Sosyal Medya

Makale

Haram kılma ya da yasak koyma yetkisi

Hayat serbest ve yasak, ya da helal ve haram olan ÅŸeylerden ibarettir.

Birinci ifade beÅŸeri/seküler otoriteyi, ikincisi ilahi otoriteyi anlatır. Yani kiÅŸinin yapabileceÄŸi ve yapamayacağı ÅŸeyleri belirleyen kaynak onun aynı zamanda inancını da belirler.

MüÅŸrikler bazı hayvanların yenmesini kendilerince haram sayıyorlardı, Allah da uyarıda bulundu: Kendi yalan beyanlarınızla ÅŸu helaldir, bu haramdır demeyin 16/116.

Peygamber de, helal Allah'ın kitabında helal kıldığı, haram da Allah'ın kitabında haram kıldığıdır. O'nun susup bir ÅŸey söylemediÄŸi ise bağışladığıdır, der.

Yani, haram ya da helal kılma yetkisi sadece Allah'a aittir.

İnsanlar O'ndan bağımsız olarak böyle bir yetkiye sahip olamazlar.

Allah bu yetkisini ya bizzat kendisi vahiy ile açıklar, ya da elçisine açıklatır. Mesela der ki, benim resulüm tayyib olan ÅŸeyleri helal, habis olan ÅŸeyleri haram kılar 7/157.

Tayyib; hoş, temiz ve yararlı, habis ise, pis, tiksindirici ve zararlı olandır.

Helal ve haram kılma Allah'ın hakkı olduÄŸuna göre, burada Peygamber'in de helal ve haram kılar denmesi ancak, temiz ve pis ÅŸeyleri Allah'ın ona öÄŸretmesi, onun da onların helal ya da haram olduÄŸunu açıklaması anlamındadır. Yani onun helal ya da haram dediklerini, helal ya da haram kılan da aslında yine Allah'tır.

Bundan olacak ki, Allah onun helal ya da haram kılmasını onun doÄŸrudan deÄŸil, temiz ya da pis olan ÅŸeyleri helal ya da haram kılması ÅŸeklinde açıklar. Yani temiz ya da pis olan ÅŸeyler vardır, o da ancak temiz olanların helal, pis olanların haram olduÄŸunu duyurur. Çünkü bir ÅŸeyin temiz ya da pis olduÄŸuna karar veren de yine Allah'tır.

Bunun bir anlamı şudur:

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.