaktadır” ifadesiyle dile getirdi.
 
BASKIYA DEVAM EDECEĞİZ
AkÅŸam Gazetesi'nin haberine göre; Kaidanow ayrıca “Bakanlığımız ‘Amerika’nın Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası’nın (CAATSA) uygulanmasını çok ciddiye almaktadır. CAATSA’nın 231. bölümünde yer alan Rusya kuruluÅŸlarından savunmayla ilgili herhangi bir alışveriÅŸ yapmaktan vazgeçmeleri yönünde Türk hükümetine baskıya devam ediyoruz” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.