Sosyal Medya

Dünya

100 binden fazla Uygur Türkü Çin'in 'yeniden eğitim' kamplarında!

Sadece Kaşgar’da binlerce insanın bu nedenle gözaltına alındığı ifade edilirken, 100 binden fazla Uygur Türkü Müslümanın buna maruz bırakıldığı değerlendiriliyor.



Kirli ve kalabalık binalara götürülen Uygur Türkü Müslümanlarının burada Çin Komünist Partisi'ni öven şarkılar söylemeye ve dinlerinden feragat etmeye zorlandığı belirtiliyor.

Newsweek'e konuÅŸan Almanya merkezli Dünya Uygur Kongresi'nin temsilcilerinden Peter Irwin, “Bu kamplarda gözaltında tutulan Uygurluların sayısını öğrenince cidden eniÅŸeye düştük. Neredeyse sürgündeki her Uygur ailesi, kendilerinden bir kiÅŸinin bu kamplara “yeniden eÄŸitim için” götürüldüğünü öğrendi” dedi.

Irwin, “Åžu anda gelinen notaya bir anda ulaşılmadı. En azından yirmi yıldır Uygurluların politik ve kültürel haklarını sınırlayıcı uygulamaların bir sonucuna bugün ÅŸahit oluyoruz” diye ekledi.

ÇİN MEDYASI: UYGURLAR AŞIRILIKÇI İDEOLOJİLERDEN ÇABUK ETKİLENİYORLAR

Asya'nın ortasında ve Çin'de yaÅŸayan Müslüman Uygur Türkleri'nin bu ÅŸekilde kamplara toplanmasının nedeni ise Çİn medyası tarafından “Uygurluların aşırılıkçı ve uç ideolojilerden çabuk etkilenmesi” olarak yorumlanıyor. Çin devleti ise Uygurluların ayrılıkçı bir ayaklanmayı desteklediÄŸini ileri sürüyor.

İnsan hakları örgütlerine göre yıllardır 11 milyon Uygur Türk'ü gözetlendi, tutuklandı ve ağır insan hakları ihlallerin maruz kaldı. Son yıllarda ise daha da sert bir hal aldı. Chen Quanguo adlı şahsın Sincan'da Komunist Parti lideri olmasından bu yana Uygur nüfusunu kontrol etmek için yeni denetim teknikleri geliştirdiği iddia edildi.

SÄ°NCAN'DA POLÄ°S SAYISI ARTTIRILDI

Jamestown Foundation'ın 2017 raporuna göre, “Parti sekreteri Chen Quanguo Sincan'da polis sayısını hayli arttırdı. 90 bin yeni polis istihdamı yapılırken ve güvenlik amaçlı binalar oluÅŸturuldu.”

Bu askerden politikaya dönme ÅŸahıs Çin'in dışında pek fazla bilinmiyor fakat içerde etnik politikayı sürdürerek ün kazandı. Uygurları, Tibetlileri ve Batı Çin'deki diÄŸer etnik gruplar üzerindeki Komunist parti yönetimini korumak için bir dizi yeni tekniklerin öncüsü” denildi.

Human Rights Watch (HRW) tarafından aktarılan bir son raporda ise bu insanların “gözetim merkezlerinde bir suç iÅŸlemelerinden dolayı deÄŸil, politik olarak güvenilir olmadıkları farzedilerek gözaltında tutuldukları” ileri sürüldü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.