Sosyal Medya

Makale

İlim ve marifet

Allah'ın bilgi ile ilgili ondan fazla isim ve sıfatının bulunması, O'nun bilgisinin çok ve çeÅŸitli olduÄŸunu anlatır dedik. Bunun ÅŸöyle bir anlamı da olabilir mi?

Bazı sufi kaynaklarda 'Allah'ın ahlakı ile ahlaklanın' anlamında bir hadis nakledilir. Bazılarında ise bu hadis, 'Allah'ın yüz on yedi ahlakı vardır, kim onlardan birini ahlak edinirse cennete girer' ÅŸeklindedir.

Bu sözler hadisi ÅŸerif olmuÅŸ olsaydı konumuzla ÅŸöyle bir iliÅŸkisi kurulabilirdi: Madem ki, Allah'ın ilimle ilgi bunca isim ve sıfatı vardır o halde kulun pek çok çeÅŸidiyle bilgi edinmesi de O'nun ahlakıyla ahlaklanmadır ve bu yönüyle de bilgi, edinilmesi gereken bir ÅŸeydir.

Gazali 'el-Maksadü'l-aksâ' adlı kitabında bu söz üzerine bir fasıl açar, hadisin sıhhati üzerinde konuÅŸmadan onun nasıl anlaşılırsa doÄŸru olabileceÄŸini açıklamaya çalışır. Hadisin oldum olası, yani mutlak olarak alınması durumunda hulûl, yani Allah'ın insana sızması, onda mündemiç olması fikrini doÄŸuracağını, böylece de Hıristiyanların İsa'yı Tanrı'nın bir parçası saymaları sonucuna götüreceÄŸi için böyle bir anlayışın ÅŸirk olacağını anlattıktan sonra, bunun ancak ÅŸöyle anlaşılırsa doÄŸru olabileceÄŸini söyler: Allah Rahimdir, yani merhametlidir, Cevaddır, yani cömerttir, kulunun da merhametli ve cömert olmasını sever ilah.

Ama muhaddislerden hiç biri böyle bir hadis bulunduÄŸunu kabul etmez. O halde böyle bir iliÅŸkiden söz etmemizin de anlamı kalmaz.

Åžimdi Åžeyhulislam Musa Kazım Efendi'den mülhem ilim, marifet karşılaÅŸtırmasına gelelim

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.