Sosyal Medya

Sağlık

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı zarar veriyor

Uzmanlar bilinçsiz kullanılan antibiyotiğin bakterileri çoğalttığını kaydetti.



Günümüzde antibiyotik kullanımı gün geçtikçe artıyor. Uzmanlar ise bilinçsiz antibiyotik kullanımı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Konuyla ilgili Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), bilim temelli rehberlik ve danışmanlık işlevi çerçevesinde, 3 Haziran'da Ankara'da, "TÜBA-İnsan ve Hayvan Sağlığında Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antibiyotik Dirençlilik Sempozyumu" düzenleyecek. TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubunca organize edilen sempozyumda, halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnç sorunu, insan ve hayvan sağlığında antibiyotiklerin akılcı kullanımı ve gıda tüketiminde antibiyotik dirençliliği gibi konular ele alınacak.

BAKTERİLE ANTİBİYOTİK YÜZÜNDEN ÇOĞALIYOR

Sempozyuma ilişkin bilgi veren TÜBA Gıda Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin, etkinliği "antibiyotik dirençliliği" meselesini masaya yatırmak ve bu konuda oluşturulabilecek stratejilere katkıda bulunmak, gıdalarda antibiyotik direncine ilişkin toplumu aydınlatmak ve toplumun akılcı antibiyotik kullanımı konusunda bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Modern tıbbın temelini oluşturan antibiyotiklerin bilinçsizce, aşırı ve yanlış kullanımı sonucu oluşan direncin küresel bir probleme dönüştüğünü vurgulayan Şahin, enfeksiyonlara karşı bilinçsiz ve aşırı kullanılan antibiyotiğin, belli bir bakteriyi öldürme veya üremesini durdurma özelliğinin kaybolduğunu bildirdi. Dirençli hale gelen bakterinin, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam ettiğini belirten Şahin, bu durumun da hastalığın daha da uzun sürmesine veya kötüleşmesine yol açtığına işaret etti.

Projede Yrd. Doç. Dr. Nurcan Erbil yürütücü olarak, Yrd. Doç. Dr. Zehra Tuğba Murathan ile Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arslan araştırmacı olarak yer aldı. Proje hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Erbil, Posof'tan beş farklı armut türüne ait örnekler toplandığını, bu çeşitlerin ise Güğüm armudu, Deveci armudu, Banda, Kızıl armut ve Ağırşah armudu olduğunu ifade etti. Yapılan laboratuar çalışmaları sonucunda bu armutların hepsinin değişen oranlarda antimikrobiyal etkiye (bakterileri öldürücü etkiye) sahip olduğu belirleyen Yrd. Doç. Dr. Erbil, yine bu armutların sağlık için faydalı olan fenolik içerikler yönünden zengin olduğu ve değişen oranlarda antioksidan etkiye sahip olduğunun belirlendiğini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.