Sosyal Medya

Sağlık

Böcek yediğimizin farkında mısınız

Yediklerimiz ne kadar helal Alış veriş yaparken ne kadar helale harama dikkat ediyoruz Sadece son kullanma tarihine bakıyoruz. Daha düne kadar ona da dikkat etmiyorduk. Son kullanma tarihi konusunda bilinçlendik ama içerik konusunda hâlâ bilinçli değiliz. Aldıklarımızın etiketlerini okumuyoruz.



Ä°shak Beyazay - Milli Gazete
 
Yediklerimiz ne kadar helal Alış veriÅŸ yaparken ne kadar helale harama dikkat ediyoruz Sadece son kullanma tarihine bakıyoruz. Daha düne kadar ona da dikkat etmiyorduk. Son kullanma tarihi konusunda bilinçlendik ama içerik konusunda hâlâ bilinçli deÄŸiliz. Aldıklarımızın etiketlerini okumuyoruz. 
“Okusak ne olacak ki, nasılsa anlamıyoruz” dediÄŸinizi duyar gibiyim. Anlamıyoruz deÄŸil, anlayamıyoruz. Açık açık maddelerin ne olduÄŸunu yazmıyorlar. Hıristiyan dünyada üretilen katkı maddeleri, Müslümanlara yetiriyorlar. Bize böcek yediriyorlar desem inanır mısınız  Ya da siz çocuklarınıza böcek yedirir misiniz Yedirmezsiniz! Ama bilmeden yediriyorsunuz. Nasıl mı 
KARMİN BÖCEĞİ
Çilekli pasta, kola, gazoz, viÅŸne suyu, dondurma, kırmızı renkli sakızlar, çikolatalar, vesaire… Bunlar hemen hemen her gün hem bizlerin hem de çocuklarımızın tükettiÄŸi gıdalar. Bu gıdaların ortak özelliÄŸi karmin böceÄŸinin ürettiÄŸi katkı maddesi içermesidir. Karmin; bazı ilahiyatçıların domuz eti kadar haram olduÄŸunu, bazılarının da mekruh olduÄŸunu belirttiÄŸi bir katkı maddesi.  Kolaya renk veren bu böcektir. Pembe renkli ürünlerde renklendirici olarak kullanılan karmin, Meksika ve Peru’da yetiÅŸen ve besin maddesi kaktüs olan Coccus adlı böceÄŸin diÅŸilerinden veya yumurtalarından çıkartılan bir renk pigmentidir. Ãœlkemizde hem yerli firmalarca hem de çokuluslu ÅŸirketlerce kullanılmaktadır. Karmin kullanılan ürünlere helal sertifikası verilmemektedir. KiÅŸi başına yaklaşık yılda yarım kilo bu böceÄŸi tükettiÄŸimizi uzmanlarca söylemektedir. 
ŞELLAK BÖCEĞİ
Günümüzde gıdada ve ilaçta birçok katkı maddesi kullanılıyor. Vitaminler, eczacılık ürünleri, ÅŸekerleme, çikolata ve hatta bazı meyveler, pek çok kimsenin “gözde” ürünleridir ve yüzeylerini parlatıcı olarak ÅŸellak kullanılmaktadır. 
Åžellak, coccus lacca diye bilinen bir böceÄŸin reçineli salgı maddesidir. Katkı maddeleri listesinde E-904 sembolü ile gösterilmektedir. Etiketlerde ÅŸeker parlatıcısı, parlatma ajanı ÅŸeklinde ifade edilmektedir. Åžekerlemelerde ÅŸellakın ana kullanım amacı çikolatalı ürünlerin kaplanmasındadır. ÖrneÄŸin, çikolata kaplamalı fındık, üzüm, gıda destekleyiciler, ilaçlar, meyveler ve kahve çekirdek tanelerinde ÅŸellak kullanılır. 
Hindistan ve Tayland’ın belirli ormanlarında bulunur ve diÅŸi böceÄŸin aÄŸaç gövdesinin üzerine bıraktığı yapışkan kalıntı kabuklardan çıkartılır Åžellak, amonyak, sodyum borat, sodyum karbonat ve sodyum hidroksit gibi alkaliklerde ve çeÅŸitli organik çözücülerde eriyebilir. Alkolde eritildiÄŸi zaman, tipik olarak etanol ve metanol ile saÄŸlam ve sert bir tabaka oluÅŸturur ki bu mobilyacılıkta kullanılan parlaklığı saÄŸlar… 1 kg ÅŸellak üretimi için 300 bin ÅŸellak böceÄŸinin öldürülmesi gerekmektedir ve yıllık üretimin 20 bin ton olduÄŸu tahmin edilmektedir. Åžellağın ana ithalatçıları Mısır, Almanya, Endenozya, Ä°talya ve ABD’dir. Åžellak aynı zamanda ilaçlarda da kullanılıyor. Tablet ve kapsüllerde kaplayıcı olarak kullanılmaktadır. Özellikle time-release özelliÄŸine sahip ilaçlarda yani ağızdan alınır alınmaz etkisini göstermeyen, belli bir süre sonra örneÄŸin iki saat, üç saat sonra etkisini gösteren ilaçlarda da ÅŸellak kullanılmaktadır. Helal gıda sertifikası veren kurumlar ÅŸellak kullanılan ürünlere helal gıda sertifikası vermiyor. Aman dikkat! Etiketleri okumadan alışveriÅŸ yapmayalım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.