Sosyal Medya

Güncel

İngiltere üyeliğin devamı için AB'ye 4 şart sundu

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Londra’daki Uluslararası İlişkiler Kraliyet Enstitüsü’nde bugün yaptığı konuşmada ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma olasılığını referanduma götüreceğini açıklaması, hem İngiltere'de hem de sığınmacı kriziyle karşı karşıya olan AB merkezlerinde gündeme damga vurdu.



Ä°ngiltere’nin taleplerinin diÄŸer AB liderleri tarafından kabul edileceÄŸine inancının tam olduÄŸunu belirten, ancak bu ÅŸartlar kabul edilmezse Ä°ngiltere’nin AB üyesi olmayı isteyip istemediÄŸini yeniden düÅŸünmesi gerekeceÄŸinin de altını çizen Cameron, Avrupa Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk'a bir mektup göndererek Ä°ngiltere'nin AB üyesi olarak kalması için 4 ana koÅŸulu açıkladı.

Mektupta ifade edilen 4 şart arasında şu maddeler bulunuyor:

 

— Ä°ngiltere ve euro kullanmayan diÄŸer ülkeler için para birimi eÅŸitliÄŸinin saÄŸlanması

— AB içinde rekabetin artırılması

— AB üyesi ülkelerden  göç eden kiÅŸilerin alabileceÄŸi devlet yardımlarının kısıtlanması

— Ä°ngiltere’nin 'giderek yakınlaÅŸan AB' dışında tutulması ve ulusal parlamentoların güçlendirilmesi

 

'AMAÇ AB'DEN GÖÇÜ AZALTMAK'

 

Ä°ngiliz basınına göre, Cameron’ın AB üyelik ÅŸartları arasında en çok tartışma yaratacak madde, AB ülkelerinden gelen göçmenlerin devlet yardımlarına ulaşımının kısıtlanması. Son resmi rakamlara göre Ä°ngiltere’ye göç eden AB vatandaÅŸlarının yüzde 40’tan fazlası çalışsalar bile vergi kredisi ya da çocuk desteÄŸi gibi devlet yardımlarından yararlanabiliyor. Ä°ngiltere’ye göç eden AB vatandaÅŸlarının en az 4 yıl bu yardımlara ulaÅŸmasını engellemeyi amaçlayan Cameron’ın bu yolla ülkesine göç miktarını azaltmak istediÄŸi belirtiliyor.

 

Ancak birçok AB ülkesinin vatandaÅŸlarının ikinci sınıf insan muamelesi görmesine neden olacağı gerekçesiyle bu öneriye ÅŸiddetle karşı çıkacağı tahmin ediliyor.

 

AB KARÅžITLARI BEÄžENMEDÄ°

 

Ä°ngiltere'de giderek güçlenen AB karşıtı hareketin en önemli temsilcilerinden olan aşırı saÄŸcı UKIP partisi lideri Nigel Farage ise, baÅŸbakanın konuÅŸmasından sonra yaptığı açıklamada, hükümetin öne sürmeyi planladığı koÅŸulların kayda deÄŸer bir deÄŸiÅŸim vaat etmediÄŸini söyledi.

 

Farage “Parlamento'nun üstünlüÄŸünün geri kazanılması ya da AB içi dolaşım özgürlüÄŸünün sona erdirilmesi konusunda hiçbir vaatte bulunulmuyor” dedi.



 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.