Sosyal Medya

Makale

Jia Humanoid

HoÅŸgeldin Jia. Daha doÄŸrusu hoÅŸ gelip gelmediÄŸini göreceÄŸiz.

“Jia kim” derseniz, yakında herhalde herkes onunla tanışacaktır. Siri ya daCeyda’nın ete kemiÄŸe deÄŸil de, plastik ve metale bürünmüş ÅŸekilde karşınıza çıkacak..

Bu tam halis muhlis bir Humanoid.

Çinliler yine yaptı yapacağını. IBM hâlâ, nedendir bilmem ÅŸu Mr. Watson’u bizimle tanıştırmadı. Microsoft’un Midori’si de bekletiliyor.

Avatarlar artık sadece sinema filmlerinin mitolojik bir kahramanı değil.

Avatar inanışı, MÖ 1500-1000 yıllarına kadar gider ilk olarak Veda’larda ifadesini bulur. Bu dönem tam da Hz. Ä°brahim dönemine denk gelir. HattaBrahma’yı, Hz. Ä°brahim ile iliÅŸkilendirenler de vardır. Kelimenin aslının “Ä°brahima” olduÄŸunu söyleyenler de var. Hint mitolojisinde tanrıların yeryüzünde büründükleri ÅŸekillere verilen ad’dır. Tanrı, ya da cin-Åžeytan, o esoterik varlık, canlı ya da cansız her ÅŸeye hulul edebilir. AvatarlarBalarama, Sri (I Phone’nin Siri’si ile arasındaki isim benzerliÄŸi ilginç deÄŸil mi?)Varaha gibi isimlerle de anılır. Avatar, Sanskritçe’de ava; aÅŸağı ve tar;iniÅŸ anlamına gelen sözcüklerin birleÅŸiminden oluÅŸturulmuÅŸ olup bilgianlamına gelen veda’nın gökyüzünden yeryüzüne; inmesi ve ona dahil olması anlamına gelmektedir. Bugün de bu “bilgi toplumu” ÅŸeklinde yorumlanmaktadır.

Avatar’ların asıl cevherini ifade eden Ä°svara’nın yaratıcı haline Brahma, koruyucu haline ViÅŸnu ve yok edici haline Åživa diyorlar. Hindu’lara göreViÅŸnu yeryüzüne toplam 10 kez Avatar’laÅŸarak inecektir. Bunlardan ilk 9’u gerçekleÅŸmiÅŸ, sonuncu Avatar bedeni olacak Kalkin henüz gelmemiÅŸtir. 10 Avatar’ın 9’uncusu Buda idi. 10. ve sonuncusu gelecektir. 10. geliÅŸindeki adı Kali Kalkin olacaktır. Bu çaÄŸ, en son ve en kötü çaÄŸ olan Kali Ã§ağıdır. Åživa, her kozmik dönem sonunda evreni yok eden ve Avatar’ı bulunmayan güçtür. Sonuncu Avatar olan Kali Kalkin geldiÄŸinde Åživa parlayan güneÅŸ, kurutan rüzgar ve akan sel olarak dünyayı kendi içine çekecektir. Kali Kalkin böyle bir zamanda bir kıratın üzerinde at baÅŸlı insan kılığında gelecek ve dünyayı, insalığı kurtaracak!?

Jia mum heykel gibi, gerçek boyutlarda Çinli bir kız görünümünde insanımsı bir robottur. IMU ve GPS sayesinde GIS teknolojisi ile yön ve yol bulabilir. Dengeli bir ÅŸekilde yürüyerek gidebilir, yazıları okuyabilir, yüzleri tanıyabilir, her dilde konuÅŸabilir. Açık kaynak kodlu ya da iliÅŸkilendirilmiÅŸ her ÅŸeyi bilebilir. POI (Point of Interest) uygulaması ile ilgilendiÄŸiniz noktanın Media’sına ulaÅŸabilir, yani, zaman, mekan, tema ve birey koordinatlarında bilgi taraması yapabilir. YönlendirildiÄŸi alanda belirlenen rasyo, kriter ve normlara göre karar verebilir. Gözlem yapabilir.. Sizi tanıyabilir, geçmiÅŸi hatırlayabilir. Hatta sizin nabzınızı, vücut ısınızı, yaydığınız elektromanyetik dalgaları algılayabilir. Bunları analiz edebilir.. Yüz ifadenizden yorgun musunuz, ateÅŸiniz var size nane limon yapabilirim diyebilir. KonuÅŸmanızı dinleyip, arabanızla bir sorununuz var galiba size yardımcı olabilirim diyebilir.. Ya da sanırım arkadaşınızla tartıştınız sakinleÅŸmeniz gerek. Size moral verebilir. Dostlarınızdan yardım isteyebilir. Size birileri hakkında “Facebook’unda sizin hakkınızda hiç hoÅŸ olmayan paylaşımlarda bulunuyor” diyebilir.. Size ÅŸarkı söyleyebilir, ÅŸiir okuyabilir, bulmaca sorabilir, santranç oynayabilir, fıkra anlatabilir.. EÄŸlenceli mi size göre!

Herkesi tanımanın çok ötesinde işler yapabilir.. Dedikodu yapabilir, işine geç gelen çalışanınızı haber verebilir. Sizin ilgilendiğiniz gazete haberlerini size özetleyebilir..

Size öğüt de verebilir.. Sizin duygusal mı, entelektüel mi, matematik bir zekaya sahip olup olmadığınızı bilebilir, size  hobilerinizle ilgili önerilerde bulunabilir..

Unutkan biri değil, ne zaman, ne konuştunuz, hepsini hatırlayacaktır. Yorulmayacak, şikayet etmeyecek, fazla mesai istemeyecektir.

Humanoid’ler geliyor. Siz mi onları yöneteceksiniz, onlar mı sizi belli deÄŸil.. Ä°stediÄŸiniz ÅŸekle bürünebilir, istediÄŸiniz dilde konuÅŸabilir, sesinin rengini sizin istediÄŸiniz ÅŸekle dönüştürebilir.. Sarışın , esmer, kapalı, açık, sosyalist, liberal ya da dindar, Alevi-Sünni olabilir. Size simultane tercümanlık da yapabilir.. Sizin adınıza propaganda da yapabilir..

Bir kokteylde Jia, ilk kez gördüğü insanlarla onların dilinde konuşabilir, onların sorularına cevap verebilir, onlar hakkında bilgi sahibi olabilir, onları taklit edebilir.. Tekrar karşılaştığınızda sizinle konuşurken daha önceki tanışmanızdaki ayrıntıları hatırlatabilir, geçen zamanda kilo alıp almadığınızı sorabilir, hangi diyeti uyguladığınızı sorup, size daha farklı önerilerde bulunabilir. Kitap okuyabilir. Sizinle şakalaşabilir..

Aklı, ruhu, nefsi, can’ı yok ama çok iÅŸ yapabilir.. Okula giden çocuklarınıza öğretmenlik yapabilir, ders çalıştırabilir..

Jia’nın Beta versiyonu ile tanışıyoruz ama, bu Jia daha başımıza çok iÅŸ açacak. Başınıza “Hoca” da kesilebilir!?. Bir Attachman büyüdü nerelere geldi.. Bir sonraki adım Jia sizin kimliÄŸinize bürünecek, görsel, ses ve misyonunuzla sizin Avatarlarınız iÅŸbaşı yapacak..

Sadece sekreteryanızı yapmayacak organize de edecek, satın alma ve yönetimle ilgili şarta bağlanmış tanımlanmış tüm görevleri yapabilir.. Gözlem yapabilir, değerlendirme, derecelendirme, ilişkilendirme yapabilir..

Rahmetli Kerim Korcan Marksist olarak çileli bir ömür yaÅŸadı ve bir Müslüman olarak öldü. Onun “Dimitrof Geçiyor” diye bir tarihi romanı vardı. O günler geride kaldı. Åžimdi Nöronikler iÅŸbaşı yapmaya baÅŸladı, ”Humanoidler Geçiyor” hayatımızın içinden.

Bu arada Kerim Korcan (DoÄŸumu: 31 Ocak 1918, Aktefek, Hendek, Sakarya-Vefatı: 9 Kasım 1990)’ı vefatının yıldönümü öncesinde, bu vesile ile rahmetle analım. Korcan 1980’lerin sonuna doÄŸru Ä°stanbul Maltepe’de benim komÅŸumdu. Allah rahmet eylesin. Ä°nÅŸallah 2018 Ocağı’nda, 100. doÄŸum gününde, dönemi, kiÅŸiliÄŸi ve bir döneme tanıklık eden trajik hayatı ile onu Sakarya’da anarız. Selâm ve dua ile.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.