Sosyal Medya

Dünya

Sen ÅŸimdi tam olarak ne diyorsun abicim?

“Radikal”in çerçevesini çizseydi, “terör”ü tarif etseydi, tam olarak hangi “kışkırtıcı davranışlar”dan bahsettiğini ve “diğer ülkelerin iç işlerine müdahale”den kastının tam olarak ne olduğunu söyleseydi, gerçekten de basit bir çözümmüş!



Hakan Albayrak - KARAR

Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil el-Cubeyr, geçen Pazar günü (18 Haziran) Londra’da düzenlediÄŸi basın toplantısında, Katar ile sorunlarının çözümünün ne kadar “basit” olduÄŸunu anlattı.

Dedi ki:

“Bu krizin çözümünün basit olduÄŸuna inanıyoruz. KardeÅŸ Katar devletinin radikal hareketleri ve terörü desteklemeyi, kışkırtıcı davranışları ve diÄŸer ülkelerin iç iÅŸlerine müdahale etmeyi bırakması halinde bu kriz de çözülür.”

Çok güzel.

“Radikal”in çerçevesini çizseydi, “terör”ü tarif etseydi, tam olarak hangi “kışkırtıcı davranışlar”dan bahsettiÄŸini ve “diÄŸer ülkelerin iç iÅŸlerine müdahale”den kastının tam olarak ne olduÄŸunu söyleseydi, gerçekten de basit bir çözümmüş!

***

DeÄŸil iÅŸte.

Çözüm basit deÄŸil, çünkü Katar’ı ablukaya alan devletlerin ne dediÄŸi belli deÄŸil.

SaÄŸda solda yuvarlak yuvarlak konuÅŸuyorlar.

Burada “saÄŸda solda”yı bilhassa vurgulamak isterim, zira doÄŸrudan doÄŸruya Katar’la konuÅŸtukları yok.

Katar’a aracılar vasıtasıyla ‘Sizin tam olarak ÅŸu ÅŸu hareketlerinizden ÅŸikâyetçiyiz’ yahut ‘Sizden tam olarak ÅŸunları ÅŸunları istiyoruz’ dedikleri de yok.

Suudi Arabistan ve yoldaÅŸlarının Katar’a hâlâ dört başı mamur bir ÅŸikâyet yahut alep listesi göndermediÄŸini biliyor muydunuz?

Üç başı mamur bir liste de göndermemişler.

Ä°ki başı mamur bir liste de…

Tek başı mamur bir liste de…

Hiçbir talep listesi göndermemişler.

BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin Washington Büyükelçisi Yusuf el-Utbe, 14 Haziran’da verdiÄŸi bir demeçte, Katar’dan talep ettikleri ÅŸeylerin listesini hazırlayıp Washington’a (?) sunacaklarını söyledi…

Suudlu baÅŸ diplomat el-Cubeyr de 16 Haziran’da yaptığı açıklamada “bir ÅŸikâyet listesi” üzerinde çalıştıklarını bildirdi…

Hâlâ bekliyoruz…

Demek ki Katar’la bütün iliÅŸkilerini kestiklerini açıkladıkları 5 Haziran günü ellerinde böyle bir liste yokmuÅŸ, o iÅŸi niye yaptıklarını kendileri de bilmiyormuÅŸ!

O gün bugündür ‘Åžikâyetlerimiz ve taleplerimiz ne olabilir ki acaba?’ diye kara kara düşünüyorlar demek ki!

Komik, komik.

***

Katar DışiÅŸleri Bakanı Åžeyh Muhammed Abdurrahman es-Sani, Katar Televizyonu’nda ÅŸaÅŸkınlık içinde anlatıyor:

“Kuveyt Emiri Åžeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın, Katar’a karşı haksız tedbirler alan ülkelerin taleplerinin ne olduÄŸuyla ilgili yoÄŸun bir mesai harcadı. Åžu ana kadar Kuveyt’e ne talep ne de suçlama listesi iletildi. Bu ülkelerin yetkililerinin yaptığı açıklamalar doÄŸrusu bizi ÅŸaşırtıyor. Bir bakıyorsunuz, Kuveyt’e talepleri ileteceklerini, bunun bir Körfez sorunu olduÄŸunu ve Körfez ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiÄŸini söylüyorlar, bir de bakıyorsunuz taleplerin ABD’ye iletileceÄŸini söylüyorlar ya da Katar’ın -ne yazık ki hala öğrenemediÄŸimiz- talepleri yerine getirecek tedbirler almasını istiyorlar. Bu da, anlaÅŸmazlığın, asılsız haberler üzerine kurulu olduÄŸunun, iletecekleri talepleri olmadığının ve Katar aleyhinde aldıkları tedbirlerin dayandığı temelin ne kadar kırılgan olduÄŸunun en büyük kanıtıdır.”

***

ABD Dışişleri bakanlığı da şaşkın.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert diyor ki:

“Ambargoyu uygulamaya iki  haftadan fazla bir zaman önce baÅŸladılar. Körfez ülkelerinin Katar hakkındaki  iddialarının detaylarını henüz kamuoyu ile paylaÅŸmamasına ÅŸaşırmış durumdayız. Bu  aÅŸamada basit bir soruyla karşı karşıyayız: Atılan adımlar gerçekten Katar’ın  terörizmi desteklediÄŸi yönündeki iddiaların sonucu muydu, yoksa Körfez ülkeleri  arasında uzun zamandan beri var olan sorunlarla mı ilgiliydi?”

***

Bu arada…

Katar’la bütün iliÅŸkileri kesme davasının fikir babası sayılan BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Katar’dan günde 2 milyar metreküp gaz satın almaya devam ediyormuÅŸ!...

Güya Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri ile beraber hareket ederek Katar’la bütün iliÅŸkilerini kesen Yemen, Doha’daki büyükelçiliÄŸini boÅŸaltma zahmetine girmemiÅŸ!...

Bunların sadece ne dediği değil, ne yaptığı da belli değil.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.