Sosyal Medya

'ABD ile kavgamız Adnan Menderes ile başladı'

Prof. Dr. Burhanettin Can, Düşünce Mektebine verdiği özel röportajında çok önemli bilgilere yer verdi. ABD ile Adnan Menderes dönemiyle kavgaya başladığımızı ve bu kavgaya karışan tüm iktidarların akıbetlerini tek tek yazdı.



...

Türkiye ABD ile yollarını ayırdı ve kavga baÅŸladı. Yalnız, bu yeni bir olay deÄŸil. ÖrneÄŸin Adnan Menderes, Batı’nın Türkiye’ye sürekli ambargo uygulamasına karşı Sovyet Rusya’ya giderek Türkiye’nin kalkınmasının, geliÅŸmesinin ve sanayileÅŸmesinin daha hızlı gerçekleÅŸmesi için destek istemiÅŸti. Bunun akabinde 27 Mayıs darbesi ile Menderes idam edildi.

Yine, Süleyman Demirel de, o dönem medyada yazılıp çizilenlere baktığımızda Amerikan desteÄŸi ile iktidara gelen bir lider olarak gösterilmesine raÄŸmen, 7 proje dosyası ile Amerika’ya gidiyor, Amerika kredi vermiyor. Avrupa’ya gidiyor, Avrupa da kredi vermiyor. Sovyetler BirliÄŸine gidiyor, Sovyetler BirliÄŸi Demirel’e destek vererek 3 tesisin kurulması için Türkiye’ye yardım ediyor. Bunlar; Ä°skenderun Demir Çelik Tesisleri, Ali AÄŸa Petrol Rafinerisi ve SeydiÅŸehir Alüminyum Tesisleri… Ayrıca ülkeler arasında düzenli tren seferleri koydular ve üst düzey temaslara baÅŸladılar.

Hatta bu olaylar üstüne Demirel şöyle bir ifade kullanır: “Amerikan büyükelçisi benim odama geldi, daha oturmadan ‘Ekselansları eksen mi deÄŸiÅŸtiriyorsunuz?’ dedi. Hiç unutmuyorum o tavrını.” diyor. Akabinde Süleyman Demirel 12 Mart muhtırasını yiyor ve iktidardan düşürülüyor.

Sonra Ecevit iktidar oluyor ve koalisyonlar dönemi baÅŸlıyor. 1980’e doÄŸru gelindiÄŸi zaman, Amerika, NATO’dan daha önce çıkmış olan Yunanistan’ın NATO’ya geri dönmesini ve Türkiye’nin bunu kabul etmesini istiyor. Çünkü Yunanistan’ın NATO’ya kabul edilmesindeki tek engel Türkiye! O dönemde iktidar olan Ecevit ve Demirel bunu kabul etmeyince bildiÄŸiniz gibi 1980 darbesi oluyor.

Erbakan hoca baştan beri kural dışı olduğu için o da 28 Şubat darbesi ile görevden uzaklaştırılıyor.

28 Åžubat sonrası yeniden iktidara gelen Ecevit’in son dönemlerinde hastaneye gönderilmesi kendisine yapılan teklifleri kabul etmediÄŸi içindir.

- Ecevit neyi kabul etmedi?

20 Mart 2003’de Irak operasyonuna destek verilmesi istendi ama Ecevit bunu kabul etmedi. Ä°ran’la ikili doÄŸalgaz anlaÅŸmasını iptal etmedi. Kıbrıs meselesinde onların istediÄŸini yapmadı. Ermeni meselesinde yapılan teklifleri de kabul etmeyince hemen hastaneye gönderdiler.

Yine, Baykal’ın kaset olayının perde arkasında yatan üç neden vardır. Birincisi; Baykal, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin, Ä°srail firmasına verilmesini Anayasa Mahkemesi’ne götürerek iptal ettirdi. Ä°kincisi; Irak ve Suriye sınırını elektronik erken uyarı sistemiyle Ä°srail firmasına verilmesini yine Anayasa Mahkemesi’nde iptal ettirdi. Üçüncüsü; 1 Mart tezkeresinde de Baykal Meclis’te önemli bir rol oynadı ve sonrasında bir kaset komplosuyla Genel BaÅŸkanlık koltuÄŸundan ettiler.

SÖYLEŞİNİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.