Sosyal Medya

Güncel

Bir Mossad projesi: Beyinlerimiz 'kablosuz ağa' dönüşebilir mi?

Bu arada İsrail istihbarat servisi Mossad, ‘çığır açacak’ teknolojiler geliştirip kullanmak için yatırıma başlıyor.



Mindgamers adlı film, öğrencilerin kablosuz nöral bir ağ oluşturarak insanların beyinlerini kuantum bilgisayarı üzerinden birbirine bağladığı bir dünyada geçiyor. İnsanlar motor becerilerini bir beyinden diğerine aktarabiliyor. Ancak filmde oluşturulan dünya, kitlesel zihin kontrolüne de kapıyı açıyor.

Gerçek hayatta ise, araştırmacılar beyin-bilgisayar arayüzü üzerinde çalışıyor. Örneğin bu çalışmaların en fazla fayda sağlayacağı kişiler engelliler. Bu teknolojiyle belden aşağısı felçli kişilerin yeniden yürümesi mümkün.

Tim Mullen’ın firması, insanların dijital olarak baÄŸlanabileceÄŸi bir bulut platformu yaratmaya çalışıyor. Amaç, insanların bu platform üzerinden Internet baÄŸlantılı herhangi bir cihazla iletiÅŸime geçmesini saÄŸlamak.

Mullen, gelecekte telepatinin yani beyinden beyne iletiÅŸimin de mümkün olabileceÄŸini söylüyor ve ÅŸunları ekliyor: "Ä°nsanlar üzerinde yaptığımız ilk deneylerse, önümüzdeki yıllarda insanlar arasında beyinden beyne iletiÅŸimi gerçekleÅŸtirebileceÄŸimizi kanıtladı.”

MindGamers filminin senaristi ve yapımcısı Joanne Reay, beyinlerin kitlesel olarak bulut platformuna bağlanmasının, insan davranışlarını değiştiren faydalı bir gelişme olacağını söylüyor.

Ancak pek çok uzmana göre bu gelişmenin karanlık bir tarafı da var.

Güney California Ãœniversitesi’nden Todd Richmond, geliÅŸme aÅŸamasındaki zararlı teknolojiler üzerinde çalışıyor.

Richmond, bilim dünyasının bazı inovasyonları yapması halinde Internet korsanlığı ve diğer suçların artacağı uyarısını yapıyor.

Uzmanın yaptığı bir diğer uyarı da günümüzdeki inovasyonların büyük bir kısmının ticari sektör tarafından yönlendirilmesi. Çünkü uzmana göre, ticaret karlılığa; tüketiciyi heyecanlandıran ve satılması kolay ürünlere odaklanıyor. Firmalar için, ürünün ahlaki ve etik yankıları tasarım sürecinin bir parçası olarak değerlendirilmiyor.

Öte yandan Tim Mullen'a göre teknolojiyi faydalı şeyler için kullanma sorumluluğu topluma ait.

MindGamers filminde, yapımcılar teknolojinin izleyebileceği olası yönlerden sadece birini gösteriyor. Bulut teknolojisinin yardımıyla yapılacak ve 1000 kişinin filmi bilişsel başlıklarla izleyeceği bir deney sayesinde, bilim adamları çok yakında izleyicinin MindGamers filmine nasıl tepki verdiğini görebilecek.

Mossad Teknoloji Fonu Kurdu

Bu arada Ä°srail istihbarat servisi Mossad, ‘çığır açacak’ teknolojiler geliÅŸtirip kullanmak için yatırıma baÅŸlıyor.

Bu amaçla Mossad, Libertad adıyla bir yatırım fonu oluşturdu. Fon, robotlar, enerji, şifreleme, kişilik fişleme, metin analizi gibi alanlarda en son teknolojileri geliştiren şirketlere yatırım yapacak. Mossad tarafından yayınlanan tanıtım videosunda bir ajan yüz tanıma lensleriyle hedeflerini tanımlıyor.

Libertad’ın internet sayfasında çığır açıcı projeler için 568 bin dolar ayrıldığı belirtiliyor.

Ä°srail BaÅŸbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Mossad’ın geliÅŸtirilen teknolojinin kullanma lisansını alacağı kaydedildi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.