Sosyal Medya

Makale

Ne olacak bu Müslümanların hali?

Bu soruyu sanırım her mümin kendi kendine ya da baÅŸkalarına defalarca sormuÅŸtur. Neden Müslümanlar parça parça? Neden mezhepler, meÅŸrepler, cemaatler, tarikatlar hayırda yarışan birer mektep olmaktan çıkıp, birbiriyle kavga eden, birbirini kötüleyen, birbiri gıybetini eden, hatta tekfir eden topluluklar haline geldiler? Neden bugün Müslümanların kendilerinden baÅŸka düÅŸmanlara ihtiyaçları kalmadı? Birbirleriyle savaşıyorlar, birbirlerini boÄŸazlıyorlar? Oysa İslam'ın tevhid yani birlik, Bir etrafında toplanma dini olduÄŸunu iddia ediyoruz.

Bundan rahatsız olmayan mümin var mıdır? Varsa onun imanı sorgulanmalı deÄŸil mi? EÄŸer bir grup, bir tarikat, bir cemaat farklı olmak istiyor, farklı olduÄŸundan gurur duyuyor ve yegâne hakikat olarak kendisini görüyorsa bu kanaatte bir problem yok mudur? Hatta söylemleriyle, ritüelleriyle (ibadet demek istemiyorum) giysileriyle özellikle farklı görünmek istiyorsa farklılığı, yani ihtilafı yegâne gaye edinmiÅŸ olmaz mı?

O halde ne yapmalıyız? Hiç bir ÅŸey yapmamalı mıyız? Herkesi kendi hakikatiyle baÅŸ baÅŸa mı kalmalı? İhtilafı dert edinmemeli miyiz? En azından bazılarımız dert edinmeli deÄŸil mi?

İhtilaf; farklı olma, farklı görme ve karşıt olma anlamlarına geliyor. İlk iki anlamı insanın tabiatında zaten var. Herkes bir ölçüde diÄŸerinden farklı yaratılmış. Zamanda, mekânda, ırkta, renkte, bilgide, zekâda… Farklı oluÅŸ, farklı görmeyi sonuç verir. Çünkü insan için mutlak anlamda objektif bilgi olamaz. Herkes baktığı yerden gördüÄŸünü bilir. O halde buraya kadar olan ihtilaf, tabii ve kaçınılmaz olandır. Aynı zamanda bir nimettir. Çünkü her farklı duruÅŸ, farklı bir görüÅŸ demektir. Farklı görüÅŸler farklı bilgiler üretir. Farklı bilgiler farklı kültürler doÄŸurur ve insanoÄŸlu bu sayede varlığı her yönüyle tanıma, ondan optimal yararlanma, böylece de onun gayesini ve var edenini anlama imkanı bulur. Kendi eksikliÄŸini fark eder.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.