Sosyal Medya

Genel

İnsanın yazdığı hukuktan, insan için adalet beklemek

Vaka:Sivas’ta köpeğine içki içiren bir kişiye ceza verildi.



Erem Şentürk - Diriliş Postası

 

Vaka:Sivas’ta köpeÄŸine içki içiren bir kiÅŸiye ceza verildi. 

- Niye? Sahibi kendi içtiÄŸi bir ÅŸeyi köpeÄŸine içirmiÅŸ iÅŸte. Ne var bunda? Nesi mahsurlu? Ben de kedi besliyorum. Kendi içtiÄŸim sudan, sütten kedime içiriyorum. Bana da ceza verilir mi? 
- Verilmez; çünkü köpeÄŸin itiraz etme hakkı yok. Ä°tiraz etmek için akli melekeleri olmayan bir canlıya zararlı bir ÅŸey içirdiÄŸi için ceza alıyor. 
- Peki madem zararlı bir ÅŸey, insanlara içki içirenler niye ceza almıyor? 
- Ä°nsan isterse itiraz edebilir. İçki içen kiÅŸi kendi kendine zarar vermeyi kabul ediyorsa ona içki satmak suç deÄŸildir. 
- UyuÅŸturucu, siyanür gibi diÄŸer ÅŸeyleri de satarız o zaman bu içtihatla. Niye satamıyoruz? 
- Siyanür zehir, ölümlere yol açıyor. İçki ile siyanür arasındaki fark öldürme hızları. İçki siyanüre göre daha yavaş öldürüyor hepsi bu.
- Bütün mesele öldürme hızı mı? 
- Sadece hız deÄŸil içkinin ölümcül bir zehir olduÄŸu ispatlanmalı. Aksi takdirde satmak suç olmaz. 
- Madem içkinin ölümcül bir zehir olduÄŸu kanıtlanmadıysa köpeÄŸe içirmek niye suç? 
Bu saçma, kısır çarkın içinden çıkamayan kendini bile düzgün tarif edemeyen hukuk sisteminden hangi akılla adalet bekliyoruz. Çerçeve değerlerde anlaşmış olmamız gerekiyor. Kötü ve iyiyi tarif eden hukuk sistemi zırvadır. Hukuk, neyin iyi neyin kötü olduğuna karar veremez. Neyin iyi neyin kötü olduğuna karar vermek ve kötüler, iyiler diye bir liste hazırlamak da mümkün değildir.

Mümkün olan şey şudur, toplum kendine cetveller, teraziler seçer. İyileri, kötüleri, zararlıları, faydalıları seçtiği cetvellerde ölçer, seçtiği terazilerde tartar. Bu cetvelleri terazileri alır onlara göre kanunlar yapar. Yarın kanunlar değişir ama teraziler ve cetvelleri sabittir. Çağdaş, uygar ne zırvaysa işte insan aklının uydurduğu bütün cetveller ve teraziler başka insanların tartışmasına ve itirazına muhataptır. Bize itiraf etmediğiniz gizli bir din değilse bu hukuk sistemini tartışacağız ve baştan sonra değiştireceğiz hem de defalarca ve canımızın istediği zaman, canımızın istediği kadar...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.