Sosyal Medya

Makale

Abdestli Kemalizm!

Eskiden yoÄŸ idi, iÅŸ bu rivayet yeni çıktı. Eren Erdem MS 2011’de “ABDestli Kapitalizm”den söz etmiÅŸti. Alpay da Erdem’e gönderme yaparak “ABDestsiz Kemalizm”den sözetmiÅŸti. Ne bilebilirdi ki, bir gün bir CHP’li çıkıp “ABDestli Kemalizm”,” YeÅŸil Kemalizm” dönemini baÅŸlatacaktı. Kırmızısı, moru oluyorsa, sarısı oluyorsa, niye yeÅŸili olmasın ki. Haydar BaÅŸ “koyu yeÅŸil” der, bir baÅŸkası “açık yeÅŸil”, olacak bunlar. Muharrem Ä°nce’yi tebrik etmek lazım. Bu konuda onun kadar baÅŸarılı olmasa da KılıçdaroÄŸlu’nu da tebrik etmek lazım. Birlikte baÅŸardılar “Çok renkli Kemalizm”i..

Dikkat ederseniz, artık Laiklikten, irticadan, ÅŸeriattan, başörtüsünden, tek parti döneminden, ilke ve inkılaplardan, 6 ok’tan sözetmiyorlar. Onu bocalayıp “Seküler bir Kutsal” olarak “tarih sandığı”na gömmeye hazırlanıyorlar. Çünkü o eski söylemle 40 yıldır 40 adım yol katedemediler. Kazanmak için halkın duymak istediÄŸi ÅŸeyleri söylemeleri gerekiyor. BaÅŸarıya odaklanmaları gerekiyor. Bu yol rasyonal, pragmatik bir yol. Sonunda oportünizme varsa da baÅŸka çıkar yol yok. Hem zaten Mustafa Kemal, Vahdeddin’e, Ankara’ya dönüşünde “Heyeti Temsiliye” adına gönderdiÄŸi “Halife ve Hakan efendimiz” diye baÅŸladığı arzını “Kullarınız” diye bitirmiyor mu idi?

CHP’de gelinen nokta tarihi bir kırılma anına iÅŸaret ediyor. Böyle devam edemez, ama KılıçdaroÄŸlu delegelere hakim, yapacak bir ÅŸey de yok. CHP’nin bir seçmen tabanı var, bir delegeler ve teÅŸkilat var, bir grup var. KılıçdaroÄŸlu belediyeler üzerinden teÅŸkilat ve delegeleri kendine baÄŸlamış. Bu delegelere dayanan genel merkez, milletvekili adaylarını kendileri belirlemiÅŸler. Åžimdi de yerel yöneticileri belirlemeye hazırlanıyorlar. Ä°ki kanat birbirinin varlığının dayanağı oluyor. Åžimdi Ä°nce baÅŸkanlık seçiminde aldığı oyla partisini geride bıraktı. Bunun parti yönetimine yansımasını istiyor. Bunun böyle olacağı belli idi. Ama KılıçdaroÄŸlu bir tezgâh hazırladı, bu ÅŸekilde Ä°nce’den kurtulmak istiyordu, ama o tezgah başına iÅŸ açtı. Gelinen noktada durum ÅŸu, Ä°nce’siz olmuyor, Ä°nce’yle de olmuyor. O zaman bırakın Ä°nce’ldiÄŸi yerden kopsun.

CHP’nin aldığı oy % 22.6. CHP’lilerin % 53,9’u Muharrem Ä°nce’yi CHP Genel BaÅŸkanı olarak görmek istiyor, Kemal KılıçdaroÄŸlu diyenler % 41,4’te kaldı. (kararsız % 4.6). Ama CHP Genel BaÅŸkanı’nın Muharrem Ä°nce olması halinde, Türkiye genelinde oy verecek seçmen sayısının 66,7’si Ä°nce’ye oy vermeyecek. Yani % 22.6’nın % 30’u Ä°nce’ye oy vermeyecek. KılıçdaroÄŸlu için de yaklaşık benzer bir durum olduÄŸuna göre, bu hesaba göre CHP tabanında % 12’lik bir desteÄŸe sahip ama, onların da kendi arasında görüş birliÄŸi yok. Bu da CHP’nin 3 ana gruba ayrıldığını gösteriyor. % 10’u KılıçdaroÄŸlu ve Ä°nce paylaşırken, % 12.6’yı gayrimemnunlar paylaÅŸmak durumunda. 

Her ikisinin dışında, bugünkü ÅŸartlarda 3. bir tercih ya delegeye, ya tabana uymuyor, taban deseniz delegeye uymuyor. Ortada bir kan uyuÅŸmazlığı var. % 53’ün % 67’si KılıçdaroÄŸlu baÅŸta kalırsa da bir o kadar seçmen CHP’ye oy vermeyecek. Bu partinin bölünmeye gittiÄŸi anlamına geliyor. O zaman CHP’nin ve yeni kurulacak siyasi oluÅŸumun kendi rotasını belirlemesi gerek. Sol mu, Sosyal Demokrat mı, Sosyalist mi, Demokratik Sol mu, Kemalist mi, Laikçi mi, Devletçi mi, Karma Ekonomici mi, Liberal Ekonomiden yana mı? PKK konusunda nasıl bakıyor, FETÖ’ye nasıl bakıyor, BÇG’ye nasıl bakıyor. Sadece liderlik yetmez, nasıl bir kadro olacak. Kim kimi dışarıda bırakırsa ötekiler onu sahiplenecek. Bakalım ABD, AB, Rusya kime göz kırpacak. 

CHP bölünürse herhalde biri % 15, ötekisi % 10’da kalır. % 10’da kalan baraj altına da düşebilir. Düşmemek için ittifak yapma gereÄŸi duyabilir. Bu iki kanat daha sonra kendi aralarında seçim ittifakı yapabilir mi? Peki “ne KılıçdaroÄŸlu, ne Ä°nce” diyenler ne yapacak? O belli deÄŸil.

Bir yandan “N’olacak bu CHP’nin hali” tartışılıyor, öte yandan yerel seçimlerin erkene alınması konuÅŸuluyor. Seçimler Kasım’a alınacaksa, CHP Kongresi ne zaman yapılacak! Kongreye gidilmeyecekse bu iki baÅŸlılıkla parti nereye gidecek!

CHP içinde tek sorun KılıçdaroÄŸlu-Ä°nce krizi deÄŸil. Her kafadan bir ses. CHP böyle giderse, CHP içindeki “Harici”ler kendilerine yeni bir siyasi adres arayışına girebilirler. Çünkü onlar böyle bir tartışmanın hiçbir yerinde olmak istemeyeceklerdir.

CHP içinde başlayan ağız dalaşı, bel altı vuruşlar, hakaretlerin bugünden yarına bitmesi de beklenmiyor. Bu durumda CHP iç hesaplaşmayı bitirmek için kendine dış bir tehdit bulma ihtiyacı duyabilir. Ama bu şartlarda bu da geri tepebilir, o zaman bu yola başvuran kanat kendi oyununa gelebilir. Bundan da parti içi rakip kanat istifade edebilir.

Şunu da görelim, evet Kılıçdaroğlu delegelere bugün için hakim, fakat, bunlar Kılıçdaroğlu ile çıkar temelli bir ittifak kurdukları için, bu mücadele sonucunda ciddi bir kayıp sözkonusu olacağından kaybeden tarafta olmamak için hem delege, hem teşkilat, hem de yerel yönetimler olarak taraflarını yeniden belirleyecekler.. Hatta milletvekilleri de kendileri açısından gelecek gördükleri tarafı seçeceklerdir. Yoksa kimsenin Atatürkçülük ya da Laiklik derdinde olduğunu sanmıyorum.

KılıçdaroÄŸlu’nun oluÅŸturduÄŸu ekip, kadro, ne derseniz deyin, KılıçdaroÄŸlu’nun temsil ettiÄŸi karaktere uygun. Onun için güç, iktidar, kazanma umudu olan her projede ittifak yapma ÅŸansları var.. Yoksa onun kiÅŸiliÄŸi, zihniyeti, ideolojisi çok da önemli deÄŸil. KılıçdaroÄŸlu “ABDestli Kemalizm”e bile evet dedikten sonra, SP, Ä°yi Parti ve örtülü de olsa HDP ile bile ittifaka ses çıkartmadıktan sonra her ÅŸey mümkün. CHP KılıçdaroÄŸlu ile Ä°nce’nin eline kalmışsa, söyleyecek fazla bir söz yok zaten.

İşin aslı şu: CHP ölmüş de ağlayanı yok! Öfkeleri akıllarından büyük bir kalabalıkla nereye kadar gidebilirler ki. En iyi bildikleri şey yakıp, yıkmak!

Ha, son günlerde CHP’nin tek parti döneminde eroin, rakı ve bira konusundaki politikalarına yönelik eleÅŸtirilerim üzerinden bana yüklenmeye çalışıyor, sosyal medya üzerinden birileri. Kendi aralarında kavga etmekten yorulmuÅŸlar, dışarıdan birilerine saldırıp stres atacaklar akıllarınca, ama bunlar bilmiyorlar, bilmediklerini de bilmiyorlar, öğrenmek de istemiyorlar, bilene de düşmanlık ediyorlar.. Ya hu, zahmet edin, girin internete, bir arama motoruna “CHP eroin, bira” yazın mesela, bakın bakalım ne çıkıyor karşınıza. Bir de görsellere bakın. Ä°nternet diye bir ÅŸey var. Böyle tartışmalara giriyorsunuz da, sonuçta siz ÅŸecaat arzedeyim derken, o duyulmasını istemediÄŸiniz bilgileri herkes duyuyor, öğreniyor. CHP aklı bu iÅŸte! Bu akılla da varılacak yer burası.. Bakalım bundan sonra bu iÅŸ nereye varacak. Herkes gibi ben de merak ediyorum; hiçbir ÅŸey olmamış gibi yollarına devam mı edecekler, partiyi Ä°nce mi ele geçirecek, parti bölünecek mi? Bekleyip göreceÄŸiz. Selam ve dua ile. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.