Sosyal Medya

Güncel

Bahçeli'den başkanlık referandumuna yeşil ışık

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başkanlık sisteminden yana olmadıklarını ancak bunu 'millete sormakta da sakınca görmediklerini' söyleyerek referanduma destek mesajı verdi. Bahçeli, "MHP yarlamenter sistemin revize edilip reforma tabi tutulmasından yanadır. Ancak milletimize görüşünü sormanın, filizli çelişkiyi son erdirmeyle ilgili müdâhil olmasını istemenin hiç bir mahsurlu ve sakıncalı tarafını da görmeyecektir" dedi.



Partisinin grup toplantısında konuÅŸan MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, baÅŸkanlık sistemi için referanduma gidilmesine karşı olmayacakları mesajını verdi. 

Bahçeli, konuÅŸmasında, "MHP yarlamenter sistemin revize edilip reforma tabi tutulmasından yanadır. Ancak milletimize görüşünü sormanın, fiili çeliÅŸkiyi son erdirmeyle ilgili müdahil olmasını istemenin hiç bir mahsurlu ve sakıncalı tarafını da görmeyecektir" ifadelerini kullandı. 

"MHP’nin ne dediÄŸi bellidir. Hükümet sitemi üzerinde yapılan tehlikeli oyunlar, siyasi ve hamasi uygulamalar rejim krizine dönüşebilecektir. Ya fiili durum düzelsin ya da bu durum hukuki boyut kazansın ve Türkiye derin bir nefes alsın. Millete gitmekten korkmayız, mahsur görmeyiz ve millet ne derse, gereÄŸi neyse seve seve yaparız."

Yıldırım-Bahçeli görüşmesi

BaÅŸbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel BaÅŸkanı Bahçeli Pazartesi günü bir araya gelmiÅŸti. Daha önce üzerinde anlaşılan randevu Bahçeli'nin, "AK Parti BaÅŸkanlık önerisini Meclis'e getirsin" önerisinden hemen sonra yapılmıştı.

BaÅŸbakan Yıldırım geçtiÄŸimiz hafta, MHP lideri Bahçeli'nin BaÅŸkanlık sistemiyle ilgili çaÄŸrısına "teÅŸekkür ederek" yanıt vermiÅŸti. Yıldırım, en kısa sürede yeni anayasa teklifini Meclis'e getireceklerini ve Meclis 367 milletvekiliyle onay verse dahi referanduma gideceklerini açıklamıştı.

Bahçeli geçtiÄŸimiz hafta yaptığı grup toplantısında, "AK Parti BaÅŸkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse, Anayasa taslağını TBMM'ye getirmelidir. Bizim tercihimiz parlamenter sistemin reforma tâbi tutulmasıdır. Ancak milletimiz aksini söylerse buna da diyeceÄŸimiz herhangi bir ÅŸey doÄŸal olarak bulunmayacaktır" demiÅŸti.

Devlet Bahçeli daha sonra yaptığı bir açıklama da, BaÅŸkanlık sistemi tartışmalarının siyaseti zenginleÅŸtireceÄŸini söylemiÅŸti.

MHP'den 14 vekil yetiyor

BaÅŸkanlık sistemi için Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi, bunun Meclis'te kabul edilmesi için de 367 milletvekilinin deÄŸiÅŸikliÄŸe 'evet' oyu vermesi gerekiyor. 'Evet' oyları 330-366 aralığında kalırsa deÄŸiÅŸiklik referanduma götürülüyor. BaÅŸkanlık sisteminin referanduma götürülebilmesi için MHP'den en az 14 milletvekilinin deÄŸiÅŸikliÄŸe 'evet' oyu vermesi yeterli oluyor. 

Hâlihazırda AK Parti'nin, Meclis BaÅŸkanı çıkarıldığında 316 milletvekili bulunuyor. MHP'nin 40 milletvekili var. BaÅŸkanlık sistemini istemeyen CHP 133, HDP ise 59 milletvekiline sahip. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.