Sosyal Medya

EÄŸitim

Üniversiteye fosil bağışı

Çanakkale'de bir denizcilik şirketi sahibi, müzayedede satın aldığı 1 milyon yıllık deniz canlısı fosilini Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'nin müzesine bağışladı.



Denizcilik ÅŸirketi sahibi Mustafa Can, bir müzayededen satın aldığı ve 1 milyon yıllık olduÄŸu belirlenenTridacna Maxima Röding fosilini, Çanakkale Onsekiz Mart Ãœniversitesine (ÇOMÃœ) bağışladı. Fosil, ÅŸirketin genel müdürü tarafından Ã‡OMÃœ Yer Bilimleri ve DoÄŸa Müzesi yetkililerine teslim edildi.

Åžirket yetkilisine üniversite adına plaket veren Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, müze envanterine muhteÅŸem bir eserin dahil edildiÄŸini söyledi. Müzenin sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık, fosilin Pasifik Okyanusu'nda yaÅŸamış bir tür olduÄŸunu ifade etti.

Fosili bulunan türün hâlen Hint ve Pasifik okyanuslarında varlığını sürdürdüğünü dile getiren öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevinç Kapan, bu canlının boyutlarının giderek küçüldüğünü söyledi:

"Ä°stiridye ailesi üyelerinden olup, kapaklarını açıp kapayarak yaÅŸamını sürdüren, bu sayede sudan aldığı besinlerle kendini besleyerek canlılığı devam eden bir türdür. Günümüzde küçük boyutlarda bulunuyor.

O dönemin koşulları, suyun sıcaklığı, kimyası ve besin miktarı, onların yaşaması, büyümesi ve kabuk oluşturması için çok mükemmel olduğundan bu büyüklüğe erişebilmiştir. Ne yazık ki günümüzde kalsiyum karbonat ve temiz suların tüm yerkürede azalmaya başlaması nedeniyle kendilerini küçülterek yaşamaya çalışıyorlar."

 

 

 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.