Sosyal Medya

Sağlık

Gelişmiş ülkelerde kanser görülme sıklığı daha yüksek

Dünyada en sık rastlanan hastalıklardan biri olan ve önde gelen ölüm sebepleri arasında yer alan kanserin görülme sıklığı, gelişmiş ülkelerde gün geçtikçe artıyor.



Nüfus yoğunluğu dikkate alındığında gelir seviyesi yüksek ülkelerde kanser görülme sıklığı, orta ve düşük gelirli ülkelere göre daha fazla.

GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde her 100 bin kiÅŸiden 268’ine kanser teÅŸhisi konulurken, az geliÅŸmiÅŸ ülkelerde bu sayı her 100 binde 148. Öte yandan nüfusun üçte ikisinin geliÅŸmekte olan ülkelerde yaÅŸadığı göz önüne alındığında dünya genelinde yeni kanser vakalarının yüzde 57'si düşük ve orta gelirli ülkelerde görülüyor.

Ülkeler arasındaki dağılıma bakıldığında Avrupa ülkelerinin, nüfus oranına göre kanser görülme sıklığında üst sıralarda olduğu görülüyor.

Erkekler, kadınlara göre daha fazla kansere yakalanıyor

Dünyada nüfusa göre en yüksek kanser görülme sıklığına, her 100 bin kiÅŸide 338 kiÅŸi ile Danimarka'da rastlanırken Danimarka’yı, her 100 binde 300’den fazla kiÅŸiyle Fransa, Avustralya, Belçika, Norveç, ABD, Ä°rlanda Güney Kore ve Hollanda takip ediyor.

Erkeklerde kanser görülme oranı kadınlardakinden yaklaşık yüzde 25 daha fazla. Dünya genelinde her 100 bin erkekten 205’inde, her 100 bin kadından ise 165’inde kansere rastlanıyor.

Erkeklerde kanser görülme oranı, bölgelere göre çok büyük deÄŸiÅŸiklik gösteriyor. Batı Afrika’da her 100 bin erkekten 79’unda, Avustralya/Yeni Zelanda’da ise 365’inde (çoÄŸu prostat olmak üzere) kanser görülüyor.

Kadınlarda ise kanser görülme oranı, bölgeler arasında büyük farklara rastlanmıyor. Kuzey Amerika’da her 100 bin kadından 295’inde, Güney-Orta Asya’da ise 103’ünde kanser görülüyor.

Sigara, aşırı kilo ve hareketsizlik kanseri tetikliyor

Kanserin gelişmiş ülkelerde daha fazla görülüyor olmasının tetikleyici faktörleri arasında tütün kullanımı, aşırı kilo / obezite ve fiziksel hareketsizlik yer alıyor. Tüm dünyada görülen kanser vakalarında enfeksiyonlar yüzde 17 oranında rol oynuyor.

Gelişmiş ülkelerde her yıl yaklaşık 6 milyon kanser vakası, yaklaşık 2,9 milyon kansere bağlı ölüm gerçekleşiyor. Az gelişmiş ülkelerde ise yaklaşık 8 milyon kanser vakası ve 5,3 milyon kanser ölümü kaydediliyor.

Afrika’da 645 bin kanser, 456 bin kansere baÄŸlı ölüm görülürken DoÄŸu Akdeniz bölgesinde yaklaşık 555 bin kanser vakası, yaklaşık 367 bin ölüm gerçekleÅŸiyor.

Amerika kıtasında yaklaşık 2,9 milyon kanser vakası, yaklaşık 1,3 milyon kansere baÄŸlı ölüm; Avrupa’da yaklaşık 3,7 milyon kanser vakası, yaklaşık 1,9 milyon kansere baÄŸlı ölüm, GüneydoÄŸu Asya’da yaklaşık 1,7 milyon kanser vakası, yaklaşık 1,2 milyon kansere baÄŸlı ölüm ve Batı Pasifik’te yaklaşık 4,5 milyon kanser vakası ile yaklaşık 3 milyon kansere baÄŸlı ölüm kaydediliyor.

Gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerde kadınlarda en fazla ölüme yol açan kanser ise meme kanseri olarak belirtiliyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.