Sosyal Medya

Güncel

Türkiye’de her iki kişiden biri, iki yıldan önce bitmeyecek borçlarını ödemeye çalışıyor

AKP hükümetlerinin tüketim odaklı büyüme politikalarının bir sonucu olarak Türkiye’de her iki kişiden birinin borç içinde olduğu ortaya çıktı.



AKP hükümetlerinin tüketim odaklı büyüme politikalarının bir sonucu olarak Türkiye’de her iki kiÅŸiden birinin borç içinde olduÄŸu ortaya çıktı.

Borca çalışıyoruz

Glo­bal Po­li­ti­ka ve Stra­te­ji Mer­ke­zi­’nin Tür­ki­ye Top­lum­sal EÄŸi­lim­ler An­ke­ti­’nde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

ÇoÄŸunluÄŸu 25-34 yaÅŸ grubu arasında olan katılımcıların yüzde 54,4’ü borçlarının olduÄŸunu söyledi.

Borçları iki yıldan önce bitmeyecek olan katılımcıların oranı ise yüzde 47.8 olarak belirlendi. BaÅŸka bir ifadeyle, Türkiye’de her iki kiÅŸiden biri, iki yıldan önce bitmeyecek borçlarını ödemeye çalışıyor. Öte yandan her seçmen kesiminden katılımcılar Türkiye’de yolsuzlukların son dönemde arttığı noktasında ortaklaÅŸtı.

Yolsuzluk artışı baskın

20140228 17 aralik

Ankette öne çıkan bazı sonuçlar ÅŸöyle:

* Ka­tı­lım­cı­la­rın yak­la­ÅŸÄ±k yüz­de 60’ı Tür­ki­ye­’nin AB üye­li­ÄŸi­ni des­tek­li­yor. Seç­men da­ÄŸÄ±­lı­mı­na gö­re bir süredir AB’ye sırtını dönen AKP’nin seçmen tabanı yüzde 58.58 oranında AB üyeliÄŸini desteklerken, diÄŸer partilerdeki oranlarsa ÅŸöyle: CHP-63,40, MHP-52,83, HDP-73,7, SP-41,67 ve BBP-44,44.

* Ka­tı­lım­cı­la­rın yüz­de 66,3’ü yol­suz­lu­ÄŸun, yüz­de 78,1’iyse suç ora­nı­nın arttığını düÅŸünüyor. Katılımcıların yüzde 54,7’si de te­rö­rün son yıl­lar­da art­tı­ÄŸÄ±­nı sa­vu­nu­yor.

* AK­P’­ye oy ve­re­ce­ÄŸi­ni ifa­de eden ka­tı­lım­cı­la­rın yüz­de 38,54’ü ‘Yol­suz­luk art­tı­’ görüÅŸünde. Bu seç­me­nin yüz­de 62,94’ü de suç oran­la­rı­nın art­tı­ÄŸÄ±­nı dü­ÅŸü­nü­yor.

* CHP’­yi ter­cih eden­le­rin yüz­de 89,42’si, MHP’­li­le­rin yüz­de 81,22’si, HDP seç­me­nin yüz­de 92,95’i son za­man­lar­da Tür­ki­ye­’de yol­suz­lu­ÄŸun art­tı­ÄŸÄ± gö­rü­ÅŸün­de.

UyuÅŸturucu, IŞİD, terör kaygı baÅŸlıkları

* Toplam 21 fark­lı baÅŸ­lık­ta ele alı­nan ko­nu­lar içe­ri­sin­de 10 üze­rin­den or­ta­la­ma 8,4’lük de­ÄŸer­le en çok uyuÅŸ­tu­ru­cu­dan kay­gı du­yulu­yor.

* UyuÅŸ­tu­ru­cu­yu or­ta­la­ma 8,1 ile te­rör ey­lem­le­ri ve 8,0 ile PKK ta­kip edi­yor. Dör­dün­cü sı­ra­da ise 7,9 olan ay­nı de­ÄŸer­le yol­suz­luk, IŞİD, iÅŸ­siz­li­ÄŸin art­ma­sı ve ka­dı­na yö­ne­lik ÅŸid­det yer alı­yor.

* An­ke­te ka­tı­lan­la­rın yüz­de 89,7’si IŞİ­D’­i ‘te­rör ör­gü­tü­’ ola­rak ta­nım­lı­yor. Yüz­de 54’ü IŞİ­D’­Ä±n Tür­ki­ye­’yi he­def alan ÅŸid­det ey­le­mi ya­pa­bi­le­ce­ÄŸi­ne ina­nı­yor.

* Her 4 ki­ÅŸi­den 3’ü  Suriye’ye yö­ne­lik as­ke­ri bir ope­ras­yo­na sı­cak bak­mı­yor.

* An­ke­te ka­tı­lan­la­rın yüz­de 64’ü, Türk as­ke­ri­nin IŞİ­D’­e kar­ÅŸÄ± ka­ra­dan sı­nır öte­si ope­ras­yon­lar­da yer al­ma­sı­nı da is­te­mi­yor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.