Sosyal Medya

Ceyhan Mumcu: Can Dündar 15 Temmuz'u biliyordur

Uğur Mumcu’nun kardeşi Ceyhan Mumcu, Cumhuriyet Gazetesine yönelik operasyonla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.



2012 MİT operasyonundan bu yana açık açık Fetullahçı Terör Örgütü ile birlikte hareket eden, dahası PKK'nın hendek siyasetine açık destek veren, DHKP-C terörü ile uyumlu bir gazetecilik sergileyen Cumhuriyet Gazetesine 31 Ekim gecesi bir operasyon düzenlendi.

Bu operasyon sonucunda 9 Cumhuriyet yöneticisi ve yazarı tutuklandı. Peki Cumhuriyet ile yaşıt bir gazete nasıl terör örgütlerinin kara propaganda aracı haline geldi?

Bu soruları Türk solunu ve Cumhuriyet Gazetesini yıllardır yakından takip eden, Uğur Mumcu'nun kardeşi, yazar, siyasetçi, serbest avukat Ceyhan Mumcu cevapladı.

"HİKMET ÇETİNKAYA'NIN GYV'DE NE İŞİ VAR?"

-Cumhuriyet Gazetesi'ni hep Fetullah'a düşman olarak bilirdik. FETÖ-Cumhuriyet iÅŸbirliÄŸi ne zaman baÅŸladı? 

Hikmet Çetinkaya hemen her gün Fetullah'ı eleştiren yazılar yazıyordu. Ama Ergenekon davası başladığı zaman onun da tavırları değişti. Avukatların tutumlarına paralel olarak Gülen'i nedense bir tehlike olarak görmemeye başladı. Hatta onların Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'na gittiğini sonradan öğrendik.

"FETÖ'NÜN İLK SUÇU CUMHURİYET'İN BOMBALANMASI!"

-O dönemde Cumhuriyet Gazetesi de bombalanmıştı sanırım? 

FETÖ ile işlediği ilk suç olarak farklı farklı eylemler gösterilir. Bence FETÖ'nün ilk eylemi Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasıdır. Cumhuriyet'e 3 adet bomba atıldı ve kimse ölmedi. Aynı ekip Danıştay saldırısını da yaptı. Gülen örgütünün suç işlediği ilk tarih odur. Hikmet Çetinkaya gibi FETÖ'yü yıllarca yakından takip edenler "biz dememiştik" demesi gerekirken Fetullahçılarla bir ittifaka başladı.

"AKIN ATALAY FETÖ SAVCILARIYLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYDİ"

-Bugün Cumhuriyet'in sahibi olan Akın Atalay o dönemde Cumhuriyet'in avukatıydı. O da bu FETÖ gerçeğini görmedi mi?

FETÖ-Cumhuriyet ittifakı ilk kez 20 Ekim 2008'de Ergenekon davası başladığında iyice ayyuka çıktı. Şimdi Can Dündar ile birlikte Akın Atalay ve Bülent Utku Ergenekon mahkemesinde FETÖ savcılarıyla işbirliği halindeydiler. Akın Atalay Ergenekon davalarında tam bir savcı yardımcısı gibiydi. Bizi de hasım gibi gördüler. Akın Atalay'ı o döneme kadar tanımazdık. Avukat olarak adı geçmeye başladı.

"İLHAN SELÇUK KALP KRİZİ GEÇİRİNCE GAZETEYİ ELE GEÇİRDİLER"

-Akın Atalay ve ekibi gazeteyi nasıl ele geçirdi? 

Ergenekon kumpaslarında gözaltına alınan İlhan Selçuk gözaltına alındı serbest bırakıldı ve bir hafta sonra kalp krizi geçirdi. Gazetenin yönetimi tamamen İbrahim Yıldız'ın kontrolüne geçti. Ben o zaman İbrahim Yıldız'a gittim konuştum.

Bana çok soğuk davrandı. Bu avukatlar kimdir, nerden buldunuz, nasıl bir savunma yapıyorlar, dedim. İlham Selçuk ve Balbay mahkum olsa avukatların umurlarında değil. Gürbüz Çapan da yazar yapılmıştı. Onların aleyhinde bir tutum takınıyorlardı.

O karışıklıkta İbrahim Yıldız kanalıyla Akın Atalay ve ekibi işbaşına geldi. Mustafa Balbay'ın yazılarına son verdiler. ABD bursuyla yetişmiş olan ve biraz PKK'ya sempati duyan Utku Çakıröz geldi. Çakıröz o yollardan CHP'den milletvekili oldu.

Balbay'ın yerine Erdem Gül'ü getirdiler. İlhan Selçuk'un kalp krizi geçirmesinden doğan yönetim boşluğu ile Akın Atalay ve avukatlar bugünkü yayın çizgisini oluşturacak yönetimi biraraya getirdi. Alev Coşkun'un da işine son verdiler.

"CAN DÜNDAR İLE AKIN ATALAY FETÖ'YE DESTEĞİ ARTIK GİZLEMİYOR"

-Akın Atalay ile Can Dündar ne zaman birlikte hareket etmeye baÅŸladı? 

Can Dündar ile Akın Atalay paralel görüşte insanlar. Can Dündar Ergenekon yalanı konusunda Mehmet Baransu ile aynı görüşteydi. Hatta Ergenekon hakkında çok da ağır yazılar yazmıştır. Şimdi artık ilişkilerini saklamıyor. Dün gördüm Akın Atalay şöyle demiş: "Cemaat mağdur, kim mağdursa onun yanındayız." FETÖ ile ittifak yaptıklarını artık saklamıyorlar.

"CAN DÃœNDAR BENCE 15 TEMMUZ DARBESÄ°NÄ° BÄ°LÄ°YORDU"

-Can Dündar 15 Temmuz darbesinden kısa süre önce görevi bırakıp yurtdışına çıktı? Darbeyi biliyor muydu?

Bence Can Dündar darbeyi biliyordur. Darbe başarısız olsa başım derde girer diye düşünerek yurtdışına çıkmış olabilir. Bunu bilmemesine imkan yok.

"CUMHURİYET YÖNETİMİ FETÖ'DEN ÇOK ARKASINDAKİ GÜCE OYNADI"

-Akın Atalay ve Can Dündar bugün yurtdışında. FETÖ'nün baÅŸarısız olacağını tahmin edememiÅŸler miydi? 

ABD'nin bugünkü maşası Fetullahçılar. FETÖ'den daha çok kendilerini ABD'ye beğendirmeye çalıştılar. Fetullah da "Madem ABD güçlü. Safımızı orada tutalım" diyordu. Cumhuriyet de Fetullahçılardan daha çok Fetullahçıların arkasındaki güce oynadı. Kaçma konusuna gelince. Yurtdışına kaçan şimdilik hesabını veremeyeceğini bildiği için kaçar. Kendinden emin olan gelir hesabını verir.

"AKIN ATALAY MAL VARLIĞINI SATARAK KAÇTI, DÖNMEYEBİLİR"

-Akın Atalay'ın tekrar yönetime gelme ihtimali yok mu?

Elbette şartlar uygun olduğunda gelip mahkemede ifade verip vakfı yönetmeye devam etmek ister. Ama gelmeme ihtimali de var. Giderken mal varlığını sattığı ve tasfiye ettiğine göre gelmeme ihtimali de var.

"CAN DÃœNDAR MUMCU BELGESELÄ° YAPMAK Ä°STEDÄ° AÄ°LE REDDETTÄ°"

-Can Dündar ile en son ne zaman görüştünüz? 

Uğur Mumcu belgeseli yapmak istiyordu. Benimle ve Güldal Mumcu ile görüştü. Güldal, belgeseli onun yapmasını uygun görmedi.

"GÜLEN PERİNÇEK'E 5 MİLYON LİRA TEKLİF ETTİ"

-Fetullah Gülen ile geçtiğimiz aylarda sonuçlanan bir davanız vardı. Sizi neden dava ettiler?

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı yetkilileri 2005-2006'da Doğu Perinçek'i davet etmiş. Hatta 5 milyon lira teklif etmişler. Hatta Erol Mütercimler demiş ki "Sana bunlar para verecekler Gülen ile görüşürsen. 5 milyon dolardan aşağı isteme, seçimlere gireceksin, partinin parası yok". Amaç da Gülen'in hoşgörüsünü, her kesimden insanla görüştüğünün propagandasını yapmak. Ben bunu deşifre ettim diye bana dava açtılar. Davayı kazandılar. Beni icraya verdiler. 17/25 Aralık'tan sonra Yargıtay bozdu.

"CUMHURİYET'E ÇUVALLA PARA NEREDEN GELİYORDU?"

-FETÖ ile Cumhuriyet arasında gizli bir ortaklık ilişkisi olabilir mi?

Gizli ortak var mıdır bilmiyorum ama şunu biliyorum. Samanyolu TV kapandığı zaman Nazlı Ilıcak "biz artık Cumhuriyet okuyacağız, bizim gazetemiz Cumhuriyet olmuştur" dedi. Hatta o açıklamayı duyunca "Nazlı Ilıcak Cumhuriyet okuyorsa ben okumuyorum" dedim.

Nazlı Ilıcak ve Uğur Mumcu mücadeleleri çok meşhurdur 12 Eylül öncesi. İbrahim Yıldız "Cumhuriyet'e çuvallarla para geliyordu" demişti. O para nereden geliyor, kim gönderiyor araştırmak lazım.

"CUMHURİYET YAZARLARI DA BU DURUMDAN SUÇLU"

-Cumhuriyet yazarları neden bu yönetim tarzına göz yumuyor?

Cumhuriyet gazetesinde tiraj ve ilan gelirleri bir türlü iyi gitmiyor. Tiraj ve ilan alırız diye seyirci kaldılar. Emre Kongar bir FETÖ'cü değildir. Kongar'a sorsan "Ben gazeteye gitmiyorum, yönetime karışmıyorum" der. Yazarların direnecek gibi olanlarını atıyorlar. Diğerleri de nereden iş bulurum diye devam ediyor. Gazetenin bu hale gelmesinden Ali Sirmen ve Orhan Bursalı da sorumludur. Uğur Mumcu olsa direnirdi. Mumcu olsa gazete bu hale gelmezdi.

"ABD FETÖ'YÜ SATARSA FETULLAH'I İLK HASAN CEMAL VE CENGİZ ÇANDAR SATAR!"

-Yolu bir dönem Cumhuriyet'ten geçen Hasan Cemal ve Cengiz Çandar gibi sol liberallerin FETÖ ile birlikte hareket etmesine ne diyorsunuz?

ABD "bu FETÖ'den biz de bıktık" derse bunlar hemen fikir değiştirirler. Hatta "bu Fetullahçılar ne hainmiş" diyerek bunların üzerine giderler. ABD desteğini çözmeden FETÖ'yü çözemezsiniz.

"CUMHURİYET ÖZELEŞTİRİ YAPMALI AMA ÇOK ZOR"

-Cumhuriyet'te ÅŸimdi neler olabilir?

Vakıfın eski yönetimi geri gelebilir. Çünkü şu anki yönetim yurtdışına kaçtığı ortada. Balbay'lar geri dönebilir. Ama ciddi bir özeleştiri yapmadıktan sonra ben çok ümitli değilim. Buraya nasıl geldik diye sorgulamaları gerekir.

Cumhuriyet'in eski günlerine döneceği konusunda çok ümitli değilim. Çünkü bu yayın siyasetinin değişmesine karşı bir direnme yok. Hepsi "bana dokunmuyorlarsa karışmam" anlayışında. Düzeleceklerini zannetmiyorum.

"FETÖ, MUMCU SUİKASTİNİ BİLE KULLANDI"

-Uğur Mumcu suikastinin üzerinden 24 yıl geçti. Hangi bulgulara ulaştınız?

ABD'nin talimatı ve organizasyonu ile yapıldığını, MOSSAD tarafından kurgulandığını ve islami görünümlü kişilere yaptırıldığı sonucuna ulaştım. FETÖ'cüler daha sonra Uğur Mumcu suikasti ile ortaya çıkan Tevhit Selam örgütünü kullanarak bir çok yasadışı dinleme yaptı.

Hatta bu davadan yargılanan emniyet müdürü "CHP'li Mahmut Tanal bizi desteğe geldi ama Uğur Mumcu'nun abisi Ceyhan Mumcu gelmedi. Artık Ceyhan Mumcu'nun TV'lerde konuşma hakkı yok" dedi. Ben de o açıklamalara gülüyordum. O açıklamayı yapanlar şimdi tutuklu yargılanıyor.

"MUMCU SUİKASTİNDE FETÖ ARACI OLARAK MI KULLANILDI"

-UÄŸur Mumcu suikastinde FETÖ parmağı olduÄŸu yönünde şüpheleriniz var mı? 

Mesela FETÖ'nün eski emniyet imamı bir haber kanalında "Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı FETÖ araç kullanılarak öldürüldü" dedi. Ben de kendisine haber gönderdim. Deliliyle konuşmalı çünkü Uğur Mumcu benim kardeşim. Böyle bir iddiayı geçiştiremiyorum.

"15 TEMMUZ'U TÜRKİYE'NİN DİNAMİZMİ ÖNLEDİ"

-15 Temmuz darbe girişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

27 Mayıs'ı, 12 Mart'ı, 12 Eylül'ü çok iyi bilirim. 15 Temmuz darbe girişimi çok farklı bir hareket. Ben ABD'nin düğmeye bastığına çok önemli delillere ulaştım. ABD sahiden darbenin başarılı olmasını istiyordu. Ama Türkiye'nin dinamizmi bunu önledi. Bunun yanında şunu da söylemek gerekir. ABD Türkiye ordusundan rahatsız. İstediğini yaptıramadığı için Türk ordusundan şikayetçi.

"TÃœRKÄ°YE'DE BELLERÄ° KIRILDI AMA BATI'DA KISA VADEDE OPERASYON YAPABÄ°LÄ°RLER"

-FETÖ gücünü büyük ölçüde yurtdışına taşıdı. Örgütün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Kısa dönemde yurtdışında etkili olabilirler. AB'de suçluların iadesi uygulanmıyor. O korumayı kazandılar. Ama ABD'ye güvenilmez. Yeni ABD yönetimi kendisine yeni bir maşa bulursa dünyada da etkilerini yitirirler ve biterler. Türkiye'de ise belleri kırıldı. Ne hallere düştüler. Operasyon güçleri kalmadı.

İsa Tatlıcan/Sabah

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.