Sosyal Medya

Kültür Sanat

Buenos Aires metrosunda Endülüs Sanatı

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki bir metro durağında "Allah'tan başka galip yoktur" düsturunu da içeren Endülüs mirası İslami motiflerin yer aldığı süslemeler dikkat çekiyor.



Arjantin'in baÅŸkenti Buenos Aires'teki Independencia metro durağında, Ä°spanya'daki Elhamra Sarayı ile özdeÅŸleÅŸen "Allah'tan baÅŸka galip yoktur" (La Galibe Ä°llallah) düsturunun da yer aldığı Endülüs mirası Ä°slami motiflerle bezeli duvar süslemeleri görenlerin ilgisini çekiyor.

Åžehirdeki altı metro hattında farklı temalarda süslemeler kullanılırken, 1935'te inÅŸa edilen "C" hattındaki metro duraklarının duvarlarında Ä°spanya'nın farklı bölgelerinden manzaralar bulunuyor.

Sevilla'dan Buenos Aires'e taşınan çiniler

Independencia durağındaki sanatsal unsurların, mimar Martin S. Noel ve mühendis Manuel Escasany tarafından yapıldığı bilinse de duraktaki duvar süslemeleri ve dekorasyonda asıl yetkili ismin İspanyol mühendis Don Rafael Benjumea Burin olduğu belirtiliyor.

Ä°spanya’nın Endülüs Ã¶zerk bölgesindeki Sevilla kentinde doÄŸan Burin'in, ÅŸehirde Ä°slami dönemden kalan estetik mirastan ve özellikle çini sanatından etkilendiÄŸi ifade ediliyor.

Burin, bu nedenle Endülüs mimarisinin yanı sıra Ä°slam sanatının en önemli yapıları arasında bulunan Granada’daki (Gırnata) Elhamra Sarayı ile özdeÅŸleÅŸen "La Galibe Ä°llallah" düsturu ve diÄŸer Ä°slami motiflerin yer aldığı çinilerin orijinal kopyalarını, metro duraklarındaki süslemelerde kullanılmak üzere Buenos Aires'e getirdi.

Dünyada örneği yok

Süslemelere dair AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulunan Arjantin Ä°slam Merkezi Tarihi Çalışmalar Direktörü Ricardo Elia, "Allah’tan baÅŸka galip yoktur" (La Galibe Ä°llallah) yazısının Arapça kaligrafi ÅŸeklinde dünyada sadece Buenos Aires'teki bu metro durağında yer aldığını 

 

 

i

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.