Sosyal Medya

Güncel

İETT'nin kadın yolculara özel gece düzenlemesi dün uygulamaya konuldu

"ERKEKLERİN EĞİTİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM" İETT ’nin 35/C Taksim-Kocamustafapaşa otobüsüne Eminönü’nden binen Göksu Bulut, "Uygulama aslında güzel ama biraz düşündüğümüz zaman, çok cinsiyetçi bir uygulama. Saat, 22:00’den sonra erkeklerin kadınlara bir şey yapabilme hakkının olduğunun mesajını veriyor. Kadınların evine yakın bırakılması yerine, erkeklerin eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.



Ä°ETT’nin, kadın yolcuların saat 22.00’den sonragüzergah üzerinde, durak dışında istediÄŸi noktada inmesi uygulaması dün akÅŸam tüm hatlarda baÅŸladı. Uygulama kapsamında ÅŸoförler, kadınları istedikleri en yakın noktada durarak indirdi. Otobüse binen yolcular uygulamadan memnun kaldı.
 
"SOKAÄžIN BAÅžINDA Ä°NDÄ°REBÄ°LÄ°R MÄ°SÄ°NÄ°Z?"
Kadın yolculardan Çisem TenekecioÄŸlu, "Valla çok iyi yaptılar. SaÄŸolsunlar, bizde korkarak geçiyoruz. ÇoÄŸu yerde de ışık yok lamba takmamışlar bayağı iyi oldu. Biz evimize yakın bir noktada CerrahpaÅŸa’da ineceÄŸiz" dedi. TenekecioÄŸlu ineceÄŸi sırada otobüs sürücüsüne "sokağın başında indirebilir misiniz?" ÅŸeklinde seslenerek istediÄŸi yerde duran otobüsten indi.
 
"BELEDİYE KURALLARI KİŞİLERE GÖRE DEĞİL, TOPLUMA GÖRE HAZIRLANMALI"
Yılmaz Yorulmaz adlı erkek yolcu ise, "Böyle bir uygulamayı istemem. Cinsiyetçi yaklaşımlar böyle pozitif ayrımcılıklarda olsa bir belediyenin kurallarını değiştirmemeli. Belediye kuralları kişilere göre değil, topluma göre hazırlanmalı. Toplum buna uymuyorsa, toplumda gerekli yerler değiştirilmeli" dedi.
 
"BÄ°R YERE GÄ°DERKEN TEDÄ°RGÄ°N OLUYORUZ"
Gaye Bulut adlı bir baÅŸka kadın yolcu da, "Bu uygulamayı sadece kadınlar için deÄŸil aynı zamanda erkekler için de olmalı. Bir kadın bunu istediÄŸinde ÅŸoför uygulayacak ama erkek bunu isterse uygulanmayacak, bu biraz saçma. AkÅŸam 22.00’den sonra zaten istanbul’da kadın olarak bir yerden bir yere giderken epey tedirgin oluyoruz, zorluk çekiyoruz. Bunu önlemek istemiÅŸ olmaları güzel ama çok cinsiyetçi olmuÅŸ. Ben bu uygulamanın doÄŸru olduÄŸunu düşünmüyorum" dedi.
 
"BÖYLE BİR ŞEYE İHTİYAÇ GÖRÜYORDUM"
Kadıköy Esatpaşa Hattında çalışan 10 E nolu İETT otobüsünde yolculuk yapan bir kadın uygulamadan çok memnun kaldığını belirterek, "Çok daha güzel oldu, umarım devamı gelir, etkili olur, böyle bir şeye ihtiyaç görüyordum. Özellikle bir durağın evimize uzak olması çok zor oluyordu." dedi.
 
Bir başka kadın yolcu da, "Yeni uygulamadan haberim yok, uygulamanın ne olduğunu öğrenmem lazım önce. Böyle bir uyulamaya ihtiyaç duyulması aslında rahatsız edici, ciddi anlamda ihtiyaç duyulması rahatsız edici. Kadını korumaya yönelik böyle bir uygulama yapılacağına, erkekleri bilinçlendirmeye yönelik bir uygulama yapılsa daha iyi olur." şeklinde konuştu.
 
Ä°STANBUL/DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.