Sosyal Medya

Makale

Seçimler yenilenirse

Hükümet kurma çalışmaları devam ediyor..

Birinci tur tamamlandı. GörüÅŸmeler iyi gidiyor gibi gözüküyor. 2. Tur bayram ziyareti ÅŸeklinde olacak. 3. Tur bayram sonrası CHP ve MHP ile heyetler arasında. Sonuçta bir ilerleme, mutabakat saÄŸlanabilirse koalisyon kurulacak..

AK Parti’deki ilk gözlem, CHP ile koalisyon kurmanın daha kolay olacağı, ama sürdürmenin güç olacağı, MHP ile ise kurmanın zor, ama sürdürmenin daha kolay olacağı yönünde.

Ben hâlâ aynı fikirdeyim, önümüzde seçim var. Seçimle ilgili bugün pek konuÅŸulmayan iki konu var. Ä°lki, önümüzde seçim var, eÄŸer koalisyona girerseniz, seçim meydanlarında ortağınızı nasıl eleÅŸtireceksiniz. CHP için durum daha da zor. Onun için KılıçdaroÄŸlu baÅŸbakan yardımcısı da olmak istemiyor. BeÅŸtepe’ye çıkmayacak ya. Hani MGK toplantısı ya da CumhurbaÅŸkanı bakanlar kurulunu BeÅŸtepe’de toplantıya çağıracak olursa ne olacak.. Dün söylediklerinin altında eziliyorlar.. MHP AK Parti ile koalisyon olursa, AK Parti içinde erimekten korkuyor aynı zamanda. Ama öte yandan, HDP’nin seçim hükümetinde yer almaması için, seçime gitme ÅŸartı ile koalisyona evet diyebilir..

Yani bir koalisyon olsa bile sıkıntılı bir durum sözkonusu..

Seçimin yenilenmesi durumunda, bugün sözkonusu olmayan, ama mutlaka gündeme gelecek bir baÅŸka konu var. Yeni bir seçimde partiler aynı liste ile mi seçime gidecekler..

Böyle bir zorunluluk yok. Listeler yenilenebilir, yeni bir aday listesi oluÅŸturulabilir, ya da aynı liste ile de seçime gidebilirler.. AK Parti’nin bir de 3 dönem derdi var.. Yeni bir seçimde 3 dönemlikler yeniden aday olabilir mi?

Ben yeni bir adaylık olmaması ama milletvekili aday listesinin, daha önceki aday adayları arasından yeniden oluÅŸturulması gerektiÄŸini düÅŸünürüm..

Bir defa mevcut AK Parti milletvekillerinden en az ’u, seçilemeyenlerin %25 deÄŸiÅŸtirilmeli.. Bu deÄŸiÅŸiklikler, oyunu artıran seçim bölgelerinde deÄŸil, oyunu kaybeden seçim bölgelerinde ve oy kaybı ve milletvekili kaybına orantılı bir ÅŸekilde yapılmalı. Bu sadece listeye girenler üzerinde deÄŸil, aday adaylığı için baÅŸvuranlar üzerinden yapılmalı. Belki yeniden aday adaylığı için daha makul bir miktar belirlenir ve eskisi kadar da insan aday olmak için baÅŸvurmayabilir.. Ve gelinen noktada hem aday profili ve hem de seçim beyannamesi yenilenmelidir..

KuÅŸkusuz bu partinin ve partililerin iÅŸi. Birileri için bu hariçten gazel okumak anlamına gelebilir. Olsun, ben gazel okumaya devam edeceÄŸim.. Biliyorum yazdıklarım birilerine dert olacak, ama söylemesem bana dert olacak..

EÄŸer 3 dönem kuralını burada tekrar uygulamazsanız, bunlar arasındaki bazı kiÅŸiler, “bir reklam arası verdik, bu bir virgüldü” diye kapıya dayanırlar. Bunlardan bazılarının kendi yerini boÅŸ bırakmamak için listeye soktukları isimlerin de yeniden gözden geçirilmesi gerek aslında.

Ve tabii bir de Abdullah Gül meselesi var.. Birileri Gül’ü öne sürerek arkasından kendilerine parti içinde alternatif bir kanat oluÅŸturmak istiyorlar.. Bu hesap içindekiler Gül’ün dostları deÄŸil. Kendi baÅŸlarına bir güçleri yok. Gül de kendi üzerinden bu hesapları yapanlardan yakasını kurtaramıyor mu, arkasına bunları alarak bir taban mı oluÅŸturmaya çalışıyor anlayamadım.

Gül meclise girerse herhalde sıradan bir milletvekili olmayacaktır. Meclis baÅŸkanı olmak isteyeceÄŸini de sanmıyorum. Birileri onu genel baÅŸkanlığa, baÅŸbakanlığa yönlendirecektir. Siyasi tarzı, üslûbu, olaylara bakışı pek de ErdoÄŸan’ın üslûbu ile örtüÅŸmüyor. Bunu herkes görüyor, biliyor.. Ama mesela malum media, paralel yapı, AK Parti içinde birileri, hizipleÅŸme için Gül’e destek vermekte tereddüt etmeyecektir. Sonuç, aslında bir sonuç yok. Birtakım kamuoyu yoklamalarında Gül’e desteÄŸin abartıldığına bakmayın. “ErdoÄŸan geriyor, yasal sınırlarını aşıyor, Türkiye’yi maceraya sürüklüyor” diye aleyhte yürütülen bir kampanya ile, Gül’ü alternatif hale getirmeye çalışanların, bu hedefe ulaÅŸamayınca, AK Parti’deki muhalifler, ılımlılar, ve parlamento dışında kalan unsurları da Gül’ün peÅŸine takıp, AK Parti’den ayrılmasını saÄŸlama hesapları yapılıyor. Yani AK Parti’yi ele geçirme, olmuyorsa bölme ve yeni bir alternatif oluÅŸturarak AK Parti’yi ANAP gibi tasfiye etme planları yapılıyor. Üzerinde çalıştıkları baÅŸka isimler de var..

Åžimdi birileri, AK Parti’nin başında Gül olsa, CHP, MHP, HDP’den gelecek oy hesapları yapıyor. Zaten bu çevrelere göre AK Partililerin %72’si Gül’ün genel baÅŸkan olmasıni istiyor!? Ä°nÅŸallah Gül bu senaryolara inanmıyordur. Gül’ün bazı ziyaretleri ve verdiÄŸi mesajların, dindar çevrelerde çok da destek görmediÄŸini söylemem gerek.. Ben bu kitleyi 45 yıldır izliyorum. Ve hâlâ her gün bir bölgesine gidip insanlarla konuÅŸuyorum.. Seçim bitti siyasiler evlerine döndüler ben hâlâ arazideyim. Sivil bir gözlemciyim.. Yok böyle bir ÅŸey.. Gül zayi edilmemesi gereken bir deÄŸerdir. Ama önce kendi kendini ucuz siyasi polemiklere malzeme yapmaktan sakınması ve dost gibi gözüken çevrelerin çevresindeki kuÅŸatmasından kendini kurtarması gerek.

Eee, ÅŸimdiden bunların aklımızın bir kenarında olması gerek. Bu tartışmaların sürpriz olmaması gerek.. Hani birileri ÅŸimdiden siyaset pazarında tezgah açmaya baÅŸladı da, ben de ÅŸimdiden bayram öncesi bir hatırlatmada bulunayım dedim.

Biliyorum, bazılarının canını sıktım, aÄŸzının tadını kaçırdım. Hani derler ya, bazan dost da acı söyler, iki cihanda da daha acı gerçeklerle karşılaÅŸmayalım diye yazdım. Selâm ve dua ile..

BÄ°R DAVET

Bu bayram namazını inÅŸallah, Ä°stanbul’da Sultanahmet Camii’nde hep birlikte kılacağız. Dilerim diÄŸer il ve ilçelerde ve ÅŸehirlerimizde de tek merkezde kılınır. Sultanahmet’te bayram namazı hutbesini Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı okuyacak.

Ä°nÅŸallah müftülerimiz ve imamlarımız bu daveti yayarlar. Mediamız ve sivil toplum örgütlerimiz de tabii. Özellikle sahur ve iftar programı yapan, Ramazan sayfası yapan kardeÅŸlerimiz de..

Belediyelerimiz ikram ve ulaşım destekleri ile, iÅŸadamlarımız ikramları ile, STK’larımız, vakıflarımız, dini grublarımız bayramlaÅŸmalarını bu meydanlara yönlendirerek bu coÅŸkuya destek verebilirler..

Bayram buluÅŸmasına, namaz kılabilecek, kılamayacak, kadın, erkek, yaÅŸlı, bebek, engelli herkesi bekliyoruz. Erken gelip geç ayrılalım lütfen ve bayram namazı hutbesi okunmadan oturduÄŸumuz yerden kalkmayalım. Hutbe namazdandır unutmayalım. Bu çaÄŸrıyı yayalım lütfen.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.