Sosyal Medya

Makale

Din nedir?

Din, Allah’ın Peygamberi vasıtası ile, insanlara ilettiÄŸi içinde eksiÄŸi ve fazlası olmayan, içinde geçmiÅŸ ve gelecek yaratılış gayesi ve kulluk esaslarının öÄŸretildiÄŸi O’nun açıklanmış rızasını beyan edendir..

Din, Allah, resul ve kitapdan ibarettir. Mezhepler, tarikatlar, bilim, sanat, felsefe, ideolojiler hepsi dinin yorumudur..

Din fıtri bir hakikattir ve hayat boÅŸluk kabul etmez. Dini kaynaklarından alarak hayatınızın merkezine yerleÅŸtirmez iseniz, hayat boÅŸluk kabul etmez, o zaman da ya mezheplerinizi, ya tarikatlarınızı, atalarınızın dinlerini, geleneÄŸi, yaÅŸam koçlarınızı ilah ve Rab edinir, onu dinleÅŸtirirsiniz..

Onun için Kur’an-ı Kerim, bizi “Atalarımızın dinleri” konusunda uyarır. “Din büyüklerimizi ilah ve Rab edinmemizi” emreder. Ve yine “Åžeytan sizi Allah’la aldatmasın” der!

Åžeytan, “aÄŸuyu altın tas içre sunacaktır ve onu bala karıştırıp, bize ikram edecektir.. Hakikatı yanlışla kirleterek hakikat namına bize kendi zehrini içirmeye çalışacaktır..

Bakın, dinin esasları ve usul bilmeden hiçbir yola girmeyin.. Yoldan çıkarsınız.. Åžeyhinize göre bir din icad etmeyin, dininize göre ÅŸeyhinizi ölçüp tartın.. Unutmayın, peÅŸine takıldıklarınız da insan ve Peygamberler müstesna hiç kimse mutlak anlamda masum deÄŸildi, gaybı bilmezler ve kurtarıcı da deÄŸildirler.. Hatta Peygamberler de kurtarıcı deÄŸiller. Onlar kurtuluÅŸa çağıranlardır sadece. Yoksa öyle olsaydı, her namazda salatu selam getirdiÄŸimiz Hz. Ä°brahim babasını kurtarır, torunu Yakub Yusuf’una kavuÅŸur, hatta çocuklarının yanlışına mani olurdu.. Ali Ä°mrana da selam olsun. Kendi özelinde eÅŸsiz bir Peygamber olan Hz. Ä°sa kavmini hidayete erdirirdi.. Devam eden bir tasarrufu olsaydı, kendi ÅŸeriatını saptırıp, kendini sevenleri yoldan çıkaranlara engel olurdu..

Åžüphesiz ki, Allah’a her ÅŸeye kadirdir, ama bir de Sünnetullah var!

Bakın, siyaset yapacaksanız siyaset; ticaret yapacaksanız ticaret; ne yapacaksanız, o konuda önce Allah’ın emirlerini bilmeniz ve hükmederken usule uygun davranmanız gerek.. 

Aksi halde kim vahye ÅŸahidliÄŸi bırakır, ona bir ÅŸey eklemeye ya da çıkarmaya kalkarsa din aradan çekilir ve kiÅŸi eklediÄŸi ve çıkarttığı ile baÅŸ baÅŸa kalır..

Akaid bilmiyorsanız, zaten “mümin olduk demeyin, müslim olduk diyin”. Vahye ÅŸahidlik etmeden hayatın sırrını anlamaya çalışırsanız NLP’cilerin oyuncağı olursunuz, yaÅŸam koçları size yoldan çıkarır, nereye sürüklendiÄŸinizi anlayamazsınız bile.. “Yeryüzünde bir cennet, ebedi bir hayat, mutluluk vaadiyle sizi kendi dünyasına çekerler.. Artık gözleriniz var görmez, kulaklarınız var duymaz, kalpleriniz var hissetmezsiniz. Ä°stiÅŸare ve ÅŸûradan kopar, farklı bir dünyada yaÅŸarsınız.. Artık “münevver” deÄŸil “aydın” olursunuz.. Usul bilmiyorsanız akıl sizi fıtrat vadisinden savurur, Åžeytanın avukatı olursunuz..

Ku’an’ı okuyacaksınız. Okumak yetmez, anlayacaksınız. Anlamak yetmez, yaÅŸayacaksınız.. Onu doÄŸru anlamak için “usulü tefsir” okuyacaksınız.. “Kur’an” “oku” diye baÅŸlar.. “Kur’an” demek, “okunan kitap” demek aslında.. “Amenna ve saddakna” derken “okudum, anladım, kabul ettim” diyorsunuz. Gerçekten bunu yaptınız mı?

Kur’an’ı en iyi anlayan, anlatan, yaÅŸayan kiÅŸi Peygamberdi. O zaman sünneti resulü de bileceÄŸiz. Hadislerin uydurmasını doÄŸrusundan ayırt etmek için usulü hadis de okuyacağız.. Sonra da bir fıkıh ve bir de usulü fıkıh okuyacağız ki, yaÅŸadığımız zamana, mekana, nefsimize karşı kendi sorumluluklarımızı akladebilelim.. Tabii bu akletme eylemi için bir de kelam okumamız gerekiyor.. Hz. Adem’den Peygamberimize kadar hepsi aynı dinin tebliÄŸcileri olduÄŸuna göre bir de Peygamberler tarihi okumamız gerek.. Yine bir de mezhepler, tarikatlar nasıl doÄŸdu, dünden bugüne ne oldu anlamak için bir de Ä°slam tarihi okumamız gerekiyor.. Ä°ÅŸte o zaman Müslümanca bir hayat yaÅŸayabilirsiniz. “Ä°man ettik demekle yakanızın bırakılıvereceÄŸini mi sanıyorsunuz siz”, “sizden öncekilerin başınıza gelenlerin sizin başınıza gelmeden cennete girdirilivereceÄŸinizi mi sanıyorsunuz..”

Aklınızı kiraya vermeyin, din büyüklerinizi ilah ve Rab edinmeyin.. heva ve heveslerinizin peÅŸine takılmayın, kendinize plesebo dinler edinmeyin.. Unutmayın, cehennemin yolları iyi niyet taÅŸları ile döÅŸelidir..

Hint mistizimini, Yunan sofistikelerinin akıl yürütmelerini sufilik sanmayın.. Hz. Ali taraftarlığı bilinen Åžia Esed’e sadakat, Ä°hvan’a ihanet deÄŸil, Selefilik Sisi’ye iteati Mursi’ye isyanı öÄŸütlemez..

Liderinize, örgütünüze, tarikatınıza ya da yaÅŸam koçlarınıza göre “evrenin sırrı”nı keÅŸfetme hayalinden, mezhep ve tarikatlarınıza göre din icad etmekten vazgeçin.. Ne ki sizi vahye, Allah’a, resulüne ve kitaba götürüyorsa, ondan yararlanın. Zira hikmet müminin yitik malıdır. Kim ki, size kendi yorumuna, kendine çağırıyor, size ümmetin bütününden ayırıyorsa, oradan kaçın. Orası Åžeytanın yurdudur.

Allah’a resulüne ve kitaba iman edenler müminlerdir ve onlar kardeÅŸtirler. Onlar tek bir ümmet, tek bir millet ve tek bir cemaattirler. Unutmayın ihtilaf olmayan konuda mezhep olmaz.. Bu dünyada tartışıp durduÄŸunuz konuların hakikati öbür dünyada bize gösterilecek.. Bize hayır gibi gelen ÅŸeylerde ÅŸer, ÅŸer gibi gelenlerde hayır olabilir.. Muhkemleri bırakıp, müteÅŸabihlerin peÅŸine düÅŸerek, tefsir etmemiz gereken ÅŸeyleri te’vil ederek, bir yere varamayız..

Siyasetçiler, STK’lar, sermaye sahipleri, kanaat önderleri.. Hey kardeÅŸler, sesimi duyurabiliyor muyum! Dininizi Allah’a has kılın.. BaÅŸkalarını dininize ortak kılmayın..

Size öÄŸütlenen her yaÅŸam tarzı, dininizin özüne yönelik bir müdahale olmasın sakın! Selâm ve dua ile..

yeniakit.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.