Sosyal Medya

Makale

İhtilaf ve benzeri kavramlar

İhtilaf; niza, tezâd, ÅŸikâk, iftirak ve hidâd'a dönüÅŸmedikçe her zaman kötü olmaz demiÅŸtik.

Çünkü ihtilaf fikir inÅŸasına, anlamaya ve hakikatin ortaya çıkmasına da vesile olabilir. 'Ümmetimin ya da ashabımın ihtilafı bir rahmettir' anlamında bir sözü hadis diye naklederler. Bu hadis deÄŸildir, ama özellikle sahabenin ihtilafının rahmet olabileceÄŸi konusunda sonradan söylenen bir sözdür ve bir anlamda doÄŸrudur. EÄŸer onlar farklı içtihatlarda bulunmamış olsalardı hareket alanımız daralırdı.

Kuranı Kerim'e bakalım:

EÄŸer senin Rabbin isteseydi insanları tek bir ümmet yapardı. Oysa onlar hep ihtilaf edegelmiÅŸler. Rabbinin merhamet ettikleri ise müstesna. Onları da zaten bunun için yarattı' (11/119). Ayet merhamet edilenlerin ihtilaf etmeyenler olduÄŸuna iÅŸaret eder. Ancak dolaylı ihtilafın tabii ve kaçınılmaz olduÄŸunu da söyler.

'İnsanlar tek bir ümmetti, sonradan ihtilaf ettiler. EÄŸer senin Rabbinin önceden verilmiÅŸ bir sözü olmasaydı ihtilaf ettikleri konuda aralarında hüküm verilmiÅŸ olurdu' (10/19) ayeti de bir öncekini açıklar.

Kuranı Kerim'de yerilen ihtilafın Kitap konusundaki ihtilaftır. Çünkü Allah'ın Kitabı konusunda ihtilaf etme ÅŸikâk'a götürür.

Her halükarda kötü olan ihtilaf ise, dediÄŸimiz gibi, niza, tezâd, ÅŸikâk, iftirak ve hidâd kelimeleriyle ifade edilir.

Çünkü bunların hepsi çatışmayı ve güç kaybını anlatır.

Niza çekiÅŸme ve sürtüÅŸmedir.

'Allah'a ve resulüne itaat edin, nizalaÅŸmayın, yoksa kaybedersiniz, gücünüz ve devletiniz gider. Sabırlı olun. Allah sabırlı olanlar beraberdir' (8/46).

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.