Sosyal Medya

Güncel

Piramiterle ilgili önemli keşif!

Araştırmacılar, "ERT-3D" olarak adlandırılan üç boyutlu elektrik direnç tomografisi tekniğini kullanarak MS 1000 ve 1300 yılları arasında inşa edilen piramidin içinde 10 metre uzunluğunda yeni bir yapı daha buldu.



Arkeologlar, Meksika'da Kolomb öncesi uygarlıklardan Mayalara ait Chichen Itza antik şehrindeki Kukulkan piramidinin içinde daha küçük üçüncü bir piramidin olduğunu keşfetti.
 
 
Daha önce altında ikinci bir yapı bulunan Kukulkan'ın üç aşama halinde inşa edildiği sanılıyor. 1930'larda keşfedilen ikinci yapının, MS 800'lü yıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Son keşfedilen üçüncü piramidin ise MS 500 ve 800 yılları arasında yapıldığına dair işaretler bulunuyor.
 
MATRUŞKA BEBEĞİ GİBİ
Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsünden Denisse Lorenia Argote, yapının detaylı olarak incelenmesinin bölgedeki ilk dönem yerleşimciler hakkında önemli bilgi sağlayacağının altını çizdi.
 
Argote, içteki orijinal yapının MS 500-800 arasında "saf" Maya üslubunu yansıtabileceğine işaret etti.
 
Daha önce Chichen Itza harabelerinde kazılar yapan California Üniversitesi Antropoloji Bölümünden Prof. Dr. Geoffrey Braswell, Kukulkan piramidini Rus matruşka bebeklerine benzeterek aşağıya doğru başka platformların da ortaya çıkabileceğini söyledi.
 
KAZI HENÃœZ BAÅžLAMADI
Meksika Özerk Ulusal Üniversitesi Geofizik Enstitüsünden araştırmacı Rene Chavez, ilk yapıda bir merdiven ve üstte bir mihrap varmış gibi göründüğünü, bu alanın doldurularak korunmuş olabileceğini kaydetti.
 
Chavez, "Yapının şimdilik yalnızca haritası çıkarıldı, kazılar henüz başlamadı. Kazı yapılmadan, içteki piramidin en eski yapı olup olmadığını kesin olarak söylemek mümkün değil. " diye konuştu.
 
Arkeologlar, geçen yıl elektronik görüntüleme yöntemiyle yaptıkları çalışmada El Castillo (Kale) olarak da bilinen piramidin yer altı nehrinin oluşturduğu bir obruk üzerine inşa edilmiş olduğunu fark etmişlerdi.
 
HER BASAMAK YILIN BİR GÜNÜ
Üzerindeki tapınakla yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki Kukulkan piramidinin her bir cephesinde 91 basamak bulunuyor. En üstteki tapınak eklendiğinde basamakların toplam sayısı, yılın 365 gününü temsil ediyor.
 
Kolomb öncesi uygarlıklardan Mayalar, MS 6. yüzyılda en parlak çağını yaşamıştı. Astronomi, matematik, mimari ve sanatta büyük ilerleme kaydeden Mayalar, Meksika'nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan bölgede hüküm sürmüştü.
 
UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan Chichen Itza antik kentini her yıl bir milyondan fazla turist ziyaret ediyor.
 
MEKSÄ°KO/AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.