Sosyal Medya

Makale

KomÅŸu nereye!

Antonis Samaras’ın yerine seçilen Aleksi Çipras 1974 doÄŸumlu. Yunanistan’ın yeni baÅŸbakanı.. SYRIZA koalisyonu baÅŸbakanı inÅŸaat mühendisi Çipras, ilk günden bir ilke imza atarak, kıravat takmadı ve baÅŸpiskopos huzurunda yemin etmedi.

Çipras tek başına hükümet olmak için iki sandalye eksiÄŸi vardı, onu da saÄŸcı, Bağımsız Yunanlar Partisi ANEL ile koalisyon kurarak kapattı..

Çipras, “Yunan halkının seçimlerde verdiÄŸi mesajın Troyka’nın, yani AB, IMF ve Avrupa BirliÄŸi merkez bankasının çöküÅŸü olduÄŸunu” söyledi. Öyle anlaşılıyor ki, AB ve IMF’nin Çipras’tan çekeceÄŸi var.

Yunanistan’daki erken genel seçimlerden zaferle çıkan SYRIZA lideri ateist olduÄŸu bilinen 41 yaşındaki Aleksis Çipras, kendinden 45 yaÅŸ büyük, 86 yaşındaki CumhurbaÅŸkanı Karolos Papulyas’ın önünde halkına baÄŸlılık yemini etti ve BaÅŸpiskopos’un huzuruna çıkmadı. Demek ki böyle de oluyormuÅŸ. 

Atina’daki CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’nda Papulyas huzurunda yemin eden Çipras, “Her zaman Yunan halkının çıkarlarına hizmet edeceÄŸine” dair söz verdi. CumhurbaÅŸkanı Karolos Papulyas 1929 doÄŸumlu. Yanyalı.. Hukukçu.. PASOK’un kurucularından.. Münih ve Köln’de yüksek lisans ve doktora yapmış. Ä°ki dönem dışiÅŸleri bakanlığı yapmış. Bakalım bu yaÅŸlı adam ve genç adam nasıl geçinecek.

Åžimdi herkes bundan sonra ne olacağını, merak ediyor. EÄŸer Çipras baÅŸarısız olursa, bu Yunanistan için bir felaket olur. Peki ya baÅŸarılı olursa. Bu AB de çözülmenin baÅŸlangıcı olabilir.

Beklenti çok yüksek. Onun için baÅŸarı ÅŸansı az. Kiliseyi daha ilk günden refüze ederek, ruhanilerin üzerinde Ä°ncil’e el basarak yemin etmedi. Piyasa bir sosyaliste ne kadar destek verebilir. Muhalefet Çipras’ın iÅŸini kolaylaÅŸtıracak mı?

Bir de uluslararası iliÅŸkiler önemli.. Hem askeri, hem mali, hem diplomatik açıdan Çipras’ın izleyeceÄŸi çizgi merak konusu.. AB ile iliÅŸkilerinin seyri konusunda çok farklı yorumlar var. Yunanistan Euro’dan çıkabilir mi? AB ile iliÅŸkilerin geleceÄŸi ne olacak. AB’ye borcunu ödemeyecek mi? IMF ile iliÅŸkilerin geleceÄŸi ne olacak.

Ä°ÅŸsizlikle baÅŸ edebilecek mi? Vergileri hafifletip, dar gelirliler için kamu alacaklarını affedebilecek mi?

Bu arada Batı Trakya’daki Türkler SYRIZA’ya destek verdi. Ama saÄŸcı ve dindar Yunanlıların bu genç politikacıya destek vermesi o kadar kolay deÄŸil.

Çipras henüz 16 yaşında bir lise öÄŸrencisiyken tarihe “Önlük Hareketi” diye geçen öÄŸrenci direniÅŸinin önderlerinden. Tanınan bir isim. Daha çok muhalif, protest, karşı çıkmaları ile tanınıyor. Türkiye’deki Gezi olaylarına da destek verdi, Mavi Marmara’ya da.. Åžimdi baÅŸbakan olarak ne yapacak herkes onu merak ediyor. 

Çipras’ın Türkiye’ye bakışı da ilginç: “Türk halkıyla dayanışma. Bir deniz bizi ayırır, ÅŸeref bizi birleÅŸtirir” diyor. Bu sözlerin Kıbrıs konusundaki karşılığının ne olacağını göreceÄŸiz.

SYRIZA’nın seçim vaatleri arasında; yoksulluk sınırı altında yaÅŸayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz verilmesi, zenginlerden alınan vergilerin geri getirilmesi, ihtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılması, vatandaÅŸların ödenemeyecek boyuttaki banka borçlarının silinmesinin yanı sıra emekli maaÅŸları ve asgari ücrete zam da var. SYRIZA ayrıca, AB’den Yunanistan’ın 320 milyar Euro olan borcunun yarısının silinmesini, geri kalanı için de “ÅŸartlar elverdikçe ödeme yapmayı” istiyor.

Bakalım komÅŸuda, evde yapılan hesaplar çarşıya uyacak mı? Seçim meydanlarında konuÅŸulanlar ne kadar icraata yansıyacak..

Yunanistan AB ve ABD ile arasına mesafe koyacaksa kime yaklaşacak..

Çipras reel politike teslim olursa ne olacak.. Bir erken seçim krizi daha da derinleÅŸtirirse ne olacak.. Cevapsız sorular var. O noktada komplo teorileri devreye giriyor. Umutsuz bir halkın isyanı. OlaÄŸanüstü hal.. Milli koalisyon, yeni bir erken seçim. Her ÅŸey mümkün. EÄŸer Çipras baÅŸarısız olursa, iÅŸleri toparlamak bugünkünden çok daha zor olacak..

Yani Yunanistan için gelecek günler geçen günleri aratabilir..

SYRIZA kendi içinde bütünlüÄŸünü koruyacak mı? SaÄŸ partilerden biri ile ortak oldu. DiÄŸer sol grublarla nasıl geçinecek. Birçok sorunun cevabı zaman içinde netlik kazanacak.

EÄŸer baÅŸarılı olursa AB kaybedecek. Euro kaybedecek. Kilise kaybedecek. SaÄŸ ve milliyetçi grublar kaybedecek..

Görelim bakalım, bu iÅŸlerin sonu nereye varacak.. TaÅŸlar yerinden oynuyor ve hiçbir ÅŸey bundan sonra eskisi gibi olmayacak.. 

Selâm ve dua ile..

YENÄ°AKÄ°T

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.