Sosyal Medya

Güncel

Ak Parti'de yenilenme.. Nereden başlanmalı - Kenan Alpay

Kadro ve teşkilatların ahlaki, vicdani, hukuki manada sıkı bir elemeye tabi tutulması AK Parti’nin ve ülkenin geleceği açısından elzemdir. Şekil şemal, imaj ve vitrin yenilemekten ibaret bir program 2019 Mart ve Kasım seçimlerinde sağlıklı sonuçlar vermeye yetmeyecektir. Yenilenme fiziki sahadan önce ahlaki sahada tecessüm etmelidir. Onca devasa yatırıma, devrim niteliğindeki atılıma rağmen referandumda elde edilen fark esasında mezkûr alanlarda yaşanan sıkıntılara bir tepkinin de göstergesiydi



 

Metal yorgunluğu nasıl aşılacak?

 

Kenan Alpay - Yeni Akit

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tekrar Genel BaÅŸkan seçilmesinin ardından Meclis’te AK Parti Grubu’na hitap ettiÄŸi gün teÅŸkilat ve kadroları silkeleyecek bir konuÅŸma yaptı. Ä°lk hedef olarak 2019 seçimleri olarak ifade edilse de ‘teÅŸkilatların tamamını yenileme’ yönündeki irade beyanı daha uzun erimli hedefler için çalışılacak yol haritasını iÅŸaretliyordu. Hakikaten de Nisan 2017 referandumu sonuçları itibariyle verilen sözlerin yerine getirilebilmesinin önünde hiçbir bahane ve engel kalmamış durumda.

Çok yönlü olarak üzerinde durulmayı hak eden, ciddi mütalaalar yapmayı gerekli kılan ve kanaatimce konuÅŸmanın en can alıcı cümlesi ÅŸuydu: “TeÅŸkilatlarımızın tamamını güncelleyeceÄŸiz. Çünkü ortada bir metal yorgunluÄŸu var.” TeÅŸkilatların tamamı üzerinde bir güncelleme ve gözden geçirme programı uygulanması öngörülüyor çünkü bir metal yorgunluÄŸu (eskimesi) tespiti, teÅŸhisi yapılmış. Nereden baÅŸlamalı, nasıl baÅŸlamalı ve mevcut sorunları aÅŸmak üzere nasıl bir dinamizm üretmeli gibi hususlarda da birtakım tutamak noktaları beyan edilmiÅŸ zaten.

Biri Fiziki DiÄŸeri Manevi Yorgunluk

Türkiye sorunlar yumağının tam ortasında bir ülke. Kemalist oligarÅŸinin türlü yolsuzluklarla harmanlanmış bir asra yaklaÅŸan askeri vesayeti, PKK ve FETÖ üzerinden tertiplenen kanlı tezgâhlar Türkiye’nin siyasal ve toplumsal istikrarını sabote etmek üzere kesintisiz bir biçimde devrede tutuluyor. Ä°ktisadi büyümeyi, teknolojik atılımı, toplumsal bütünlüğü, ahlaki deÄŸerleri deÄŸil geliÅŸtirmek muhafaza etmek dahi son derece güç. Ne var ki güçlükleri aÅŸmak sadece mevcudu korumak veya bir kısmını önceleyip diÄŸerlerini ertelemekle mümkün olamıyor.

Son dönemlerde siyaset ve toplumda ciddi bir heyecan ve coÅŸku kaybı yaÅŸandığı görülüyor. Bu seçim çalışmalarından meydanlara hatta oradan sandığa kadar net bir biçimde yansıyor. Medya üzerinden verilen kimi coÅŸku efektleri, ‘ver mehteri!’ kliÅŸeleri veya troller üzerinden sosyal medyada kotarılan kimi operasyonel çıkışlarla örtülebilecek gibi deÄŸil. Ayrım yapılmaksızın ‘metal yorgunluÄŸu’ eleÅŸtirisine tabi tutulan teÅŸkilatlar baÅŸka bir partiye deÄŸil iktidardaki AK Parti’ye ait. EleÅŸtiri deÄŸil kapsamlı bir özeleÅŸtiri çaÄŸrısı duruyor karşımızda.

Özeleştirinin yokluğu kibir ve umursamazlığı takip eden çürüme ve yozlaşmayı tetikliyor tüm siyasal hareketler için. Bu sebeple özeleştiriyi hakkını vererek icra eden hareketler kendini yeniliyor ve toplum nezdinde itibar ve desteğini sürekli kılıyor.

Yenilenmeden anlaşılan ÅŸey nedir? Mesela CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan konuÅŸmasının bir bölümünde 15 yıl boyunca iktidarda kalmanın sırrını MKYK ve milletvekillerinin yaÅŸ ortalaması üzerinden izah ediyor. AK Parti’nin demokrat ve cumhuriyetçi, yerli ve milli, muhafazakâr ve kucaklayıcı hatta devrimci bir hareket olduÄŸunun altını çiziyor. 

Peki, metal yorgunluÄŸu partinin hangi alanlarında yaÅŸanıyor? Metal yorgunluÄŸunu aÅŸacak irade kadro ve teÅŸkilatlara nasıl kazandırılacak? Meselenin bir vitrin yenileme veya yeni bir performans sistemini yürürlüğe koymaktan öteye boyutları olduÄŸu ortada. Meselenin fiziki bir yorgunluktan ziyade belki ondan daha önemlisi ahlaki ve siyasi deÄŸerler alanında yaÅŸanan yorgunluktan kaynaklandığı aÅŸikâr. Bu baÄŸlamda “bize tevazu yakışır ve tevazudan asla taviz veremeyiz” ilkesini hayata geçirecek kadrolar hangi deÄŸerlerle mücehhez kılınmalı ki bu sözün pratikte saÄŸlam bir karşılığı olsun?

İmaj ve Söylem Değişimi Yetmez

Metal yorgunluÄŸu il ve ilçe teÅŸkilatlarında, belediyelerde, bürokraside ve siyasi temsiliyette yaygın ve bulaşıcı bir hastalığa dönüşmüş durumda. Referandum çok net bir göstergeydi. AK Parti giderek CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın gayret, meÅŸruiyet ve sürükleyici karizmasından ibaret bir harekete dönüşme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Tembellik, kayırma, iltimas, rüşvet, kibir türünden her türlü günahı CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın karizmasıyla telafi edebileceÄŸi üzerine hesaplar yapan kadrolarla dolu etraf. Son zamanlarda en çok duyulan savunma biçimi, “ErdoÄŸan’ı sevdiÄŸim için bana saldırıyorlar, Reise saldıramadıkları için beni hedef alıyorlar, bizi yıpratarak CumhurbaÅŸkanımızın etrafını boÅŸaltmak istiyorlar” gibi sahtekârlık ve tabasbus kokan söylemlerden oluÅŸuyor. 

Metal yorgunluğu yerel yönetimler, bürokrasi, akademi daha önemlisi medyada neredeyse koma düzeyinde seyrediyor. Güncellenmesi gereken en acil alanlardan biri de medya düzenidir. Metal yorgunluğunu aşıp çürüme ve kokuşma seviyesinde seyreden alanlar kimse için sır değil. Tetikçilik ve amigoluk sarkacında siyasetten topluma, akademiden iş hayatına değin hemen her alanda hegemonya kurmak üzere yapılanan Pelikan Şebekesi de bu gözden geçirme ve yenileme programına dâhil edilmezse eksik kalır.

Kadro ve teÅŸkilatların ahlaki, vicdani, hukuki manada sıkı bir elemeye tabi tutulması AK Parti’nin ve ülkenin geleceÄŸi açısından elzemdir. Åžekil ÅŸemal, imaj ve vitrin yenilemekten ibaret bir program 2019 Mart ve Kasım seçimlerinde saÄŸlıklı sonuçlar vermeye yetmeyecektir. Yenilenme fiziki sahadan önce ahlaki sahada tecessüm etmelidir. Onca devasa yatırıma, devrim niteliÄŸindeki atılıma raÄŸmen referandumda elde edilen fark esasında mezkûr alanlarda yaÅŸanan sıkıntılara bir tepkinin de göstergesiydi.

Taziye Notu:

Kadir Demirel Abimizi mübarek bir ramazan günü iftar etmeye az bir zaman kala hunharca iÅŸlenen bir cinayetle kaybettik. Maalesef katil tanıdıktı ve son derece yakındaydı. Ãœzüntümüz ve acımız büyük elbette. Tesellimiz Kadir Demirel abimizin mü’min ve muvahhid olarak yaÅŸayıp yine mü’min ve muvahhid olarak hayata veda etmesiydi. Rabbim kendisine rahmet ve maÄŸfiretiyle muamele etsin, ailesine ve yakınlarına sabrı cemil ihsan etsin.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.