Güncel
Eski bir İsrailli müzakereci: Cibaliya’daki İsrailli esirlerin çoğu İsrail ateşiyle öldü
Eski İsrailli müzakereci Nitzan Alon, 9 Aralık Salı günü yaptığı açıklamada, Gazze Åžeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya’da öldürülen İsrailli esirlerin çoÄŸunun ölümünden iÅŸgal ordusunun açtığı ateÅŸin sorumlu olduÄŸunu belirterek bunu geniÅŸ kapsamlı “istihbarat boÅŸluklarına” baÄŸladı.
Alon’un açıklamaları, İbranice “Yediot Ahronot” gazetesinin, daha önce iÅŸgal ordusu içinde hassas dosyalar yürütmüÅŸ olan bu eski askeri yetkiliyle yaptığı bir röportajda yer aldı.
Alon, “Birçok rehine Gazze’ye canlı ulaÅŸtı, ancak ÅŸiddetli çatışmalar sırasında daha sonra öldürüldü” diyerek, serbest bırakılan esirlerin tüm anlatılarında, İsrail hava saldırılarına dair tekrar eden korkular olduÄŸuna dikkat çekti.
Alon, asker Tamer Nimrodi’nin ölümüne de deÄŸindi ve “İsrail’in içinde esir tutulduÄŸunu bilmediÄŸi bir binayı hedef alan bir İsrail hava saldırısında öldürüldüÄŸünü” söyledi, ancak olayın tarihini belirtmedi.
Gazetenin Alon’dan aktardığı bilgilerde ayrıca, rehine Shen Goldstein–Almog’un, tutulduÄŸu binanın pencerelerini yakındaki bir patlamanın parçalaması üzerine İsrail saldırısından saÄŸ kurtulduÄŸu, söz konusu noktanın daha sonra bombardıman kapsamı dışında bırakıldığı belirtildi.
Aralık 2023’te İsrail ordusunun ateÅŸiyle öldürülen Yotam Haim, Alon Shamriz ve Samar Talalqa isimli diÄŸer üç esir hakkında ise Alon, olayın “sahadaki yanlış varsayımlardan kaynaklandığını” söyledi, ancak ayrıntıya girmedi.
Eski müzakereci, 27 Ekim 2023’te Gazze’de kara operasyonlarının baÅŸlamasıyla birlikte ordunun bazı İsrailli esirlerin yerlerine iliÅŸkin yalnızca “yaklaşık bir fikir” sahibi olduÄŸunu, ancak Hamas’ın sürekli olarak esirlerin yerlerini deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ifade etti.
İsrail içinde esir takası anlaÅŸmasının tamamlanması için yapılan protestolara iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde ise Alon, bu protestoların müzakere süreci üzerindeki etkisinin “birçok kiÅŸinin iddia ettiÄŸinden çok daha az” olduÄŸunu söyledi.
İki yıllık İsrail soykırımı boyunca, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, iÅŸgal yönetimini yoÄŸun hava saldırılarının kendi esirleri üzerinde doÄŸrudan bir tehdit oluÅŸturduÄŸu konusunda defalarca uyardı.
Kassam Tugayları, ellerindeki İsrailli esirlere ait görüntüleri birçok kez yayımlayarak, esirlerin İsrail hükümetine, bombardımanı durdurma çaÄŸrısı yaptıklarını gösterdi. Ancak iÅŸgal yönetimi bu çaÄŸrıları dikkate almadı ve iki yıl boyunca soykırımı sürdürdü.
Esir ailelerinin İsrail genelinde düzenlediÄŸi protestolar da Netanyahu’yu bir takas anlaÅŸması yapmaya ve esirlerin acılarını sona erdirmeye zorlamak için yeterli olmadı. Daha önce bu aileler tarafından yayımlanan açıklamalara göre Netanyahu, ailelerle görüÅŸmeyi defalarca reddetti ve Gazze’deki soykırımı sürdürdü.
Filistin Enformasyon Merkezi

Henüz yorum yapılmamış.