Sosyal Medya

Dünya

Mültecilere 'Müslüman olmama' kriteri

AB ülkelerine iltica talebinde bulunan sığınmacıların kabulune 'Müslüman olmama' kriteri artık açık bir şekilde dile getiriliyor.



AA'nın haberine göre, Avrupa BirliÄŸi, aylar süren müzakereler ve tartışmalardan sonra Yunanistan ve Ä°talya üzerinden gelen sığınmacıların üye ülkelere adil bir ÅŸekilde dağıtılması konusunda anlaÅŸtı ancak mülteci olarak kabul edilme kriterlerinde 'din' unsurunun öne çıkarılması, Müslümanlara yönelik ayrımcılığı bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

AB'nin kota sistemine karşı çıkan Slovakya, Suriyeli göçmenlerden sadece Hristiyan olanları kabul edeceÄŸini resmen açıklayarak, ayrımcılığın Birlik içerisinde kurumsallaÅŸmasına neden oldu. Slovakya BaÅŸbakanı Robert Fico'nun 100 Hristiyan Suriyeli göçmeni kabul edeceklerini açıklamasından sonra Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Ivan Metik, ülkelerinde cami olmadığını, bu nedenle Müslümanların ülkeye uyum saÄŸlamalarının zorlaÅŸacağını ve amaçlarının toplumsal uyumu saÄŸlamak olduÄŸunu ileri sürdü.

Dini ayrımcılıkta eski doÄŸu bloku ülkelerinin öne çıktığı görülürken, Çek Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Milos Zeman daha önce basına yansıyan ifadelerinde, kültürel farklılıklarından dolayı Müslümanlardan ve Kuzey Afrika ülkelerinden sığınmacı kabul edilmemesi gerektiÄŸini açıklamıştı. Açıklama gönderen Çek Cumhuriyeti'nin Saraybosna BüyükelçiliÄŸi ise, cumhurbaÅŸkanının açıklamasına raÄŸmen hükümetlerinin mülteci seçiminde dine dayalı bir kriterlerinin olmadığını savundu.

Ä°lk Hristiyan mülteci talebi Avusturya'dan

AB üyesi ülkeler içerisinde, Hristiyan mülteci kabul edeceÄŸine iliÅŸkin ilk açıklama Avusturya hükümetinden gelmiÅŸti. Avusturya Ä°çiÅŸleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, Ekim 2013'de gerçekleÅŸtirilen genel seçimler öncesinde bin Suriyeli sığınmacı alınacağı ve bunların Hristiyanlardan seçileceÄŸini belirterek, "Kabul edeceÄŸimiz bin mülteci öncelikle Hristiyan kadın ve çocuklar olacak" ifadelerini kullanmıştı. Tepkilerin ardından bir daha dillendirilmeyen "Hristiyan mülteci" konusu kısa sürede unutuldu.

"Anayasaya ve evrensel insan hakları sözleÅŸmelerine aykırıdır"

Uzmanlar, savaÅŸtan kaçan sığınmacıların dinlerine göre muamele görmelerinin kabul edilemez olduÄŸunu belirtiyor. AA'ya konuÅŸan Salzburg Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi ve Ä°slamofobi Uzmanı Dr. Farid Hafez, Avrupa genelinde OrtadoÄŸu'dan gelen sığınmacıların sadece Hristiyan olanların kabul edildiÄŸi bir "kültür" olduÄŸunu söyledi. Birçok Avrupa ülkesindeki üst düzey siyasetçilerin sığınmacıların Hristiyan olanlarını tercih ettikleri yönünde açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Hafez, "Bu tutum, açıkça anayasaya ve evrensel insan hakları sözleÅŸmelerine aykırıdır" dedi.

“Buna karşı çıkacağız"

Uluslararası Af Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları AraÅŸtırmacısı Francesca Pizzutelli ise savaÅŸtan kaçan insanların dini kriterlere göre kabul edilmesinin "ayrımcılık" olduÄŸunu söyledi.

AB Komisyonu'nun bur tür açıklama ve politikaları reddetmesi gerektiÄŸini ifade eden Pizzutelli, "EÄŸer böyle bir uygulama olursa kesinlikle ayrımcı bir uygulama olacaktır. Biz de buna karşı çıkacağız” diye konuÅŸtu.

Bulgaristan yalanladı, Macar Müslümanlar tedirgin

Alman haber ajansı DPA ve "Welt" gazetesi de, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Bulgaristan'ın sığınmacı kabul ederken "Hristiyan" kriteri uyguladıklarını ve Müslüman göçmen kabul etmeyecekleri haberlerini gündeme getirdi. Haberlerde, Çek Cumhuriyeti'nin 70, Polonya'nın 50 Hristiyanmülteci kabul edeceÄŸini, Bulgaristan'ın ise nüfus yapısı deÄŸiÅŸmesin diye Müslüman mülteci kabul etmeyeceÄŸi ileri sürüldü.

Ancak konuÅŸan Bulgaristan BaÅŸbakanlık Devlet Mülteciler Ajansı (DAB), sığınmacılar arasında baÅŸta din olmak üzere, gerek ırk, gerekse cinsiyet bakımından hiçbir ayrım yapılmadığını bildirdi.

Yasa dışı göçü yoÄŸun bir ÅŸekilde yaÅŸayan ülkelerden Macaristan'da ise özellikle Müslüman sığınmacılara yönelik ayrımcı yayınlar, ülkedeki Ä°slami kuruluÅŸların tepkisine neden oluyor.

Macaristan'a gelen sığınmacıların büyük bir kesiminin Müslümanlardan oluÅŸtuÄŸunu ve medyanın Müslümanları terörist olarak gösterdiÄŸini söyleyen Macar Ä°slam Cemiyeti BaÅŸkanı Zoltan Bolek, "Batı ve Macar medyasının önemli bir kesimi Ä°slam düÅŸmanı. Yaptıkları yayınlarda Müslümanları terörist olarak gösteriyorlar. Bu sorumsuz yayınlardan dolayı Ä°slamofobi Macaristan'da her geçen gün daha da artmaya devam ediyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.