Sosyal Medya

Güncel

Hükümetten kamyon ve otobüsler için flaş karar!

Devlet, kamyon ve otobüsleri, darbe girişimi gibi millî güvenliği ilgilendiren konularda ‘kamu hizmeti’ için çağırabilecek.



Türkiye gazetesinin haberine göre, 15 Temmuz’da gönüllü olarak tankların önünü keserek önemli bir kamu görevi yapan kamyon ve otobüslere önemli bir yükümlülük getirildi. Kara yolu taşımacılığı yönetmeliÄŸinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle özellikle millî güvenliÄŸi ve kamu düzenini ilgilendiren konularda bu tip araçlar ‘kamu hizmeti’ için çaÄŸrılabilecek. UlaÅŸtırma Bakanlığı, güzergâh belirlemek suretiyle yetki belgesi olan araç sahipleriyle ‘kamu hizmeti yükümlülüğü sözleÅŸmesi’ yapabilecek. Eski yönetmelikte göç, afet ve acil durumlar ile toplumsal ihtiyaçların karşılanması gibi hallerde uygulanan konulara yenileri eklendi. Yeni uygulamada ‘millî güvenliÄŸi ve kamu düzenini ilgilendiren hususlar’ vurgusu yapılırken NATO harekâtları ve tatbikatlarında da aynı uygulama yapılabilecek. Söz konusu deÄŸiÅŸiklik, uzun bir süredir ilgili STK’ların görüşünde olan taslak yönetmelikte de yer almamıştı.

kamyon-darbe2

İSTİSNAİ DURUMLAR İÇİN

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanlığı döneminde UlaÅŸtırma Daire BaÅŸkanlığını yapan ve Türkiye’de ‘ulaÅŸtırma mühendisliÄŸi’ kavramının oluÅŸmasını saÄŸlayan AK Parti Erzurum Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, Ä°mar, UlaÅŸtırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü Mustafa Ilıcalı söz konusu düzenlemeyi deÄŸerlendirdi. Ilıcalı, “Bunu güvenlik yönünden bir düzenleme olarak görebiliriz. 15 Temmuz Darbe giriÅŸimine karşı koyan sivillere yönelik sorumluluk getirilmesin diye nasıl düzenleme yapıldıysa, bu düzenleme ile de özel sektörün araçlarından devletin yararlanabilmesinin önü açılıyor. Türkiye 15 Temmuz benzeri bir durumla karşılaÅŸtığında veya milli güvenliÄŸi ilgilendiren durumlarda, devlet özel sektör taşımacılığına belli bir yükümlülük getirebilmeli. YaÅŸanmış bir durum var ortada, hukuki boÅŸluÄŸu ortadan kaldırmak için yapılmış olabilir. Böyle bir istisnai durumda ihtiyaç olursa, devlet özel sektörden yararlanmak için bu yola baÅŸvurmuÅŸ olabilir” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.