Sosyal Medya

Makale

Fransız seçmen ne dedi?

Ä°lk tur seçim sonuçları, Fransa’nın geleceÄŸi için alarm veriyor.. Ä°lk sonuçlara göre radikal saÄŸcı, göçmen ve Ä°slam karşıtı Marine Le Pen’in Ulusal Cephe Partisi % 29,5, Cumhuriyetçi Parti % 27 ve iktidardaki Sosyalist Parti % 23, Avrupa Ekoloji ve YeÅŸiller % 6,5, diÄŸerleri % 14.. Le Pen’in partisi 6 bölgede % 43 oya ulaÅŸtı ve 1. oldu. Seçmenlerin % 53,6’sı sandığa gitmedi. Åžimdi gözler 13 Aralık’ta yapılacak 2. turda. Ve tabi partiler ÅŸimdiden 2017 milletvekili seçimlerine hazırlanacaklar. 2. turda sonuç ne olursa olsun, bugün Fransa’da FaÅŸistler 1. parti. Tamam 2. turda varsayalım, Sosyalistler Cumhuriyetçilere destek verdi, oy kullanmayanlar da Cumhuriyetçilere oy verdi.. Bütün bu sonuçlar üç Fransız’dan birinin FaÅŸist partiye destek verdiÄŸi gerçeÄŸini deÄŸiÅŸtirmez. Hem zaten artık kozlar FaÅŸistlerle Sosyalistler arasında paylaşılmayacak, FaÅŸistler ve Cumhuriyetçiler arasında paylaşılacak.. FaÅŸistlerin karşısında Sosyalistler ana muhalefet bile deÄŸil artık. Sosyalist Fransa’dan FaÅŸist Fransa’ya..

Evet, Fransa seçimlerinin en çarpıcı sonucu bu. FaÅŸistler kazandı ve Sosyalistler kaybetti. Ä°ktidar kaybetti. Bu sadece Fransız gerçeÄŸi deÄŸil. Bu artık bir Avrupa gerçeÄŸi. Evet Kapitalizm, Sol, Sosyal Demokrasi ve Sosyalizm çöküyor, FaÅŸizm yükseliyor.. Paris terör saldırılarından üç hafta sonra yapılan iki turlu eyalet ve bölge seçimlerin ilk sonuçları batıda ÅŸok etkisi yaptı. ikinci tur seçimler 13 Aralık Pazar günü yapılacak. 

Resmi açıklamaya göre “66 milyon nüfuslu Fransa’da seçimlerde13 seçim bölgesinde, 42 milyon seçmen 21 bin 500 belediye meclis üyesi aday için oy kullandı. Fransa’nın kuzeydoÄŸusu Alsace, Champagne - Ardenne, Lorraine bölgesinde 3,9 milyon seçmen 169 baÅŸkan adayı için sandığa gitti. 2017 yılında yapılacak CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri öncesi eyalet seçimleri ülke siyaseti açısından büyük önem taşıyor..

Paris terör saldırılarından üç hafta sonra ülkede seçim heyecanın sonuçları baÅŸta Fransa olmakla tüm Avrupa’da merak ediliyordu. Fransa’da 2016 yılından itibaren bölge sayısı 22’den 13’e düşürüldü. Seçimlerde 13 bölge ve deniz ötesi bölgeler içinde Guadeloupe, La Reunion, Guyana, Martinique adalarında Fransızlar sandığa gitti. Ä°ktidar bütün imkanlarını seferber etti. Ama sonuç deÄŸiÅŸmedi. Burada kimsenin görmediÄŸi bir baÅŸka gerçek daha var, Fransa’da Sosyalizm ile birlikte Laiklik de kaybetti. Bu seçimlerin sonuçlarına göre, YeÅŸillerin oyu ile Sosyalistlerin oyu ancak FaÅŸistlere denk geliyor. FaÅŸistler bundan sonra daha fazla konuÅŸacak, daha fazla destek görecekler.. Yükselen deÄŸer bu.. Avrupalı FaÅŸistler kendi aralarında daha fazla yardımlaÅŸacak.. Ä°slamifobia  ve yabancı düşmanlığı artacak.. FaÅŸist milis grubların sesi daha fazla çıkacak, daha çok eylem yapacaklar. Artık onlar dışlanan bir azınlık deÄŸil, çoÄŸunluk.

Fransız derin devleti ÅŸimdi ulusal birliÄŸi saÄŸlamak için dış tehdit algısını güçlendirecek. Devlet dili daha da milliyetçi bir hal alacaktır. Bu arada içeride yabancı düşmanlığı kadar, Ä°slamifobia, saÄŸ-sol, Laikler ve Kilise arasındaki rekabet artacak.. Fransa vurgusu yanında Hristiyan kimliÄŸi vurgusu da güç  kazanacak..

Avrupa’da FaÅŸistler için bu seçim sonuçları moral ve güç kaynağı olacak gibi. Avusturya entegrasyondan sorumlu dışiÅŸleri bakanı daha ilk günden, Avusturya’daki Ä°slami kreÅŸlerin kapatılması teklifinde bulundu. Bundan sonra akla ziyan öneriler arkası arkasına gelecek.. Zorunlu doÄŸum kontrolünden derneklerinin kapatılması, iÅŸyerlerinin yakın takibe alınması ve kamu ihalelerine girmelerinin önlenmesine kadar..

Tek sorun Faşist partilerin oylarındaki artış değil, başka muhafazakar partiler olmak üzere tüm siyasi partiler içinde faşist eğilimlerin artma riski. Bazıları popülist bir mantıkla, tabanlarını kaybetmeme endişesi ile, bazıları kendi içinde yükselen değer yönünde dönüşümü ile bu eğilim güç kazanacak..

Fransa gibi bir ülkede FaÅŸistler bu kadar güç kazanıyorlarsa, Ä°spanya, Ä°talya, Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika’da bu durum çok daha hızlı ve kapsamlı bir hal alabilir. Bu hareket hem sivil, hem siyasal alanda kendisini hissettirebilir. Bu durum “yabancı” görülerek dışlanan kesimi de tedirgin edecektir. Bir anda ülke çatışma ortamına sürüklenebilir. Ãœniversitelerde Sosyalistler ve FaÅŸistler karşı karşıya gelirken, ÅŸehir merkezindeki faÅŸistlerin “yabancı”ları aÅŸağılayan ve dışlayan baskılarına, bir de resmi çevrelerin kötü uygulamaları eklenince gettolardan “yabancı”ların öfkeli seslerinin yankısı büyük ÅŸehirlerin meydanlarında patlamalara sebep olabilir.

Fransız seçim sonuçları, dünya barışı açısından en az Putin’in meydan okumaları ve gerilim politikası açısından tehlike sinyalleri veriyor.

Ä°ster misiniz Amerikan seçimlerini de Cumhuriyetçiler, Neoconlar, Åžahinler kazansın. 

Dünya bugün düne göre daha güvensiz. Savaşa daha yakın.

Evet Kapitalizm çöküyor, ama öte yandan da Faşizm yükseliyor..

Åžimdi nefesler tutuldu 13 Aralık seçimleri bekleniyor.. 2016’ya korku içinde giriyor insanlar. Ebced hesabı yapanlara göre batı dünyası için miladi 2016 yeni bir “milad” olacak. 2+1+6=9 ediyor. Bu “sıfır” demek. Ä°ki “0” 100 yıllık bir dönüşüme iÅŸaret ediyor. Batı sıfırı tüketti.

Merhaba yeni yüzyıl. Selam ve dua ile..

AKÄ°T

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.