Sosyal Medya

Genel

Kemal Öztürk - IŞİD zihniyetine karşı, sanat çağrısı

İslam’ı temsil etmediği, geleneksel İslam öğretilerine yüzde yüz ters olan IŞİD ve FETÖ zihniyetinin neden olduğu tahribatı gidermek için, uzun süreye ve yoğun çabaya ihtiyaç olacak. Tahribatın derinliği ve genişliği zaman ilerledikçe daha çok ortaya çıkacaktır.



Kemal Öztürk - Yeni Şafak
 
Çağımızda Ä°slam medeniyetinin algısını ve imajını tahrip eden en büyük felaket, IŞİD’dir. Ä°slam’ı hasım olarak gören diÄŸer dinler ve ideolojiler bile bu kadar büyük zarar vermemiÅŸtir.
 
Bugün İslam dendiğinde, insanların aklına sefalet, cehalet, şiddet, terör, ölüm geliyor. Ne hazindir ki, bu algı ve imaj sadece Batı toplumlarında değil, Müslümanlar arasında da gittikçe yayılıyor.
 
IŞİD’in Irak ve Suriye’de uyguladığı ÅŸiddet, katliam ve canilik, Türkiye baÅŸta, birçok ülkede gerçekleÅŸtirdiÄŸi terör saldırıları, insanları dinden soÄŸuttu.
 
Bir zamanlar Batının yaşadığı derin krize alternatif olarak gösterilen İslam medeniyeti, bugün kimsenin aklına bile gelmiyor artık.
 
Ä°SLAM’A BÃœYÃœK ZARARI IŞİD VE FETÖ VERDÄ°
 
Türkiye’de, IŞİD felaketine ek olarak, FETÖ felaketini de eklemeliyiz. Cani ve acımasız robotlara dönmüş FETÖ üyelerinin yaptıkları, darbe giriÅŸiminde insanlarımızı gözünü kırpmadan öldürmesi, Ä°slam anlayışına, Müslüman algısına, dini hayata çok büyük darbe vurdu.
 
Bunların sonucu olarak, dinden uzaklaşan, mesafe koyan, hatta deist ve ateist olma yönünde hızla ilerleyen bir kuşak geliyor arkadan.
 
Ä°slam’ı temsil etmediÄŸi, geleneksel Ä°slam öğretilerine yüzde yüz ters olan IŞİD ve FETÖ zihniyetinin neden olduÄŸu tahribatı gidermek için, uzun süreye ve yoÄŸun çabaya ihtiyaç olacak. Tahribatın derinliÄŸi ve geniÅŸliÄŸi zaman ilerledikçe daha çok ortaya çıkacaktır.
 
IŞİD’E KARÅžI SANAT FÄ°KRÄ° NASIL DOÄžDU?
 
Bu konuda kafa yoran ve çaba içinde olan bir ekipten bahsetmek istiyorum. Hattat ve fikir adamı Hüseyin Kutlu’nun çok uzun yıllardan beri emek vererek oluÅŸturduÄŸu bir fikir halesidir bu.
 
Hüseyin Kutlu’nun felsefesini şöyle özetleyebilirim:
 
‘Ä°slam medeniyetini temsil eden ÅŸey, ilim ve sanattır.
 
Ä°lmi, yani kitabı Kuran’ı Kerim, sanatı da hüsnü hat sembolize eder. Medeniyetimizin insanlık için ürettiÄŸi tüm deÄŸerler, bu iki sembolde kendini göstermiÅŸtir.’
 
Bu anlayışını, 30 yıldan fazladır yetiştirdiği öğrencilerine anlatıyor. Yeni hattalar, müzehhipler, musikişinas değerler yetiştiriyor.
 
Ä°slam’ı IŞİD, FETÖ ve benzeri terör örgütlerinin deÄŸil, ilimin, sanatın temsil ettiÄŸini, kurduÄŸumuz büyük medeniyetle de bunu ispat ettiÄŸimizi söylüyor hoca. ‘Kayıp bir medeniyetin çocukları olarak, o deÄŸerlerimizi yeniden keÅŸfetmek, yeniden ortaya çıkarmak ve çocuklarımıza öğretmek zorundayız. BaÅŸka türlü Müslümanlar ilerleyemez.’ Böyle düşünüyor.
 
SANAT ALANINDA İKİ ÖNEMLİ PROJE
 
Ben de 5 yıldan beri bu fikir halesinin bir parçasıyım. Sanatçı olamadım. Hoca beni teselli etmek için, ‘sen de iletiÅŸim sanatçısısın’ diyor! Ben ise kendimi, kayıp bir medeniyetin hazinelerini ortaya çıkartmak için uÄŸraÅŸan bir ekibin parçası olmakla motive ediyorum.
 
Çok önemli iki proje yürütüyoruz. Biri, Ä°stanbul Beykoz’da Ä°slam Medeniyeti Sanat Bahçesi kuruyoruz. Sanırım Türkiye’nin en büyük ve en önemli Ä°slam sanatları merkezi olacak. Bu merkezin baharda açılışını yapacağız. İçinde klasik tekke ve camiden Osmanlı çadırına, Endülüs bahçe örneklerinden ÅŸifalı bitki türlerine kadar birçok alan olacak.
 
DiÄŸeri ise Hüseyin Kutlu hocanın ömrünün hülasası olarak gördüğü Kuran’ı Kerim yazım projesidir. Ä°slam tarihinin yazılmış en önemli Kuran’ı Kerim örneklerinden oluÅŸan, yeni bir mushaf yazılıyor. Bu önemli konuyu daha sonra yazacağım.
 
Ä°ki yerde öğrenci yetiÅŸtiriyoruz. Beykoz’daki sanat bahçesinde ve Koca Mustafa PaÅŸa’da bulunan HekimoÄŸlu Ali PaÅŸa Camii külliyesindeki kütüphanede. Gelenekli sanatların her alanında, klasik usulde ve disiplinde ders alan sayıları 600 ile 700 arasında deÄŸiÅŸen öğrencilerimiz var.
 
SÄ°ZE BÄ°R TEKLÄ°FÄ°MÄ°Z VAR
 
23 değişik alanda derslerimiz bulunuyor. Hüsnü Hat, tezhip, ebru, musiki nazariyatı, ahlak, Osmanlı Türkçesi, Musiki, Bilgisayar destekli sanat tasarımı gibi, çok geniş bir yelpazeye yaylıyor. Her dersin hocasının ayrı bir kıymet olduğunu söylememe gerek yok sanırım.
 
Bunu ÅŸunun için anlatıyorum. Kuru hamaset, slogan ve sığlıktan usandıysanız, bir ÅŸeyler yapmak istiyorsanız, siz de böyle bir uÄŸraÅŸ içine girin. Ä°slam’ın cehalet, ÅŸiddet ve terörle anılmasına itirazınız varsa, herkese Ä°slam’ın aslında ne kadar güçlü bir medeniyet olduÄŸunu gösterebileceÄŸiniz bir alan var önünüzde.
 
Biz, gelenekli sanatlarla, sahip olduğumuz derin, kadim, saygın medeniyetimizi anlatmayı tercih ettik. Sizi de bunun bir parçası olmaya davet ediyoruz. İnternet sitemizi (biksad.com) ziyaret ederek yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi alabilir, kurslara katılabilir, bu fikir halesinin bir parçası olabilirsiniz. Hiçbiri olmasa da, izleyici olabilir, hayatınıza farklı bir bakış açısı, farklı bir anlam katabilirsiniz.
 
İŞİD, FETÖ ve benzeri zihniyetlere karşı vereceğimiz en iyi cevap, İslam medeniyetinin sahip olduğu ilim ve sanattır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.