Sosyal Medya

Makale

Hilafet mi dediniz

Hilafetin ihyasını istiyoruz deÄŸil mi. Bizim de bir halifemiz olsun. Yeryüzünde örgütü ve temsilcisi olmayan tek din Ä°slam.. Mustafa Kemal bu makamı ilga edeliden beri Ä°slam coÄŸrafyası ÅŸirazesi kopmuÅŸ kitap gibi, darmadağın.

Bakın, birlik gerçekleÅŸmeden biri gelir halifelik iddia etmeye kalkarsa; o hilafet başınıza bela olur.. Birlik olunca, güçlü ve doÄŸru bir hilafet inÅŸası mümkün olur..

Sahi, daha biz, bırakın ÅŸii-sünni-selefiyi, bırakın sufileri bir araya getirmeyi, daha  nurcuları bir araya getiremez iken, bunca dini, mezhebi, etnik, siyasi, kültürel, kelami, felsefi ihtilaf varken bu iÅŸi nasıl baÅŸaracağız. Daha dün, iman, ihlas, uhuvvet diye ortaya çıkan nurcularımızı bir araya getiremiyoruz.

Halifeyi seçerken nasıl bir yol izleyeceksiniz. Seçilen kiÅŸiye itaat edecek misiniz gerçekten. Sakın o makamı ele geçirmek için bir birbirinize düÅŸmeyesiniz.. Sizin lideriniz, örgütünüz, ÅŸeyhinizle halife dediÄŸiniz zat ihtilafa düÅŸerse kimden yana olacaksınız, ne yapacaksınız. Bunları iyi düÅŸündünüz mü?

Halife zekatları toplamak isterse, malınızın hesabını verecek misiniz, borcunuzu ödeyecek misiniz..

Åžimdi ne güzel, müslüman bir anne babadan doÄŸmuÅŸsanız, ya da müslümanım diyince müslüman kimliÄŸi alıyorsunuz.. Ölünce geliyorsunuz camiye.. Peki yarın doÄŸunca, isminiz konulurken, 18 yaşına gelince cemaat kütüÄŸüne kaydedilirken, farzı kifaye sorumlulukları pay edilirken, evlenirken camiye gelip, kütüÄŸe adınızı yazdırmayı kabul ediyor musunuz. Mirasınızı pay ederken ya da ihtilaf ettiÄŸinizde hakeme gidecek misiniz..

Sahi halifeyi niçin istiyorsunuz.. Ä°stediklerinizin gerçekleÅŸmesi için bedel ödemeyi, sorumluluk üstlenmeyi kabul ediyor musunuz?.

Ben de halifeye evet diyorum.. Halife Allah’ı ya da Ä°slam’ı deÄŸil, bizi temsil edecek, yetkisini bizden alacak ve bize hesap verecek.. Müslümanların maslahatını gözetecek, hak ve sorumluluklarını koordine edecek.. Mali kaynaklarımızı, öÄŸretim faaliyetleri, din hizmetlerini, tebliÄŸ faaliyetlerini, farzı ayn ve farzı kifaye sorumluluklarımızı yerine getirmemiz için sorumluluk üstlenecek.. Dini vakıf, dernek ve kuruluÅŸlar üzerinde denetim saÄŸlayacak.. Kutsal mekanlarla ilgilenecek.. Bunların hepsi tamam da, bunları hangi usûl ve esasa göre yapacak. Bu konuda bir hazırlığımız var mı! Tarikatlar, dergahlar, mezhepler, tekke ve zaviyeler bu iÅŸin neresinde ve nasıl yer alacaklar.. Bu iÅŸlere kim nasıl karar verecek.

Mesela bana göre her cami çevresi, kendi cemaat temsilcisini ve diÄŸer komite ve komisyonları, farzı kifaye sorumluluk grublarını seçmeli.. Cami cemaatine göre belli sayıda delege ilçe müftüsünü ve diÄŸer kurulları seçmeli. Ä°lçe delegeleri il müftü ve heyetini seçmeli.. Ä°lde ilim, sanat, hukuk, basın, ticaret, meslek komiteleri filan da olmalı mesela. Ä°l delegeleri ülke baÅŸ müftüsünü seçmeli. Ülkelerin müslüman sayısına göre uluslararası temsilci seçilebilir.. Bu zat Müslümanlar arası iliÅŸkilerin koordinesini saÄŸlayabilir. O ülkelerin yöneticileri ve diÄŸer topluluklarla iliÅŸkilerini koordine edebilir.

Bu arada Mehdi ve Mesih hemen geliyorsa böyle bir yapıya gerek var mı?

Böyle bir halife nerede oturmalı mesela. Ä°stanbul mu, yoksa Mekke, Medine, Kudüs’te mi oturmalı. Mevcut Osmanlı’dan gelen hilafet makamının durumu ne olmalı.

Åžiileri ne yapağız. Biliyorsunuz onlar hilafet deÄŸil, imamet yanlısı. Yani bu yapı sadece sünnilerle mi ilgili olmalı.

GörüldüÄŸü gibi daha teorik olarak çözülmesi gereken bir sürü konu var.

Ama sanırım anayasal statüde özerk bir Diyanet bu yönde, doÄŸru istikamette ileri doÄŸru atılacak bir adım olacak.. Ama daha çok çalışmamız, düÅŸünmemiz, ilmen ve ahlaken olgunlaÅŸmamız gerekiyor.

Selâm ve dua ile..

yeniakit.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.