Sosyal Medya

Kültür Sanat

Topkapı Sarayı çöküyor mu?

Gülhane Parkı'nda Topkapı Sarayı'nın bitişiğinde bulunan çay bahçesinde meydana gelen çökmenin ardından gözler Saray'a çevrildi. Topkapı Sarayı tehlikede mi?



Gülhane Parkı içinde sahil kısmı tarafında bulunan çay bahçesinin duvarı önceki gün çöktü. 5 metrelik duvarın çökmesiyle göçük altında kalan 7 kişiden 5'i kurtarıldı. Saatler sonra ise iki kişinin cesedi çıkarıldı. Yetkililer çökme nedenini araştırıyor. Dün Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de çöken noktada inceleme yaptı. Çökme nedeni olarak Marmara Denizi'nde artan sismik hareketliliğin olabileceği üzerinde duruluyor.

'SIKINTILI DURUM VAR'

Geçen hafta Jeofizik mühendisi Yrd. Doç. Dr. OÄŸuz GündoÄŸdu, “Bölgede son yaÅŸanan hareketlerde sıkıntılı durum var. Bu depremler Adalar bölgesinde açılmayı, kuzeyde sıkışmayı ifade ediyor. Gölcük Depremi'nden bu yana ilk defa görülen bu durum hiç hoÅŸ deÄŸil” ÅŸeklinde konuÅŸmuÅŸtu.

ÇAY BAHÇESİNİN TEMELİ DOLGU

Bakanlık yetkilileri yaptıkları incelemede çay bahçesinin tabanına atılan betonun da çok kötü olduÄŸunu aşırı yük taşıyacak özellikte bulunmadığını belirtiyorlar. Buranın dolgu alanı olması ve saÄŸlam bir kaya zeminin bulunmaması da göçüğün yaÅŸanmasına neden olarak düşünülüyor. Duvarın çöktüğü yerin altında askerlerin nöbet tuttuÄŸu noktaya geçen yıl bakanlıkça yapılan güvenlik duvarı olmasa facianın daha da büyük olabileceÄŸini belirten yetkililer, ‘'Topkapı Sarayı'nı incelemeye aldık. Duvarlarda çatlak ya da ayrılma var mı diye baktık. Åžuan için müzede bir sorun görünmüyor. Ancak geçen yıl aynı aks üzerinde Konyalı restoranın da duvarı çökmüştü. Bunu önemsiyoruz ve sarayın denize bakan yamaç üzerinde risk incelemesi yapacağız'' dedi. (Hürriyet)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.