Sosyal Medya

Makale

Siyasi partilerin sosyolojik derinliği üzerine

Partilerin stratejik derinlikleri gibi bir de sosyolojik derinliÄŸi var.

Mesela AK Parti’nin sosyolojik derinliÄŸi % 78-80 gibi gözüküyor.. Bu sonuca varmak için sadece AK Parti’yi ve tabanını analiz etmek yetmiyor, sosyolojik olarak toplumu ve AK Parti’de bunun karşılığını da analiz etmek gerekiyor.

CHP’nin sosyolojik derinliÄŸi % 40 seviyelerinde MHP 25, HDP % 20 seviyelerinde..

Bu derinlikler arasında ayrıca bir korelasyon var.. Bir de toplumsal deÄŸiÅŸimin dinamiklerine baktığınızda, AK Parti’nin yönü yukarı doÄŸrudur, diÄŸerlerinin göstergesi negatif.

En önemli deÄŸiÅŸken ise, toplumun korku ve umutlarına ne ölçüde cevap verdiÄŸiniz..

Evet siyaset rasyonel ve pragmatik bir iÅŸtir.. Determinist kurallar büyük ölçüde geçerlidir, ama doÄŸru bir iletiÅŸim, duygusallık, toplumsal hafıza, ÅŸuuraltı da önemli..

Sosyolojik derinliÄŸiniz yanında sahip olduÄŸunuz oran, sizin bu alanlarda ne kadar baÅŸarılı olduÄŸunuzu gösterir.

Bir de siyaset biraz illüzyondur. Artık bir de gerçeÄŸi kovalayan sanal gerçeklik, PR-Lobi gibi toplum mühendisliÄŸi alanında uzman kuruluÅŸların sosyolojik illüzyon diyebileceÄŸimiz, medya üzerinden gerçekleÅŸtirilen operasyonlarla elde edilen kısa sureli etkilerin hesaba katılması gerekir..

Åžimdi batılılar ÅŸunu yapıyorlar, gerçek bir partinin hem karşısına, hem de yanına bir paralel yapı yerleÅŸtiriyorlar.. GerçeÄŸinden daha sahici gözüken sanal yapılarla toplumsal hafıza yanıltılmaya çalışılıyor..

Bu kadar siyasi partinin varlığı biraz da bununla ilgili.. Sonuçta gerçek siyasi yapıların dört katı hayali partiler, çok küçük orandaki oyları ile bile hassas dengeleri etkileyebildiÄŸi gibi, doÄŸrudan sandığa yansımayan bir etki yapabiliyorlar. Ä°nsanlar sandığa gitmeyebiliyor mesela, o küçük partilere gitmeseler bile tercihlerini, o hareketin tam karşısındaki baÅŸka bir yerde kullanabiliyor. Yani sosyolojik manipülasyon alanında bu siyasi yapılar bir takım çevrelerin iÅŸine yarayabiliyor..

Bir de ajan provokatörler var. Son bir kaç seçimde bunu en iyi ÅŸekilde yapan hareket Paralel yapı idi. Her yolu denediler.. Ve tabi medya ve STK içinde birileri de bu konuda üzerine düÅŸeni yaptılar. Yurt dışı güç odaklarından da ciddi ve önemli destekler aldılar..

AK Parti, bugünkü ÅŸartlarda CHP’den % 5 civarında oy alabilir.. MHP’den % 6, HDP’den % 5, diÄŸerlerinden % 2, sandığa gitmeyen kesimden % 10.

CHP son derece kendi içinde çeliÅŸkili, tutarsız bir hareket. Laikçi, Kemalist, Sol, Alevi bir tabana dayanıyor. Biri gelince bir baÅŸkası gidiyor. Bunların her biri de kendi içinde bir çok çeliÅŸkiler barındırıyor.. Geleneksel tabanı dışa açılımı istemiyor. CHP aslında muhafazakar bir parti.. Ciddi bir ufuk sorunu var. Belli bir coÄŸrafyaya sıkışmış, öfke ve korku ile hareket eden bir çevreden oy alıyorlar..

MHP ile HDP zaten hem etnik ve hem de coÄŸrafi bir alana sıkışmanın getirdiÄŸi zafiyet var.. SaÄŸ ve sol uçlara polarize olmuÅŸ iki hareket.. Barış vaadetmiyorlar.. 3. kiÅŸilerin hafızasında bu iki kesim birbirine karşı korku üretiyor ve sonuçta birbirlerini nötralize ediyorlar.. Evrensel bir bakış açıları yok. Her iki hareket de uluslararası bir takım güçlerin içerideki planlarında bu yapılardaki unsurlar üzerinden önemli operasyonlar gerçekleÅŸtirildi geçmiÅŸte.. Zaten globalizm ve karşılıklı bağımlılık prensiplerinin empoze edildiÄŸi, internet ve sosyal medya ile global kavram ve deÄŸerlerin yükseldiÄŸi bir zamanda MHP’nin kendini anlatması nerede ise imkansız bir hale geldi. Gelecek MHP’ye fazla bir ÅŸey vaadetmiyor. SoÄŸuk savaşın çatışan unsurları bugün bu yapılara destek veriyor..

SP ve BBP sosyolojik tabanlarını kaybetmiÅŸ iki oluÅŸumdu ve son seçimde zaten iyice buharlaÅŸtılar..

19. yy sonlarında, savaÅŸ yıllarında kapitalizmin, komünizmin, faÅŸizmin, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Siyonizmin gölgesinde ÅŸekillenen kavram ve kurumlarla, siyasi hesaplarla 21. yüzyılı açıklamak, anlamak kolay deÄŸil..

AK Parti dışındaki partiler ne insanların aklına, ne vicdanına dokunabilir.. Gelecek için vaadettikleri bir ÅŸey de yok insanlığa.. Zamanın ruhunu da okuyabiliyor deÄŸiller. Toplumsal hafıza ve toplumun akl-ı selimine, tecrübeler birikimine mesaj ileten ÅŸuuraltına da dokunamıyorlar.. Ä°deolojik ön yargılar, politik kampanyalarla aklı çelinen yığınlar dışında akl-ı selim herkesin beklentilerine en yakın parti AK Parti..

Sonuçta AK Parti sosyolojik derinliÄŸine % 30 yaklaÅŸmış durumda, CHP % 15, MHP % 13, HDP % 9 yaklaÅŸmış.. DiÄŸerlerinde aslında ufuk da yok.. AK Parti zaten % 52’yi ErdoÄŸan’ın ÅŸahsında realize etmiÅŸ.. Bilmiyorum G20 içinde aynı derinliÄŸe sahip kaç hareket ve bu hareketin başında yer alan lider var.

Belki AK Parti’nin bugün kendine asla oy vermeyeceÄŸini düÅŸünen % 20’lik kesimin üzerinde de biraz çalışması gerekir. Yani derinliÄŸini daha da artırabilir.. Ötekiler için bu çok daha zor.. GeçmiÅŸin kanlı bir hesaplaÅŸması var tarihlerinde. AK Parti yeni, umut vadeden, geçmiÅŸin kanlı hesaplaÅŸmasının ötesinde ortak bir gelecek vaadeden bir parti.. AK Partililer bunu görmek ve bu mirasa sahip çıkmak zorunda. Küçük hesaplar uÄŸruna bu derinlik kaybedilmemeli..

Selam ve dua ile..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.