Sosyal Medya

Dünya

Paraguay kongre binası ateşe verildi

Paraguat Senatosu'nda yapılan oylamada, Başkan Horacio Cartes'in ikinci kez göreve gelmesinin önünü açan anayasa değişikliğinin kabulü protesto edildi ve kongre binası ateşe verildi. Göstericiler bu kararla ülkenin demokratik yapısının zayıflayacağını söylüyor.



Paraguay'da anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini protesto eden göstericiler, kongre binasını ateÅŸe verdi. Güney Ameri̇ka ülkesi Paraguay'da Senatoya sunulan ve BaÅŸkan Horacio Cartes'in ikinci kez seçilmesini öngören anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi, 45 senatörden 25'inin evet oyuyla kabul edildi. Göstericiler bu kararla ülkenin demokratik yapısının zayıflayacağını ve oylamanın yasa dışı olduÄŸunu söylüyor.

Değişiklik meclis tarafından da onaylanırsa yürürlüğe girecek.

Bunun üzerine, Kongre binası önünde anayasal değişikliği protesto eden göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.

Çatışma sırasında bazı göstericiler, polis kordonunu geçerek Kongre binasının ilk katına girdi ve buradaki belgelerle mobilyaları ateşe verdi.

Polis, tazyikli su ve plastik mermilerle müdahale ederek göstericileri binadan çıkarmaya çalışırken, itfaiye ekipleri yangını söndürdü.

Senato Başkanı Roberto Acevedo, yasa değişikliğinin oylamaya sunulmasındaki sürecin Senato kurallarını ihlal ettiğini ve Yüksek Mahkemeye oylamanın iptali için itirazda bulunduğunu açıkladı.

Paraguay'da devlet başkanlarının görev süresi 5 yıl. Yasa değişikliği, Devlet Başkanı Horacio Cartes'in 2018'de düzenlenecek seçimde bir kez daha aday olmasının önünü açıyor.

Muhalif Senatör Desiree Masi, "Anayas,a 1989'da acımasız bir diktatön düşmesinin ardından 1992'de değiştirildi ve başkanın tekrar seçimesi yasaklandı. Bu bir darbedir ve direneceğiz. Halkı da bizimle direnmeye çağırıyoruz" dedi.

Askeri diktatörlükler tarafından yönetilmiş olan Paraguay, Peru ve Şili de dahil olmak üzere birçok Latin Amerika ülkesi, başkanların peş peşe seçilmesini ebgelleyen yasalar çıkardı.

Kolombiya ve Venezuela ise mevcut başkanların yeniden seçilmesi için yasalarını tekrar değiştirdi. Bu iki ülkede siyasi çalkantılar sık sık baş gösteriyor.

Kaynak: Reuters, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.