Güncel
Yemen’de çocuklar silahlandırılıyor

Husi milislerin bir kez daha Sana’nın farklı bölgelerinde gençleri hedef alan zorla askere alma kampanyaları yürüttüğü, Yemen’deki yerel kaynaklarca açıklandı.
Sana’daki yerel kaynaklar, Husi milislerin bir kez daha başkent Sana’nın farklı bölgelerinde gençleri hedef alan zorla militan toplama kampanyaları yürüttüğünü açıklarken, kabilelerden bazı kaynaklar, grubun son zamanlarda Sana çevresindeki aşiret liderlerini, cepheleri güçlendirmek üzere hızlı bir şekilde yeni savaşçılar toplamaya zorladığını bildirdi.
Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Husi liderlerin geçen haftanın ortalarında ayrı ayrı toplantılar düzenleyerek, kendilerine sadık olan tüm amirleri ve yerel yetkilileri başkent Sana’a bulunan 10 ilçedeki sakinleri hedef alan, yeni bir savaşçı toplama kampanyası başlatmaya mecbur bıraktığını belirtti.
Milisler amirlerine, grubun ‘cihat görevi’ olarak adlandırdığı hedefini gerçekleştirmek üzere tekrar, aileleri ve halkı her yerleşim yerinden en az 4 kişinin saflarına katılmaları gerektiğine ikna etmek için yeni yollar bulma çağrısında bulundu.
Sana sakinleri, Şarku’l Avsat’a amirlerin liderlerinin talimatlarına binaen yeni savaşçılar toplamak üzere son iki günde başkentin mahallelerinde büyük bir savaşçı toplama kampanyası başlattığını söyledi. Kaynaklar, mahalle yetkililerinin günlerdir, hedeflenen ilçelerin mahallelerindeki ailelere, çocuklarının yeni savaşçılar olarak kaydettirmesine zorlamak için baskı uygulamaya devam ettiğini belirttiler.
Kaynaklar, milislerin kampanyasının, darbelerinin başlangıcından bu yana kendilerine savaşçı vermeyen ailelere odaklandığını ancak bu kampanyanın kimseyi hariç tutmadığını ve 15 yaşından büyük genç erkekleri içerdiğine dikkat çektiler.
Diğer yandan, görgü tanıkları, Şarku’l Avsat’a Sana’daki mahallelerdeki Husi amirlerinin, çoğu küçük yaşta olan onlarca yeni askeri Husi araçları ve devriyeleri ile mezhepsel nitelikli askeri kurslara tabi tutulmaları ve sonrasında cephelere katılmaları için eğitilmek üzere gizli yerlere naklettiğini aktardılar.
İran’ın Yemen’deki kolu olan darbecilerin, başkentte yeni savaşçı toplama operasyonları başlatmaya geri dönüşü, yerel haberlerin, grubun yakın zamanda Sana civarındaki aşiret şeyhlerini cephelere taze kan sağlamaya zorladığını bildirdiği bir zamanda geliyor.
Haberlerde, Sana kırsalındaki aşiret kaynaklarından alıntı yapılarak “Milisler, Sana kırsalındaki her aşiret şeyhine, 40 savaşçı sağlama veya aylık mali ödeme yapmak zorunda bıraktı” ifadelerini aktardı. Grubun, savaşçı sağlayamayan aşiret şeyhlerinden aylık olarak 40 savaşçının maaşını ödemelerini istediği belirtildi. Milisler, her bir savaşçının maaşını 150 dolara denk gelen 90 bin riyal olarak belirledi.
Kaynaklar, grubun hala aşiret şeyhlerine, denetçilere, yerel yetkililere ve çeşitli darbeci konseylerin gayri meşru üyelerine, cepheye savaşçı toplamak üzere saha ziyaretleri yapmaya zorlayarak büyük baskılar uygulamaya devam ettiğini belirtti.
Gözlemciler, milislerin yeniden savaşçı toplama kampanyasına başvurmalarının nedenlerini, cephelerin çoğunda yaşadıkları savaşçı kayıplarının ve Husilerin savaşçı sağlama çağrılarının toplum ve kabileler tarafından reddedilmeye devam edilmesinin bir sonucu üye sayısının yetersiz olmasına bağladılar.
Husi milisler Mart ayı sonlarında, Sana’daki liderleri ve üst düzey yetkilileri aracılığıyla savaşçı alım kampanyaları uygulamaya başlamış ve onları Marib, Hacca ve Taiz’deki kayıplarını telafi etmek üzere yeni savaşçılar toplamakla görevlendirmişti.
Sana’dan konu hakkında bilgili kaynaklar daha önce Şarku’l Avsat’a, milislerin o dönemde, Temsilciler Meclisi, Şura Konseyi, Hükümet, Darbe Yönetim Konseyi, Aşiret İttifakı Meclisi, Aşiret İşleri Konseyi’nden gayri meşru üyelerini, yüzlerce yeni savaşçıyı Husi ceplerine katmak amacıyla ilçelerine, şehirlerine ve köylerde sahaya inmeye zorladığını belirtmişti.
Husi grup o zaman, savaşçı alım kampanyasını planlandığı gibi başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için büyük bir saha kampanyası oluşturmuştu. Kaynakların belirttiğine göre, grup savaşa katılan her acemi için 70 bin riyal (yaklaşık 100 dolar) bir fiyat belirledi, ayrıca üst düzey liderlerinin ve çalışanlara yönelik teşvik ve saha gideri kapsamında özel bir bütçe ayırdı. Aynı şekilde, sadakatin sağlanması ve gıda satın almak için başka meblağların yanı sıra yoksul aileleri çocuklarını cepheye göndermeye ikna etmek için mali hibeler de tahsis edildi.
Yemenli hükümet yetkilileri daha önce birçok kez, Husi milisleri kendi kontrol alanlarındaki sivilleri zorla kendi ceplerine katma operasyonlarının artması sebebiyle uyarıda bulunmuştu.
Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani daha önce yaptığı açıklamalarda, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerine, çocuklar da dahil olmak üzere sivillere yönelik bu zorlayıcı operasyonların durdurulması için ırkçı milislere baskı yapma çağrısında bulunmuştu.
İryani, bu operasyonların uluslararası hukuk ve anlaşmaların açık bir ihlali olduğunu vurgulamış ve grubun liderlerinden bu operasyonda sorumlu olanlarının savaş suçlusu olması sebebiyle hesap sorulmasını istemişti.
Suudiler de çocukları silahlandırıyordu
2019 yılında timeturk’te Alman çocuklara yardım örgütünün raporları yer almıştı. Alman çocuklara yardım örgütü SOS Kinderdörfer'in iddiasına göre Suudi Arabistan, Yemen'de savaşmak üzere çocuk askerleri kullanıyor. SOS Çocuk Köyü adlı çocuklara yardım kurumu, Suudi Arabistan'ı Yemen'deki cephelerde Sudanlı çocukları savaştırmakla suçladı. Kurum Çarşamaba günü yaptığı açıklamada halihazırda Yemen'de şu ana kadar savaşan 2 bin Sudanlının hayatını kaybettiğini ve ölenlerin birçoğunun da çocuklar olduğunu duyurdu. Açıklamada çocukların cephenin ön saflarına sürüldüğü de belirtildi.
Yemen'de iç savaş
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen, İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalara sahne oluyor.
Yemen'de Husiler Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı kentlerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulaştı. BM'ye göre, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardıma ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Ülkede yaklaşık 6 yıldır süren çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi.
Henüz yorum yapılmamış.