Sosyal Medya

Güncel

Kılıç: Kenan Evren de seçimle geldi

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Kılıç, Türkiye'nin gündemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu...



BaÅŸkanlık Sistemi, yargı bağımsızlığı ve Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar-Erdem Gül kararıyla ilgili konuÅŸan Anayasa Mahkemesi eski BaÅŸkanı HaÅŸim Kılıç, "‘Hâkim devlet' anlayışının yerine, ideolojik devlet ortaya çıktı. Ama Türkiye'nin sorunları çözülmedi. Kin ve nefret kültürü ortaya çıktı. Kin ve nefret bu toplumun baÅŸ belası. Yol ve köprüler yaptık ancak insanın kalbine giden yolları yok ettik. Birbiriyle konuÅŸmayan insanlar yarattık.” dedi.

Ajanslarda yer alan habere göre; BaÅŸkanlığının son döneminde ‘yargı bağımsızlığı' konusunda yaptığı açıklamalarla gündeme gelen eski Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı HaÅŸim Kılıç, Ankara Forumu DerneÄŸi'nin düzenlediÄŸi Yeni Anayasa Tartışmaları konulu toplantıda açıklamalarda bulundu.

LaikliÄŸin Türkiye'de yıllardır yanlış uygulandığını, devletin laik olmasıyla toplumun laik olmasının karıştırıldığını belirten HaÅŸim Kılıç, bu durumun“içi ile dışı bir olmayan, çift kiÅŸilikli bireyler oluÅŸmasına yol açtığına” dikkat çekti.

Kimlikleri üzerinden yapılan siyasetin Türkiye'nin sorunların çözmediğini ve çözemeyeceğinin altını çizen Kılıç, Yeni Yüzyıl'dan Seda Şimşek'in haberine göre özetle şu mesajları verdi:

“Kimlik üzerinden siyaset yapanlar, önce kendi mahallesine baktı. DiÄŸer mahalle ne yapıyor onu unuttu. Hangi kimlik iktidarı ele geçirdiyse kendi mahallesinin sorunlarını çözdü. Bunun üzerinden yapılan siyaset baÅŸarılı oldu. Devleti ele geçirdiÄŸinde kendi mahallesiyle ilgilendi. ‘Hâkim devlet' anlayışının yerine, ideolojik devlet ortaya çıktı. Ama Türkiye'nin sorunları çözülmedi. Kin ve nefret kültürü ortaya çıktı. Kin ve nefret bu toplumun baÅŸ belası. Yol ve köprüler yaptık ancak insanın kalbine giden yolları yok ettik. Birbiriyle konuÅŸmayan insanlar yarattık.”

“PARLAMENTER SÄ°STEMÄ°N DNA'LARI Ä°LE OYNADIK”

“Parlamenter sistemin DNA'ları ile oynadık” diyen eski AYM BaÅŸkanı Kılıç “Kırmızı çizgilerde oturulan masadan yeni bir anayasa çıkamaz. Temel hak ve özgürlükleri güvence altına almayan bir anayasanın, hükümet sisteminin baÅŸkanlık ya da parlamenter sistemi olmasının önemi olmaz. Demokrasi kültürü yoksa baÅŸkanlık da olsa parlamenter sistem de olsa yine yürümez. Demokratik bir kültüre sahip toplumu hazırlamalısınız, ondan sonra anayasa deÄŸiÅŸmelidir. Parlamenter sistemi iÅŸleyemez hale biz getirdik. DNA'ları ile oynadık” dedi.

“KENAN EVREN DE SEÇİMLE GELDÄ°”

Son dönemde yüksek seslerle telaffuz edilen “baÅŸkanlık referandumu”na iliÅŸkin de mesajlar veren Kılıç “BaÅŸkanlık 12 Eylül'de Kenan Evren güçlü bir CumhurbaÅŸkanlığı sistemi getirdi. Referandumla da cumhurbaÅŸkanını halk oyuyla seçtik. Yetki, görev ve sorumluluk aynı ama seçimle geldi. Çifte meÅŸruiyet sorunu ortaya çıktı. BaÅŸkanlık sistemi de olsa eÄŸer güçlü bir temsilciler meclisi varsa baÅŸkan ne yapacak? Ä°ÅŸte burada demokrasi kültürü gerekiyor” diye konuÅŸtu.

“AYM'NÄ°N VERDİĞİ KARAR BÄ°R KARA LEKE”

Anayasa Mahkemesi'nin 2007 yılında cumhurbaÅŸkanı seçiminde verdiÄŸi '367 ÅŸartı' kararını ‘kara bir leke' olarak tanımlayan Kılıç “Yargı içimde kanayan bir yaradır. Türkiye'de yargı, bir an önce bağımsız ve tarafsız bir yapıya kavuÅŸması gerekiyor. 2010'dan önce bir vesayet vardı, ondan sonra bir baÅŸka vesayetin altına girdi. Åžimdi de bir baÅŸka vesayetin. DGM'ler kalktı, özel yetkili mahkemeler geldi, onların yarattığı sorunları gördük. Åžimdi de Sulh Ceza Mahkemeleri ile ilgili sorunlar yaÅŸanıyor. Yargının sübjektif alanında sıkıntı var. Bu alanda adil ve dürüst olamıyoruz” dedi.

CAN DÃœNDAR VE ERDEM GÃœL KARARI…

Can Dündar ve Erdem Gül için AYM'nin verdiÄŸi kararı da deÄŸerlendiren HaÅŸim Kılıç“Tutukluluk, eÄŸer diÄŸer tedbirler yeterli deÄŸilse sanığın kaçma, delileri karartma şüphesi varsa uygulanır. Tutukluluk, en son ve ağır bir tedbir kararıdır. AÄ°HM de bir dava devam ederken, sonuçlanmadan istisnai olarak tutukluÄŸa itirazı kabul ediyor. Dava yerel mahkemede devam ediyor. Mahkemeyi baÄŸlayan ÅŸu anda bir karar yok. Bir tedbir kararına yapılan itiraza yönelik verilen bir karar var. Türkiye'de yargı tutukluÄŸu ceza haline getirdi” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.