Sosyal Medya

Makale

Tarihin şakası yok...

Romantizm, târihi anlamak istememenin göstergesidir. DiÄŸer taraftan, târihin iklimleri de yok. Ä°klimler, tabiatın çevrimsel durumlarıdır. Târihi iklimlerle iliÅŸkilendirmenin nasıl da içi boÅŸ bir bakış olduÄŸunu 'Arap Baharı' güzellemesine dâir yazdığım yazılarda dile getirmiÅŸtim. 19.Yüzyıl gençlik hareketlerine yakıştırılan 'bahar' benzetmesinin nasıl bir dizi felâketle sonuçlandığı ezber târih bilgileri arasında. 20.Yüzyıl'da ise 'Prag Baharı'nın neler getirdiÄŸini biliyoruz. Bu tarz tepki ya da kalkışma hareketlerini romantize etmek için bazen de renkler yakıştırılıyor. Sonuçlar yine farklı deÄŸil. Ukrayna'nın 'Turuncu Devrimi'nin bu talihsiz ülkeyi ne hâllere getirdiÄŸi gözümüzün önünde yaÅŸanıyor.

Åžimdi daha iyi anlıyoruz ki, Arap Baharı, tıpkı Prag Baharı'nda olduÄŸu gibi iç dinamikleri belli bir doÄŸrultuda ve bir dizi beklentiyi test etmek için bazı güçlerin güdümlediÄŸi bir hareketten ibâret. Bu süreci özgürlükçü Arapların anlı ÅŸanlı baÅŸkaldırısı olarak okumak son derecede yanıltıcı bir bakıştı. Kitlesel tepkiler üzerine Ortega Y Gasset gibilerin yazmış oldukları geçerliliÄŸini koruyor. Hâsılı Mursi ve Müslüman KardeÅŸler'in dramı, bizzât kendilerini iktidâra taşıyan süreçlerin iç çeliÅŸkileri ortaya konularak anlaşılabilir.

BaÅŸta A.B.D olmak üzere dünya egemenleri, Arap Baharı'nı teÅŸvik ederek bir taÅŸla iki kuÅŸ vurdular. Ä°lk hedef çürümüÅŸ BAAS rejimlerinin tasfiyesiydi. Ä°kinci amaç ise, bu çürümüÅŸ yapıların tasfiyesi sonrasında, açığa çıkan kaosta, Orta ve Yakın DoÄŸu'da mezhebîi ve etnik temeldeki çatışmaları kışkırtarak siyâsal coÄŸrafyaları küçültmenin nesnel koÅŸullarını yaratmaktı. DüÅŸüncem odur ki, bugün iÅŸte bu ikinci aÅŸamayı idrâk ediyoruz. Ä°srail'in Gazze'ye karşı kanlı bir müdahale ile devreye girmesi sürecin olgunlaÅŸtırılması hususunda atılan bir adımdan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil. Zamanlamanın mükemmel olduÄŸunu kabul etmeliyiz. Ä°ç savaşına gömülmüÅŸ Sûriye, neredeyse fiilen parçalanmış olan Irak, askerî rejimle kontrol altına alınmış Mısır, Batı ile ılımlı iliÅŸkiler geliÅŸtirmenin yollarını arayan Ä°ran ve kendi nâzik dengelerinin üzerinde zar zor duran Lübnan'dan Filistinli kardeÅŸlerine ne hayır gelebilir ki?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.