Sosyal Medya

Kürsü

PKK, Avrupa'nın neyi olur

AB’den bazı kesimler Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinin dondurulması tartışmalarını yeniden açtı. Müzakerelerin dondurulmasını Türkiye’ye yönelik bir yaptırım olarak kullanılmasını istiyorlar.



Sebep, Türkiye’nin PKK terörüne karşı mücadelesi çerçevesinde attığı adımlar. Daha önce de Türkiye’nin terörle mücadele kararlılığını akamete uÄŸratmak için terörle mücadele kanununun deÄŸiÅŸtirilmesini istemiÅŸti AB. Sebep, AB PKK’ya daha fazla örgütleneceÄŸi ve DoÄŸu-GüneydoÄŸu halklarını daha fazla baskı alacağı bir ortam yaratmaya çalışıyor. Aslında ısrarlı bir ÅŸekilde PKK’nın kırmızıçizgileri olduÄŸunu dillendiriyorlar. HDP sırtını PKK’ya; PKK ise sırtını AB’den bazı kesimlere dayıyor. Adını koyalım, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi ülkeler doÄŸrudan PKK terörüne kucak açmış durumda. Öyle dolaylı bir destek de deÄŸil bu. DoÄŸrudan saÄŸlanan askeri ve politik destekten bahsediyoruz.
 
Siyasi açıdan bu üç ülke PKK için Kandil’den daha güvenli merkezlere dönüştü. Kandil’de Türk uçakları PKK hedeflerini bombalıyor; fakat PKK’nın sırtı kalınları Almanya, Belçika ve Hollanda’da muazzam bir konfor ile yaşıyorlar. ÖrneÄŸin AB’nin önünde çadır kurabiliyor, AB baÅŸkentlerinde Türklere ve Türkiye’nin kurumlarına saldırabiliyor, ellerinde terör örgütünün flamaları ve elebaşının resimleriyle yürüyüşler düzenleyebiliyor. Bu, desteÄŸin görünen tarafı. Görünmeyen tarafında ise PKK’nın mezkûr devletlerin istihbarat örgütlerinden aldığı koruma var. Yani bazı istihbarat örgütleri PKK’ya istihbari kalkan saÄŸlıyor. Terör örgütüne silah taşıyan, teröristin cenazesini omzunda taşıyan, PKK terörünü meÅŸrulaÅŸtırmaya çalışan HDP’liler de AB’nin baÅŸ tacı oldu bugünlerde.
 
Bazı AB büyükelçilerinin “Hepimiz Selahattiniz” çizgisinde HDP grup sıralarını doldurması, Türkiye’de hainlikle suçlanan herkesi kabul etmeye hazır olduklarını açıklaması PKK’ya verilen desteÄŸin ne kadar aleni bir ÅŸekilde ilerlediÄŸinin göstergelerinden.
 
Askeri açıdan ise Suriye ve Irak, AB ülkelerinin PKK’yı semirtmesi için bir proje merkezine dönüştü. Ayn’el-Arab’dan sonraki dönemde bazı AB ülkeleri PKK’ya doÄŸrudan askeri eÄŸitim ve mühimmat desteÄŸine baÅŸladılar. PKK teröristleri doÄŸrudan Alman özel kuvvetleri tarafından eÄŸitiliyor. Yakında zamanda ABD özel kuvvetlerinin PKK’lılar ile birlikte “sıcak” fotoÄŸrafları basına servis edilmiÅŸti. Avrupalıların fotoÄŸrafları henüz servis edilmedi. Fakat sahada olan herkes verilen askeri desteÄŸin canlı ÅŸahidi.
 
Konu PKK olunca AB bir taraf ve bu konudaki kredibilitesini Türkiye nezdinde tamamen kaybetmiÅŸ durumda. Bu sebepten PKK’yı kırmızıçizgi olarak kabul etmeleri ve PKK’yla mücadele sebebiyle Türkiye’ye yüklenmelerinin Ankara nezdinde hiçbir karşılığı yok. AB’nin PKK ile mücadele sebebiyle Türkiye’yle müzakereleri dondurması tartışması bile Ankara’da AB’nin yaratmak istediÄŸi tepkiyi yaratamadı. MeÅŸhur tabirle bugünlerde Türkiye AB’ye karşı “dönerse senindir, dönmezse zaten hiç senin olmamıştır” mantığıyla yaklaşıyor. Zaten ilerlemeyen bir müzakere süreci, AB’nin tutmadığı sözler ve üstüne üstlük PKK’ya arka çıkma ısrarı, AB’nin kırmızıçizgilerini Türkiye açısından anlamsız kılıyor.
 
AB, Ankara’da ciddiye alınmak istiyorsa önce PKK-FETÖ terörüyle arasına mesafe koyacak ve vaatlerini yerine getirecek.
 
Aksi takdirde kırmızıçizgileri, Obama’nınkilere benzeyecek.
 
Ufuk UlutaÅŸ - AkÅŸam

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.