Sosyal Medya

Güncel

Johnson'ı köşeye sıkıştıran soru!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşı Johnson ile ortak basın toplantısı düzenledi. Johnson'a daha önce Türkiye ile ilgili söylediği sözler için 'özür dileyip dileyemeyeceği sorulunca "Türkiye'de çok faydalı görüşmeler yaptık. Bir araya geldiğimiz insanlar buraya gelmemin Türkiye'ye olan taahütümüzün bir göstergesi olduğunun farkında. Aslında bu konu hiç bir görüşmede dile getirilmedi. Buna biraz da şaşırdım" dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Boris Johnson ile biraraya geldi. Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu'nun DışiÅŸleri Bakanlığı'ndaki makamında gerçekleÅŸen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının ana gündeminde Suriye'de yaÅŸanan insanlık dramı vardı. Ä°ÅŸte bakanların yaptığı konuÅŸmalardan satır baÅŸları...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bakan Çavuşoğlu:

Ä°ngiltere'nin bu zorlu günlerde Türkiye'ye verdiÄŸi güçlü destekten dolayı Johnson'a ve Ä°ngiltere yönetimine çok teÅŸekkür ediyoruz. Ä°ngiltere ile ticari iliÅŸkilerimizi geliÅŸtirmek için karşılıklı irademizi bugün bir kez daha ortaya koyduk. Ä°ngiltere'nin ABD'den ayrılması bizi üzmüştür ama halkın iradesine herkesin saygı duyması gerekir. Karşılıklı üst düzey görüşmeler gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Sayın BaÅŸbakanımızın Ä°ngiltereye olası bir ziyaretini deÄŸerlendirdik.

SURİYE KONUSUNDA AYNI DÜŞÜNÜYORUZ

Suriye ve bölgesel konularda aynı düşünüyoruz. Suriye'de ateÅŸkesin saÄŸlanması konusunda Ä°ngiltere ve Türkiye arasında tam bir görüş birliÄŸi var. Suriye'nin istikrarı için ortak adımlar atabilirz ama herÅŸey bizim elimizde deÄŸil. Bugün Halep'i tüm ateÅŸkes anlaÅŸmalarına raÄŸmen bombalayan zalim bir Esed rejimi var. Ä°ngiltere'nin PKK konusundaki tavrından memnunuz. Bundan sonrasında PKK ile mücadele konusundaki desteÄŸin artması en büyük beklentimiz. PKK buradaki Kürt vatandaÅŸlarımızı temsil etmiyor.YPG ve PKK'nın Avrupa'da faaliyetlerine izin veren Avrupa ülkelerini de bir kez daha kınıyoruz. Bundan sonraki süreçte de iÅŸbirliÄŸimizi devam ettireceÄŸiz

Boris Johnson:

Türkiye'de olmak çok güzel. Benim atalarım burada aslında. Benim amcam da burada sizin yaptığınız iÅŸi yapıyordu. Bu bakanlıkta benim ailemin bir tarihi var dolayısıyla burada olmak çok güzel. BirleÅŸik Krallık darbe giriÅŸimi karşısında tamamen sizin arkanızda. Türk halkının bu giriÅŸime verdiÄŸi cevabı görmek çok güzel. Türkiye halkının demokrasi mücadelesini destekliyoruz.

DÃœN Gaziantep'E GELÄ°NCE...

Türkiye'nin Suriye konusunda çok büyük sorumluluk aldığını biliyoruz. Suriye'deki çatışmanın sonuçları dün benim için çok belirgin hale geldi. Gaziantep'e gelip Türk halkının desteğini gördüm. Mülteci kamplarına çok ciddi yatırımlar yapıyorsunuz.Birleşik Krallık 2.3 milyon sterlini insani yardım adına temin etti. Dün biraz daha fazla para verdik mayınların temizlenmesi için.

TÜRKİYE ÇOK MERKEZİ ÖNEME SAHİP

DAEÅž ve PKK'yla olan mücadelede ortak pozisyona sahibiz. Türkiye dünyanın güvenliÄŸi açısından çok merkezi öneme sahip. Kıbrıs'taki çözüm sürecinden bahsettik. Her iki taraf da liderlik gösteriyor. Ä°yimser bir ÅŸekilde bu yolda ilerlemeye devam ediyorlar. Bütün iyimser meselelerden bahsettik.

Ekonomik etkileşim çok önemli. Her yıl 2.5 milyon İngiliz'in buraya gelmesinden bahsetmiyoruz. Türk malları bizim ülkemize geliyor. Son 5 yıl içinde ticaret hacmi çok büyük oranda artış gösterdi. Bu sadece bulaşık makinesinden ibaret değil. Benim çocukken kullandığım ve yediğim bazı ürünler de Türk şirketleri tarafından üretiliyor. Bu da gerçekten ekonomik ortaklığımızın önemli göstergelerinden bir tanesi.

SORU-CEVAP

Türkiye ile ilgili söylediğiniz sözlerle ilgili özür dilecek misiniz?

Johnson: Türkiye'de çok faydalı görüşmeler yaptık. Bir araya geldiğimiz insanlar buraya gelmemin Türkiye'ye olan taahütümüzün bir göstergesi olduğunun farkında. Aslında bu konu hiç bir görüşmede dile getirilmedi. Buna biraz da şaşırdım

Gülen Grubu içi Birleşik Krallık ne gibi adımlar atıyor?

Gülen harekatının tavırları aslında bizim için yeni. Böyle bir hareketle ilgili detaylı bilgiler alıyoruz.Temmuz'da yapılanlar çok ciddiydi. Bunun sonuçlarına çok ciddi bakmamız gerekiyor. Türkiye'deki oteriteler bizim desteğimizi istediler. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.