Sosyal Medya

Makale

Temsili teslimden teslimi temsile tercihen teveccüh etmek

 Bismihi Tebareke ve Teala

 

              Teslim olmak ve temsil etmek arasındaki iliÅŸki, olmak ve eylemek ile mündemiç.Teslim almak ile temsil vermek ise elde etmek ve vermek ile mündemiç Ä°kincisinde  temsil üzerinden hareketle teslim almaya çalışıyoruz.Böylece mesele semboller ve semboller arası iliÅŸkiler üzerinden  ilerliyor ancak geliÅŸmiyor.zira bu durumda gerçek bir özne yok.özne olmamız mümkin deÄŸil.temsilimiz bizi teslim almış durumda oluyor..Bizler teslim olmadan teslim almak ve de temsil etmeden temsiller verme çeliÅŸkileri ile ile karşı karşıya kalıyoruz.Birincisinde sembollerin iÅŸaret ettiÄŸi gerçeÄŸe yöneliyoruz ve gerçekleÅŸiyoruz.Çünkü ikincisinden   farklı olarak temsil ettiÄŸimiz aynı zamanda bir yönüyle bizi de temsil etmiÅŸ oluyor.Allah’ın boyası (sıbgatullah) ile boyanmak Rabbimizn subuti sıfatlarını temsil ederken öncesinde zatına teslim olmuÅŸ olmamız gerekiyor. 

''Âllah'ın boyası (ile boyan). Allah'ın boyasından daha güzel boyası olan kimdir! Biz ancak O'na kulluk ederiz" (el-Bakara, 2/138).

 

             Teslim ile temsil arasındaki yol sırat-ı mustaqimdir.Mu’minin Sırat-ı mustaqim içinde  özbenliÄŸinin adımlarını keÅŸfetmeside sebil dir diyelim.yazı/söz, ameli temsil ederken ; amel teslimiyeti temsil ediyor.amelin salih olması güzergahın sıhhatini temsil ederken;sözü yüklenen salih amel ilerleyerek temsili hak’ka teslim ediyor.   

 

              Temel problemimiz temsil getirmede deÄŸil teslim olmada ve dolaylı olarak temsil etmede.Teslim olmada ve doÄŸal sonucu olan temsil etmedeki problem aralığını bol bol temsil getirmede ve temsilller vermedeki abartı/slogan/kliÅŸelerle kapatmaya çalışıyoruz.( ihtimaldir ki bu fakir de öyledir.)  

 

               Allaha teslim olmamız baÅŸlangıçta bir tercih deÄŸilken teslim olmamamız bir tercihtir ki ara formlarında ağırlık noktaları farklılaşır. Ä°mam Ali ÅŸu sözü ‘’ Alllah sizi ahiret için yarattı , dünya için deÄŸil .sizleri sonsuzluk için yarattı yokluk için deÄŸil.’’tercihlerimizin aslını ifade etmektedir.

 

                ‘’Allah tan geldik ve O’na dönücüleriz’’.Serüven , teslim olarak baÅŸlıyor ve teslim olarak sona eriyor.Temsilimiz iki teslim arasında.iki ölüm arasında sallanan saat sarkacı gibi bir hayat.saat ,zamanın temsilcisidir;zamanın kendisi deÄŸil.Temsil noktasında sorumluluÄŸumuz varken , teslim noktasında sorumluluk bitmiÅŸ oluyor.HerÅŸeyi halledemeyiz ancak halledebileceÄŸimiz sorumluluklarımız muhakkak vardır.Bu erdemi öncelemek zorunda.Erdemlilik.Nietzsche’nin güzel bir sözü vardır.’’Herkese kendi hakkını veremem ancak kendi hakkımdan verebilirim’’.

 

                Peygamberimiz  (a s s )  dedi ki :

 

            ‘’Ulema dünyaya dalmadıkça peygamberlerin eminleridir.Dünyaya dalmaları  ,güç sahiplerine uymalarıyla olur.Bunu yaparlarsa dininizi  bozmalarından korkun.’’

 

           ‘’Ä°nsanların çoÄŸuna dünya sevgisinin hakim olduÄŸunu görüyorum;sanki ölüm baÅŸkalarına yazılmıştır ve Hakk’a uymak baÅŸkalarına farz olmuÅŸtur!Acaba sonrakiler öncekilerin durumundan öÄŸüt almaz mı?’’

 

                                                                                                 Ve’s-selam

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.