Makale
Cumhuriyetin Kuruluşu Üzerine Yeniden Düşünmek
Yazar:
Abdulaziz TantikOsmanlının yıkılış süreci ve cumhuriyetin kuruluş sürecindeki temel saik varlığı korumak olunca, uzatılan her ele sarılmak ve aslında İngiltere desteğine olan ihtiyaç genel bir kabule dönüşmüştü. İşte bu genel kabul aynı zamanda Osmanlıyı yıkarken yeni devletin kuruluşunda da kendini inkâra davetiye çıkardı. Bu inkâr, kendi kültür ve medeniyet perspektifini bir tarafa bırakarak mütegallibenin kültür ve medeniyet kodlarını almaya sevk etti. Bu sevk edişin tabii tezahürü olarak kurulan ülke kendi tarihi ile bütün bağlarını koparmak durumunda kaldı. Yeter ki kendi varlığı ayakta kalsın.
KuruluÅŸ sürecindeki mason örgütlenmelerin katkısı ve etkisi ta ki yasaklanana kadar devam etmiÅŸtir. Zaten Latin alfabeye geçiÅŸ, seküler bir kültürün eÄŸitimi belirlemesine müsaade edilmesi, kılık kıyafet ile de bir batılı gibi olma ve davranma arayışları; kısa bir sürede; Almanya ve Japonya gibi çabuk toparlanmaya da imkân tanımamıştır.
Osmanlı bakiyesi olmanın dezavantajı sonuna kadar kullanılmıştır. Osmanlı gibi Avusturya Macaristan imparatorluÄŸu ve Rusya çarlığı da aynı akıbete duçar oldular. Dağıldılar ve dağıtıldılar. Ancak, onlar çabuk bir ÅŸekilde toparlandılar ve Rusya ikinin ikincisi oldu. Ama Osmanlı Bakiyesi Türkiye Cumhuriyeti ise hem kıtlık yılları yaÅŸadı, hem tek parti dönemi boyunca ciddi sorunlarla baÅŸ etmek zorunda kaldılar. Ağırlıklı olarak da yeni bir düşünce ve yaÅŸamın kalıcı hale getirilmesi çabası ve buna dayalı yapılan halka yönelik baskılar, idamlar, cezalandırmalar… Bu dönemde Dersim katliamı ve Åžeyh Said olayı ve idamları söz konusu edildi.
Bütün bu yapılanlar, halkın kendi devleti ile barışık bir yapı kurmasına engel teÅŸkil etti ve bu uzun bir tarih diliminde de böyle kaldı. Türkler, temsiliyeti kaybetti, Kürtler, düşman kategorisinde ele alındı. Aleviler, bürokrat ve devlet kademelerinden dışlandı. Uzun süre Müslüman olmayan unsurlar, devlet kadrolarından uzak tutuldu. Bunların toplamı ise iktidarı elit bir çevrede tutmaya yaradı. Ama ülkenin barış içinde atılım yapmasının bütün imkânları yok edildi. Ellili yıllara kadar…
Birinci dünya savaşından yenik çıkmasına raÄŸmen çok kısa sürede kendini yeniden ayaÄŸa kaldıran devletlerin ortak özellikleri; kendi eÄŸitim sistemlerini sürdürmeleri ve kendi yaÅŸam kültürlerini devam ettirmeleridir. Bu bir bütün olarak var olmanın koÅŸullarını ortaya çıkarmıştır. Özellikle Almanların, neye el koyarsanız koyun, ama okullarımıza karışmayın yeter, sözü pek çok ÅŸeyi açıklamaya yeter de artar…
Mütegallibenin Osmanlıyı yıkmaya yeminli oluÅŸunu anlamak mümkün, ancak Osmanlı bakiyesi olması beklenen cumhuriyetin kendi köklerini inkâra yönelmesini anlamak zor görünüyor. Muhtemelen yapılacak eleÅŸtirilere verilecek cevap; var olmanın baÅŸka yolu kalmamıştı… Bu seferde sorulacak soru; ‘niye bu kadar sert bir ÅŸekilde uygulamaya çalışıldı’ sorusudur.
Cumhuriyetin kuruluÅŸu ile birlikte meydana gelen bazı temel olgular vardır: Bir batılı olma adına kendini inkâr… Bu inkârın gereÄŸi olarak kendine yabancılaÅŸma…
Ä°nkâr, baÅŸlı başına bir olgudur. Ve bu devletleÅŸme sürecindeki temel aksaklığı ve zaafı ortaya çıkarmaktadır. Ä°nsan, baÅŸkası olmaya çalıştığı sürece kendisi olamaz, kendisi olamayan kiÅŸi ise hep bir yamuk durumu içselleÅŸtirerek kendisine yabancılaşır. Ä°ÅŸte bu iki olgu diÄŸer baÅŸarılı olan devletlerde olmayan ÅŸeylerdir. On yıl öncesini okuyamayan bir nesil, daha bundan büyük yıkım olabilir mi? Çin, Hint ve Japonya alfabe olarak Arapçadan çok daha karmaşık ve çetrefilli deÄŸil mi? Ama asla deÄŸiÅŸtirme çabasını göremezsiniz. Ve bugün her üç ülkede dünya dengelerinde rol oynayan asli unsurlara dönüştüler. Cumhuriyet ise alfabeyi deÄŸiÅŸtirerek yıllarca dünya çapında ne bir yazar, ne bir ÅŸair, ne bir düşünür, ne bir filozof ve ne bir siyasetçi ortaya çıkarmıştır. Bu bile tek başına yeterli bir açıklama yapar: Yapılan ÅŸeyin yanlışlığını gösteren bir ayna olarak…
YabancılaÅŸma, sürekli sosyal mühendisliÄŸe açık bir yapı ortaya çıkartır. Ä°ÅŸte bu yapı yüzünden sürekli ülkede ellerini serbestçe dolaÅŸtıran güçlerin varlığı hep tartışıla gelmiÅŸtir. Özel Kuvvetlerimizin maaÅŸlarının zamanın baÅŸbakanı tarafından açıkça teyit edilmesi de meselenin derinliÄŸini ve garabetini ortaya çıkarmıştır. Burada suçu tek taraflı olarak ortaya koymak yerine olup bitenin neliÄŸini doÄŸru bir tasvir ile ortaya koyarak bugüne kadar ertelenen kendi olma halini yeniden diriltmenin imkânlarını bulma arayışı öncelikli olmalıdır.
Osmanlının yıkılışı döneminde olan nesil bir Araf halinde, yani aslında neyi nasıl yapacağı konusunda kafası ciddi bir ÅŸekilde karışık iken bu hal cumhuriyetin kuruluÅŸuna da taşınmıştır. Bu araf hali uzun bir tarih diliminde devam ederken doÄŸal olarak esen rüzgâra uygun bir tutum geliÅŸtirmek de kaçınılmaz hale gelmektedir.
Sonraki nesiller ise tarihsizleÅŸtirildi…
BatılılaÅŸma politikası ise yeterli düzeyde gerçekleÅŸtirilme imkânı bulamadı. Arafta olma, yabancılaÅŸma ve iktidar ile halk arasındaki güvensizlik bu projeyi de yeterli düzeyde baÅŸarılı kılamadı. Yine de iktidarı elinde tutacak kadar elit bir kadroyu yetiÅŸtirdi. Ama süreklileÅŸen halk kültürüne ve düşüncesine yönelik düşmanca tutumlar, aslında iktidarın en büyük zaafını oluÅŸturduÄŸu gibi yanlışların taşıyıcısı konumunu da üstlendi. Bu temel gerçekliÄŸi mutlaka doÄŸru bir ÅŸekilde anlamaya ve idrake muhtacız ki yeni bir atılımın nereden baÅŸlatılması gerektiÄŸi açıklığa kavuÅŸsun…
Politik öncüler ise yerli ve vatanseverlik yerine çıkarlarını gözettiler. Ya da korkutulup doğru adımları atamadılar. Kendilerine sunulan iktidar imkanlarını gözeterek sağlıklı bir yapı kurmanın dışında kaldılar. İktidara talip olan her siyasi elit, aynı zamanda Amerika yolculuğu yapma zorunluluğu duyması, doğal olarak onun bu durumunu kanıksayan bir halkın varlığını da ortaya çıkardı. İşte bu devlet millet arasındaki temel kopuş noktası oldu. Adı konulmasa da bu iktidar olmanın yolu dış güçlerin iznine tabi olduğu gerçeği ciddi bir devlet ve millet olma hayalini hep ertelemeye matuf bir bakışı ve yaklaşımı süreklileştirdi.
DemokratikleÅŸme, görece yerli olanla barış gibi algılansa da tam tersi liberal politikalarla devlet katında olan modernleÅŸme halk düzeyine taşınma arayışlarına sahiplik etti. Bu yüzden demokratikleÅŸme çevrenin merkeze yöneliÅŸinin arayışına sahiplik etti. Böylece batılılaÅŸma ve iktidara yönelme isteÄŸi ikili bir yapıyı zorunlu kıldı. Yani iktidar olma isteÄŸi yüzünden kabul etmese de siyaset yaparken bazı ÅŸeyleri gözetmek ve bunu zorunlu görmek, aslında yabancılaÅŸmayı derinleÅŸtirirken ülke sathına yayarken, bu ülkede yaÅŸayan her kiÅŸiye de etkisini saÄŸlayan bir mekanizma doÄŸurdu. Ãœniversiteler, memuriyet hayatı, askeri bürokrasi, adliye vesaire, rahat bir yaÅŸam sunarken buralara yönelen kiÅŸilerin belirli kalıpları hayatlarının nirengi noktası kılmalarını da beraberinde taşıdı. Fakat bu durum daha iyiye doÄŸru deÄŸil, daha çok kötüye yönelimi kolaylaÅŸtırdı. Sürekli kendisine ve içinde bulunduÄŸu kültüre yabancılaÅŸan karakterler, ÅŸizofrenik hale dönüştüler…
Ä°deolojiler dahi saf bir hali taşıma yerine iÅŸlevsel ve araçsal kullanımı ölçüsünde deÄŸer kazandı. Dışına çıkma izni ise verilmedi. Bu ülkede Ä°slamcılık, Solculuk ve Milliyetçilik aynı akıbete duçar oldu… Ãœniversite ve eÄŸitim politikası ise öğretmeme üzerine kurulu olduÄŸu tartışmasız bir gerçek. On küsur sene eÄŸitimi verilen bir yabancı dilin neredeyse hiçbir öğrenci tarafından eÄŸer dışarıdan destek almamışsa öğrenilmediÄŸini biliyoruz. Okulda eÄŸitim süreçlerinde yetiÅŸen bir öğrenci göremiyoruz. Ancak dışarıdan kendisini yetiÅŸtirmeye çalışan kiÅŸiler hariç. Yani tam bir fiyasko olan eÄŸitimi düzeltme imkânı da bulunamıyor. Ä°ktidar tarihinin en çok deÄŸiÅŸen bakanı olarak kayıtlara geçmiÅŸ olabilir… Ancak her çalışma, eÄŸitimi düzeltme arayışı sonuçlanamıyor. Muhtemelen yapılan gizli anlaÅŸmalara baÄŸlılık olarak betimlenebilir. Buna dair bazı ÅŸeyler ufaktan tartışılmaya çalışılıyor.
Ak Parti, birinci dönemi ile devlet millet barışının önündeki ciddi engelleri ortadan kaldıran bir görüntü verdi. Bunu saÄŸlayan ÅŸey; devletin düşman addettiÄŸi toplumsal kesimlere elini uzatması ve onları düşman kategorisinden çıkarma arayışıdır. Ancak bu konuda baÅŸarılı olunduÄŸuna dair görüşün netleÅŸmesi için ÅŸu an içinden geçtiÄŸimiz sürecin baÅŸarılı bir ÅŸekilde yönetilmesi ve yeni düşmanlıkların ortaya konmamasına baÄŸlıdır. Ak Parti ikinci dönem 2013 ve sonrası devlet siyaset ile birlikte doÄŸru adımlar atıyor görünüyor. Ya da halkın en büyük kesimi olan muhafazakâr dindar ve milliyetçi kesimi ile birlikte hareket eden devlet, iktidar ile birlikte içinde olduÄŸu beka sorununu aÅŸmaya yönelik hamleler yapıyor. Bağımsız politikalar takip etmeye çalışıyor. Fakat ciddi bir kutuplaÅŸmayı da beraberinde taşıyan bir tutumu devam ettiriyor. Ak Parti, devlet partisi olma hüviyeti kazandıkça, dili devletleÅŸiyor, buyurgan bir hal alıyor. Bu da beraberinde ciddi ÅŸikâyetleri ortaya çıkarıyor. Daha önce devlet dilini ortaya koyan CHP ise farklı, irili ufaklı bütün sol ve muhalif kesimleri daha barışçıl bir dil ile ortaklaÅŸa siyaset arenasına taşıyor. Son yıllarda gittikçe güçleniyor bu cephe…
Ancak bu sefer de yerlilik adına Ä°slam düşüncesi modernliÄŸe eklemlenme arayışlarını yoÄŸunlaÅŸtırdı. Batı dışı düşünce havzalarında tek ve kendi kalan Ä°slam düşüncesi eÄŸer modernleÅŸmeye eklemlenirse bu sefer cumhuriyet dönemindeki yabancılaÅŸma süreklileÅŸerek devam edecektir. Ve aslında cumhuriyet kendini yenileme konusunda zaaflar ortaya koymaya devam edecektir anlamına gelir. Entelektüel dünya; aydın ya da âlim kavramlarının içeriÄŸi boÅŸ. Güçlü bir entelektüel gücümüz hiç olmadı, olmayacak gibi görünüyor. Bir çıkış yolu bulma adına bilgi sorunu ve entelektüel gücü yeniden ele geçirmek ve her meydan okumaya cevap verecek bir istidada sahip kılmayı zorunlu görmeliyiz.
Maalesef bu halde bir sonuç elde etmek ve muasır medeniyet sahibi ülkeler gibi geliÅŸmek hayalden öteye geçmez... Cumhuriyet hükümetlerinin ortak ideali olmasına raÄŸmen…
Yani salt teorik deÄŸil analitik düşünme ÅŸarttır…
Abdulaziz Tantik
-
Ekim 15, 2024 Salı Şahitlik? -Fenomenal Bir Yaklaşım-
-
Ekim 11, 2024 Cuma Aldatmanın/Aldanışın Süreklileştirilmesi?
-
Aralık 13, 2023 Çarşamba Vicdan ayaklanması
-
Ekim 17, 2022 Pazartesi Ayartı
-
Eylül 23, 2022 Cuma Hayal...
-
Ağustos 28, 2022 Pazar Yeni bir diyalog zemini şarttır...
-
Şubat 07, 2022 Pazartesi İslamcılığın kendisi ile yüzleşmesi?
-
Ocak 04, 2022 Salı Yaşam, insan ve düşünce
-
Aralık 18, 2021 Cumartesi Güncel tartışmalarda yöntem...
-
Kasım 30, 2021 Salı Prangalar Sardı Dört Bir Yanımı?
-
Ekim 22, 2021 Cuma Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -9
-
Eylül 12, 2021 Pazar Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -8- Barış...
-
Eylül 05, 2021 Pazar Yeni Bir Sosyal Sözleşmeye Doğru -7- Adalet...
-
Ağustos 28, 2021 Cumartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -6
-
Ağustos 25, 2021 Çarşamba Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -5
-
Ağustos 20, 2021 Cuma Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -4
-
Ağustos 15, 2021 Pazar Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru-3
-
Ağustos 07, 2021 Cumartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -2-
-
Temmuz 19, 2021 Pazartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru-1
-
Temmuz 11, 2021 Pazar İnsanın kemale yürüyüşü -2
-
Haziran 27, 2021 Pazar İnsanın kemale yürüyüşü -1-
-
Haziran 14, 2021 Pazartesi Takva ve kulluk bilinci
-
Mayıs 31, 2021 Pazartesi Zaman'a dair...
-
Mayıs 21, 2021 Cuma Şeffaflığa dair...
-
Mayıs 10, 2021 Pazartesi Doğal Yaşam, Sanat, Edebiyat, Müzik, Mizah ve Din
-
Mayıs 07, 2021 Cuma Anbean kirleniyoruz...
-
Mayıs 01, 2021 Cumartesi Muhafazakarlık, iktidar ve düşünce...
-
Nisan 19, 2021 Pazartesi Düşünmede bir yöntem arayışı
-
Nisan 07, 2021 Çarşamba Düşünmenin Neliği...
-
Mart 24, 2021 Çarşamba Kesinliğe dair...
-
Mart 19, 2021 Cuma Dünyanın sürüklendiği yön?
-
Mart 14, 2021 Pazar Araf'ta kalma
-
Mart 04, 2021 PerÅŸembe Tercih veya ÅŸartlar sonucu safta olma..
-
Ocak 24, 2021 Pazar Ölüm üzerine düşünmek...
-
Aralık 29, 2020 Salı İnsanın kendi kelimeleri olmalı, üzerine binip uçtuğu
-
Aralık 09, 2020 Çarşamba Düşünmedeki Karmaşa...
-
Kasım 21, 2020 Cumartesi Yeni bir söz ve ruh
-
Kasım 02, 2020 Pazartesi Yüzleşme; şahsiyetin oluşumundaki temel saik...
-
Ekim 23, 2020 Cuma İnsan ortamdır: İnsan edilgen mi, etken mi olmalı?
-
Ekim 07, 2020 Çarşamba Çürüme...
-
Ekim 02, 2020 Cuma Ä°radeye dair...
-
Eylül 23, 2020 Çarşamba Ruhun Yalnızlığı
-
Eylül 09, 2020 Çarşamba Düşünmede ufkun belirleyiciliği...
-
Eylül 03, 2020 Perşembe Gerçek, gerçeklik ve kurgu
-
Ağustos 28, 2020 Cuma İnsan etkileşim içinde var olur?
-
Ağustos 20, 2020 Perşembe Mevcut felsefi bakışın dışına çıkmak?
-
AÄŸustos 10, 2020 Pazartesi Ayasofya Sadece Ayasofya DeÄŸildir
-
Temmuz 30, 2020 Perşembe Özgürlüğün sembolü kurban/İsmail olma?
-
Temmuz 23, 2020 Perşembe Yeni Bir Diriliş İçin Yeni Bir Bakış...
-
Temmuz 21, 2020 Salı Doğru yöntem...
-
Temmuz 14, 2020 Salı Bir Dünya Görüşü...
-
Temmuz 04, 2020 Cumartesi İnsanın Yalnızlıkla İmtihanı...
-
Temmuz 01, 2020 Çarşamba Bilim, felsefe ve din...İnsan için elzem üç sistem
-
Haziran 22, 2020 Pazartesi Sorumlu Tek: Ä°nsan
-
Haziran 14, 2020 Pazar İstikamet Varlığın Temelidir
-
Haziran 10, 2020 Çarşamba Çok Boyutlu İnsan...
-
Haziran 05, 2020 Cuma İnsanın sorumluluğunun felsefi temeli...
-
Mayıs 27, 2020 Çarşamba Varlığın Birbirine Üstünlüğü Meselesi...
-
Mayıs 18, 2020 Pazartesi Hakikate Dair
-
Mayıs 10, 2020 Pazar Hayat Bir Dilemmadır...
-
Mayıs 04, 2020 Pazartesi Takva'ya Dair...
-
Nisan 28, 2020 Salı Değişime Dair...
-
Nisan 21, 2020 Salı Korona da Müslüman'dır...
-
Nisan 17, 2020 Cuma Müslümanlaşma Sürecimiz Ve Dersleri...
-
Nisan 11, 2020 Cumartesi Yeni Bir Dünya Düzeni Tartışmasında 'Yeni Bir Dünya Görüşü' Mümkün mü?
-
Nisan 07, 2020 Salı Özgürlüğe Dair...
-
Nisan 07, 2020 Salı Özgürlüğe Dair...
-
Mart 29, 2020 Pazar Değişim kaçınılmaz olana tekabül eder...
-
Mart 21, 2020 Cumartesi İnsan aşkın bir varlıktır...
-
Mart 10, 2020 Salı İnsan'ın İmtihan Olgusu...
-
Mart 02, 2020 Pazartesi Her Sıçrama Bir Yüzleşmeyi İçerir...
-
Şubat 26, 2020 Çarşamba İslamcılığa Yöneltilmiş Eleştirilerin Değeri
-
Şubat 18, 2020 Salı Beşer Tağut'a İsyan İle İnsan Olur...
-
Åžubat 13, 2020 PerÅŸembe EÅŸitlik, EÅŸ DeÄŸerlilik Mi?
-
Şubat 08, 2020 Cumartesi Doğru Düşünmenin Yolu...
-
Ocak 31, 2020 Cuma Müslüman Şahsiyet...
-
Ocak 29, 2020 Çarşamba Kudüs Meselesi, Yine, Yeniden...
-
Ocak 25, 2020 Cumartesi Anlamsızlığın anlamı...
-
Ocak 21, 2020 Salı Bilgimizin Dışında Kalan Varlığın/Yokluğun Üzerine Düşünmek?
-
Ocak 11, 2020 Cumartesi Özün Özüne Doğru
-
Ocak 03, 2020 Cuma Gerçeklikle İmtihanımız...
-
Ocak 03, 2020 Cuma İslami Doğruların Gerçeklik Zemini Var Mı?
-
Aralık 24, 2019 Salı Kıyamet Koptu Kopacak...
-
Aralık 20, 2019 Cuma Aklın egemenliği karşısında Ed Din...
-
Aralık 17, 2019 Salı Kelimenin Kavrama Dönüşmesi...
-
Aralık 06, 2019 Cuma Âdem/İnsanın Mahrem Macerası...
-
Kasım 22, 2019 Cuma Bir form olarak düşünce
-
Kasım 20, 2019 Çarşamba Kur'an Neliği Üzerine Düşünmek...
-
Kasım 14, 2019 Perşembe Çağdaş Sorunların Çözümünün Özü?
-
Kasım 06, 2019 Çarşamba Aklın, kalbin ve ruhun acı çekmesi?
-
Ekim 31, 2019 Perşembe İnsan Huzur Ve Acıdır
-
Ekim 24, 2019 Perşembe Edebiyattan Yüz Çevirdiğimiz Gün Kendimizden de Yüz Çevirmiş Oluruz
-
Ekim 20, 2019 Pazar İyiliğin Doğası
-
Ekim 18, 2019 Cuma Düşüncede anlam ve tanım
-
Ekim 13, 2019 Pazar Acıyı Derununda Hissetmek
-
Ekim 08, 2019 Salı Güncel düşünsel tartışmalar
-
Eylül 25, 2019 Çarşamba Düşünce de Mutlaklık ve Dogma
-
Eylül 19, 2019 Perşembe Cumhuriyetin Kuruluşu Üzerine Yeniden Düşünmek
-
Eylül 07, 2019 Cumartesi Düşüncede ideal ve realite
-
Eylül 02, 2019 Pazartesi Kaosu Yaşamak ve Çözümü Tartışmak
-
Ağustos 24, 2019 Cumartesi Düşüncede fark
-
Ağustos 11, 2019 Pazar Aşkınlığın bir tezahürü olarak Kurban/Hac
-
Ağustos 07, 2019 Çarşamba Düşünce dinamiğinde sabit ve değişken...
-
Ağustos 02, 2019 Cuma Düşün Ey İnsan
-
Temmuz 23, 2019 Salı Düşüncede oluş serüveni...
-
Temmuz 22, 2019 Pazartesi Düşüncede uyum ve bütünlük
-
Temmuz 15, 2019 Pazartesi Ortak Bir Algının Oluşumu
-
Temmuz 07, 2019 Pazar Bunalım Çağında Müslümanların Çıkış Yolu
-
Haziran 27, 2019 Perşembe İnsan: Nisyan ve ünsiyet arasında
-
Haziran 20, 2019 Perşembe Müslüman'ca Eleştiri Üzerine
-
Haziran 14, 2019 Cuma AnarÅŸizm Meselesi...
-
Haziran 10, 2019 Pazartesi Düşüncede somutluk arayışı
-
Haziran 03, 2019 Pazartesi Ramazan Bayramı ve Üzerine Düşünme
-
Mayıs 31, 2019 Cuma Düşüncenin ufku: Dinamik ve sonsuzluğa talip
-
Mayıs 22, 2019 Çarşamba Gösteriyi Araçsallaştıran Siyasal Şiddet
-
Mayıs 09, 2019 Perşembe Ramazan ayı: Ruhun uyanışı...
-
Mayıs 05, 2019 Pazar Bizi Bekleyen Geleceğin Karanlığı...
-
Nisan 29, 2019 Pazartesi Düşüncenin yapısal iki temel taşı: Kapsayıcılık ve derinlik
-
Nisan 17, 2019 Çarşamba Ruhum Üşüyor
-
Nisan 10, 2019 Çarşamba Vakit Doluyor, Yapılanlar Çekirdeğin Kabuğunu Doldurmuyor...
-
Nisan 08, 2019 Pazartesi Düşüncenin ontolojik yapısı: Tevhit, Adalet ve Aşk?
-
Nisan 04, 2019 Perşembe Seçimler ve Milletin Feraseti
-
Mart 28, 2019 Perşembe Seçme İhtiyarı
-
Mart 20, 2019 Çarşamba Komplo
-
Mart 13, 2019 Çarşamba Hafızasız olmak!
-
Mart 06, 2019 Çarşamba Manifestom
-
Şubat 25, 2019 Pazartesi Çözümün İlk Adımları
-
Şubat 18, 2019 Pazartesi Ahvalimizin Çözümüne dair
-
Şubat 11, 2019 Pazartesi İnsanın Ontolojik Yolculuğu
-
Şubat 04, 2019 Pazartesi Edebiyat ve Ontolojik Tekabüliyeti
-
Ocak 22, 2019 Salı Yabancılaşmayı ruhunda hissetmek
-
Ocak 16, 2019 Çarşamba Kara Delikler Yerine Beyaz Deliklerin Zamanı...
-
Ocak 08, 2019 Salı Ruhun fiyakası: Acı Çekmek...
-
Aralık 26, 2018 Çarşamba Kurtuluşun mümkün şartı
-
Aralık 20, 2018 Perşembe Seksenlerde İslamcılık tartışmaları...
-
Aralık 09, 2018 Pazar Yansımalar...
-
Aralık 01, 2018 Cumartesi Akıl bizim neyimiz olur?
-
Kasım 21, 2018 Çarşamba Gaybe İman Etmenin Epistemik Değeri...
-
Kasım 05, 2018 Pazartesi Duruşun ontolojisi
-
Ekim 27, 2018 Cumartesi Gelişmeleri Doğru Okuma Kılavuzu
-
Ekim 21, 2018 Pazar Andımız Meselesine Farklı Bir Bakış...
-
Ekim 16, 2018 Salı İslamcılar küstüler
-
Ekim 12, 2018 Cuma Döngüselliğin bütünlüğü: İnsan ve Kâinat
-
Ekim 05, 2018 Cuma İslamcılık: "Pireye Kızıp Yorgan Yakmak"
-
Eylül 29, 2018 Cumartesi Bilmenin Neliği?
-
Eylül 23, 2018 Pazar Sahtenin Egemenliği
-
Eylül 18, 2018 Salı Doğa Ve İnsan…
-
Eylül 09, 2018 Pazar Varlığın/İnsanın Bütünlüğü…
-
Ağustos 31, 2018 Cuma Üstad Seyyit Kutup Üzerine Yeniden Düşünmek…
-
Ağustos 26, 2018 Pazar Küreselleşme ve Eğitim…
-
Ağustos 22, 2018 Çarşamba Kurbiyyet Meselesi
-
Ağustos 18, 2018 Cumartesi Hakikatin İzdüşümü
-
Ağustos 13, 2018 Pazartesi Diren Türkiye Amerikan İmparatorluğu Çöküyor
-
Ağustos 08, 2018 Çarşamba İnsanın Düşmanı İnsan Mıdır?
-
Temmuz 24, 2018 Salı Kavram’ın Anlam Katmanları…
-
Temmuz 21, 2018 Cumartesi Varlık Akıllı…
-
Temmuz 17, 2018 Salı Sonsuzluğu Sonlulukta, Sonlulukta da Sonsuzluğu Keşfetmek
-
Temmuz 12, 2018 Perşembe Varlık Zincirinde Ve Zerreleri Arasındaki Bağı Oluşturan Bilgi
-
Temmuz 07, 2018 Cumartesi İnsan Kalma/ Müslüman Olma…
-
Temmuz 03, 2018 Salı İnsanın İnşası Meselesi
-
Haziran 29, 2018 Cuma İnsan Bu Suçlu…
-
Haziran 25, 2018 Pazartesi 24 Haziran Seçim Değerlendirmesi: ELEŞTİRİ DEVRİ BAŞLIYOR…
-
Haziran 23, 2018 Cumartesi Doğru Düşündüğümüz Yanlışlar…
-
Haziran 08, 2018 Cuma Ey Halkım! Biliyorum bu satırları okuyanların ilk eleştirisi ‘kim bu halk’ olacaktır
-
Mayıs 31, 2018 Perşembe Hangi Benliğimiz Belirleyici…
-
Mayıs 26, 2018 Cumartesi Kuran’ı Yorumlama Çabası
-
Mayıs 20, 2018 Pazar Kelimeler Kanatlandırır…
-
Mayıs 15, 2018 Salı Kudüs, Ey Kudüs
-
Mayıs 12, 2018 Cumartesi Sorular Düşüncenin Anahtarıdır…
-
Mayıs 08, 2018 Salı Umut…
-
Mayıs 03, 2018 Perşembe Düşünce ve Ahlak Sosyolojik Değişimi Besler
-
Nisan 28, 2018 Cumartesi Dem Yüzü (Demlenen Hayatlar...)
-
Nisan 20, 2018 Cuma Modern İnsanın Çok Yüzlülüğü…
-
Nisan 18, 2018 Çarşamba Çağdaş Calutlar Karşısında Davut Olabilmek…
-
Nisan 14, 2018 Cumartesi Dengede Durma
-
Nisan 07, 2018 Cumartesi İslam'ın Genetiği İle Uğraşmak
-
Mart 31, 2018 Cumartesi Dini Yorum Yapmanın İmkanı…
-
Mart 27, 2018 Salı Post Modern Kültürün Hayatımızı Belirlemesi…
-
Mart 23, 2018 Cuma Ä°liÅŸkinin Mahiyetine DairÂ…
-
Mart 20, 2018 Salı Müslümanlar Ve Temsiliyet…
-
Mart 17, 2018 Cumartesi Siyasal Gelişmelerin Arka Planına Dair
-
Mart 14, 2018 Çarşamba Siyaset/Politika ve Yöntem
-
Şubat 28, 2018 Çarşamba Gözlerim Ufukta Asılı Kaldı…
-
Şubat 22, 2018 Perşembe İslamcılığın Çözüm Arayışı
-
Şubat 15, 2018 Perşembe Öteki İçin Yaşamak…
-
Şubat 06, 2018 Salı Müslüman Ağaç Gibi Kökü, Gövdesi ve Dalları ile Bir Bütündür
-
Ocak 31, 2018 Çarşamba Beyler, tuz kokmuş haberiniz var mı?!
-
Ocak 26, 2018 Cuma Ercüment Özkan’ı Yeniden Düşünmek…
-
Ocak 23, 2018 Salı Batılı Bilgi ile İslami Bilginin Mukayesesi
-
Ocak 17, 2018 Çarşamba Modern İktidarın Gücü İle Hesaplaşma
-
Ocak 10, 2018 Çarşamba Batı ile Yüzleşme…
-
Ocak 04, 2018 Perşembe Bir Meseleyi Tartışmak!
-
Aralık 08, 2017 Cuma Güçler Savaşında Kudüs Sahnesi
-
Aralık 05, 2017 Salı Bir Gösteri Toplumunda İnsanın Aldatılması…
-
Kasım 28, 2017 Salı Var Olanların Hikmeti Üzerine…
-
Kasım 21, 2017 Salı Yeni Bir Dil Kurmalı…
-
Kasım 16, 2017 Perşembe Şiddetin olumsuzluğunun totaliter yapıyla ilişkisi
-
Kasım 07, 2017 Salı Kendimi Arıyorum...
-
Kasım 02, 2017 Perşembe Ak Parti Sosyolojisi Çözülüyor Mu?
-
Ekim 31, 2017 Salı Ahlaki Olan Nedir?
-
Ekim 26, 2017 Perşembe Eleştirinin Adabı...
-
Ekim 24, 2017 Salı Analitik Düşünme…
-
Ekim 17, 2017 Salı Ümmetin Selameti
-
Ekim 12, 2017 Perşembe Farkındalığın Oluşturacağı Psikolojik Vasat
-
Ekim 10, 2017 Salı Rahatsız Olanlardan Mısınız?
-
Ekim 05, 2017 PerÅŸembe AnekdotlarÂ…
-
Ekim 03, 2017 Salı Ölümün Hakikati
-
Eylül 28, 2017 Perşembe Hayat Bu…
-
Temmuz 26, 2017 Çarşamba İstanbul Aşktır
-
Haziran 29, 2017 PerÅŸembe Ä°nsan Bir Soru(n)durÂ…
-
Haziran 19, 2017 Pazartesi İnsan Neyi Aramalıdır?
-
Haziran 05, 2017 Pazartesi Beklenmeyen Ölümler Sarsar…
-
Mayıs 15, 2017 Pazartesi İnsan Neye Talip Olmalı?
-
Mayıs 08, 2017 Pazartesi Aşk Kokuyor Toprak
-
Mayıs 01, 2017 Pazartesi Yola Çıkmadan Hazırlık Yapmak
-
Nisan 24, 2017 Pazartesi Ben Kim Olmalıyım?
-
Nisan 17, 2017 Pazartesi 16 Nisan 2017 Referandum Sonucu Üzerine Mülahazalarım
-
Nisan 10, 2017 Pazartesi Biz Kimiz?
-
Nisan 03, 2017 Pazartesi Nereden Başlamalıyız?
-
Mart 27, 2017 Pazartesi Dünya Değişir Mi?
-
Mart 20, 2017 Pazartesi Kemale Doğru Bir Yürüyüş: Tövbe...
-
Mart 13, 2017 Pazartesi İslamlaşmanın Geleceği
-
Mart 06, 2017 Pazartesi İnsan Anlamlandırır…
-
Şubat 27, 2017 Pazartesi Sınırlılık ve Sonsuzluk Arasında İnsan…
-
Şubat 20, 2017 Pazartesi Bana mı söylendi? Üstüme alınmıyorum…
-
Şubat 14, 2017 Salı Anayasa Paketi Değişimi Ve Referandum Tartışmaları
-
Şubat 01, 2017 Çarşamba Düşüş…
-
Ocak 19, 2017 Perşembe İçimde Kopan Fırtınadan Haberin Var Mı?
-
Ocak 08, 2017 Pazar Düşünme Üzerine Düşünmek
-
Aralık 22, 2016 Perşembe Ortadoğu: Kaostan Düzene
-
Aralık 15, 2016 Perşembe Eminlik Ve Adalet Duygusu…
-
Aralık 04, 2016 Pazar Akıntıya Karşı Yüzmek
-
Kasım 20, 2016 Pazar Farklı Oluşumuz Sahici Mi?
-
Kasım 10, 2016 Perşembe Meselenin Özü
-
Ekim 28, 2016 Cuma Anti Emperyalistler Emperyalist OluncaÂ…
-
Ekim 21, 2016 Cuma Kıyamet Kopacak!
-
Ekim 11, 2016 Salı Acının mutlaklaştırılması: Kerbela
-
Eylül 11, 2016 Pazar Sonsuzluğun Sonluda Tezahürü: KURBAN
-
Eylül 01, 2016 Perşembe Çözüm Seküler Bakışta Mı?
-
Ağustos 25, 2016 Perşembe 15 Temmuz Darbe Girişimine Karşı Milletin Direnişinin İdraki Üzerine…
-
Ağustos 10, 2016 Çarşamba Direnişin Ruhu
-
AÄŸustos 01, 2016 Pazartesi Milletin Derin Darbesi
-
Temmuz 25, 2016 Pazartesi Hamaset Yapmadan!
-
Temmuz 19, 2016 Salı 15 Temmuz Darbesinin Oluşturduğu Sosyoloji
-
Temmuz 12, 2016 Salı Ben Olmak…
-
Temmuz 08, 2016 Cuma Umuda TutunmakÂ…
-
Mayıs 24, 2016 Salı Düşünmenin Halleri
-
Nisan 28, 2016 Perşembe Haykırmak…
-
Nisan 22, 2016 Cuma DoÄŸru ile Ä°liÅŸkimizÂ…
-
Nisan 14, 2016 PerÅŸembe ÃœtopyamÂ…
-
Nisan 04, 2016 Pazartesi Üçüncü Yol…
-
Mart 28, 2016 Pazartesi Kim Bu CahillerÂ…
-
Mart 21, 2016 Pazartesi Kelime, Duygu/Düşünce ve Hakikat…
-
Mart 13, 2016 Pazar Yola Çık(a)ma(ma)k
-
Şubat 25, 2016 Perşembe İyiliğin Gücü
-
Şubat 16, 2016 Salı İslam Dünyası’nın Sorunları ve Çözüm Yöntemi
-
Şubat 10, 2016 Çarşamba Yeni Bir Dil Kurmak
-
Ocak 29, 2016 Cuma Korkularımız bizi yalnızlığımıza gömmesin...
-
Ocak 19, 2016 Salı Ahvalimize Dair…
-
Ocak 13, 2016 Çarşamba Ey Müslüman…
-
Ocak 05, 2016 Salı Şiddet Sarmalında Kürt Siyasal Hareketi ve PKK…
-
Aralık 31, 2015 Perşembe İmanın gücü
-
Aralık 26, 2015 Cumartesi ''Müslüman olmak Müslüman’ca düşünmek için yeter şart değildir''
-
Aralık 22, 2015 Salı Dua üzerine güzelleme…
-
Aralık 14, 2015 Pazartesi Akl’a Dair
-
Aralık 01, 2015 Salı İnsan; Haddini Bilendir…
-
Kasım 25, 2015 Çarşamba İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (5)
-
Kasım 16, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (4)
-
Kasım 09, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (3)
-
Kasım 03, 2015 Salı 1 Kasım 2015 Seçim Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme…
-
Kasım 02, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (2)
-
Ekim 26, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (1)
-
Ekim 14, 2015 Çarşamba Her Hicret Bir İnkılâptır
-
Ekim 03, 2015 Cumartesi Müslüman Olma…
-
Eylül 10, 2015 Perşembe Öfke Gözü Kan Çanağına Büründürürse…
-
Ağustos 29, 2015 Cumartesi Seyyid Kutub / Dünya Görüşü Ve Etkileri
-
Ağustos 24, 2015 Pazartesi Bir Yöntemin Yokluğu…
-
AÄŸustos 17, 2015 Pazartesi Yeniden DirilmekÂ…
-
Ağustos 11, 2015 Salı Ey Halkım!
-
Haziran 12, 2015 Cuma Özeleştirinin Kaçınılmazlığı…
-
Haziran 04, 2015 Perşembe Gölgelerin Gücü Adına…
-
Mayıs 07, 2015 Perşembe Anlamak! O Kadar Çok Zor Mu?
-
Nisan 27, 2015 Pazartesi Kelimeler Bir Çığlık…
-
Nisan 21, 2015 Salı Hatırlama Bir Zikretmedir
-
Nisan 11, 2015 Cumartesi Duyarsızlığımızın Hali Pürmelali…
-
Mart 07, 2015 Cumartesi Geleceğe Dair Öngörü
-
Şubat 27, 2015 Cuma Hakikatin Üstünü Örten Şiddet
-
Şubat 17, 2015 Salı Yaşamın, İnsanın ve Gerçekliğin Yapısı Üzerine Deneme…
-
Şubat 07, 2015 Cumartesi İslamcılığın Serencamının Romanda Tezahürü: Kitabevi…
-
Ocak 15, 2015 Perşembe Batı'nın İslam'la Savaşı...
-
Aralık 26, 2014 Cuma Yönelimin/iz Nereye?
-
Aralık 18, 2014 Perşembe Siyaset İdeoloji Taşıyamaz…
-
Aralık 09, 2014 Salı Türkiye Bir Yol Ayrımında…
-
Aralık 03, 2014 Çarşamba Yeni Türkiye’nin Kodları…
-
Kasım 25, 2014 Salı Şiddete Dair…
-
Ekim 16, 2014 Perşembe Açık Toplum…
-
Ekim 11, 2014 Cumartesi “Öfke ile Kalkan Zarar ile Oturur”
-
Ekim 08, 2014 Çarşamba Neler Oluyor?
-
Eylül 16, 2014 Salı Varlık Ve Düşünce
-
Eylül 01, 2014 Pazartesi Asıl Mesele
-
Ağustos 11, 2014 Pazartesi Yenilikçilik, Devrimcilik ve Eleştirel Akıl…
-
Temmuz 23, 2014 Çarşamba İktidar, Din ve Devlet…
-
Mayıs 22, 2014 Perşembe İslam’ın İnsanlığa Vaadi…
-
Mayıs 03, 2014 Cumartesi Bir Muhalefet Felsefesine Doğru
-
Mart 27, 2014 PerÅŸembe KaybedilmiÅŸ Ä°ki Kavram: Ä°hya Ve Tecdit
-
Şubat 24, 2014 Pazartesi 28 Şubat ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme
Henüz yorum yapılmamış.