Sosyal Medya

Makale

Suriye Rusya’nın ikinci Vietnam’ı mı olacak?

BeÅŸÅŸar Esed'in inadı yüzünden Suriye paramparça oldu. Ä°ran'ın veHizbullah'ın fiili desteÄŸi Esed'i ayakta tutmaya yetmemiÅŸ olmalı ki Rusya imdadına yetiÅŸti. Moskova ile Åžam arasındaki iliÅŸkinin 50 yıllık geçmiÅŸi var. “SoÄŸuk SavaÅŸ” döneminde Moskova, Åžam'daki “Baas” rejimi üzerinden OrtadoÄŸu'da söz sahibiydi. Åžam rejimi ile Moskova arasında tam yakınlaÅŸma 1970'de darbeyle iktidarı ele geçirenHafız Esed döneminde gerçekleÅŸti. Åžam, Moskova'nın kanatları altına girdi. Karşılığında Moskova Tartus'ta bir deniz üssü elde etti.

“SoÄŸuk SavaÅŸ” döneminde Moskova, Åžam rejimini tepeden tırnaÄŸa silahlandırdı. 1967 Savaşı'nda “Golan tepeleri”ni Ä°srail'e kaptıran Hafız Esed bu silahları Ä°srail'e doÄŸrultmadı ama kendi halkına karşı cömertçe kullandı. 1982'de “Hama” yerle bir edildi, on binlerce sivil katledildi. “Sovyetler BirliÄŸi” dağıldıktan sonra Moskova Åžam'a silah satmaya devam etti. Moskova, Åžam'ın borçlarının büyük bir kısmını bile sildi ama bunun karşılığında Tartus deniz üssüyle ilgili 1971'de yapılan anlaÅŸmanın çerçevesini geniÅŸletti ve kullanım süresini uzattı.

Sovyet Rusya ilki 1956'da, ikincisi 1968'de olmak üzere iki ülkeye doÄŸrudan askeri müdahalede bulundu. Moskova'nın güdümündeki Macaristan ve Çekoslovakya'da halk özgürlük için ayaÄŸa kalktı. DireniÅŸ Rus tanklarıyla kanlı ÅŸekilde bastırıldı. Macaristan, Çek ve Slovak Cumhuriyetleri “Sovyetler BirliÄŸi” dağıldıktan sonra Rusya'dan hızla koptular. Her üç ülke ÅŸimdi hem “AB”, hem “NATO” üyesi. “1956” ve “1968” ise hâlâ nefretle anılıyor.

Sovyet Rus ordusu 1979'da Kabil hükümetinin çaÄŸrısıyla Afganistan'a girdi ve on yıl süren bir iç savaşın müsebbibi oldu. Ruslar 1989'da ülkeden çıkmak zorunda kaldılar. Darbeyle iktidara gelen halk düÅŸmanı bir hükümeti korumak için Afganistan'ı iÅŸgal eden Sovyet Rusya ülkenin kendi özgün koÅŸulları içerisindeki geliÅŸimine sekte vurdu. Afganistan 1979'dan bu yana kanıyor ve bunda Moskova'nın rolü büyük. ABD “Vietnam”da bataÄŸa saplanmıştı. Afganistan da Sovyet Rusya'nın Vietnam'ıydı. Suriye, Rusya'nın ikinci Vietnam'ı olabilir.

Rusya, meÅŸruiyeti kalmamış, halkıyla yabancılaÅŸmış bir rejimi korumak için devreye girdi. BeÅŸÅŸar Esed'in ipleri Rusya ve Ä°ran'ın elindedir. Esed'in elinde tuttuÄŸu yerleri yönettiÄŸi bile ÅŸüpheli. Rejimin bölge için, Suriye halkı için hiçbir anlamı kalmadı. Esed artık kullanışlı bir paravandır. Rusya'nın müdahalesi ise Suriye'deki durumu daha da içinden çıkılamaz hale getirebilir. Hava sahası baÅŸta ABD ve Rusya gibi bölge dışı güçlerin tasallutu altında olan Suriye çıkar çatışmalarının arenası haline geldi. Daha fazla kan akacak ve belki çatışmalar bütün bölgeye yayılacak. Hiç ÅŸüphesiz Esed gidecek ama arkasında bir harabe bırakacak.

Söze karşı söz, fikire karşı fikir
Gazetecilere karşı ÅŸiddet kullanmanın savunulacak bir tarafı yok. Söze karşı sözle, fikire karşı fikirle, eleÅŸtiriye karşı ise 'cevap hakkı'nı kullanarak mukabele edilebilir. Bu yolların dışındaki araçlara tevessül etmek kimseye yarar saÄŸlamayacağı gibi çok tehlikeli sonuçlar doÄŸurur. Fikre ÅŸiddet kullanarak cevap vermek kötü bir fikirdir. Ä°nsan zihninde hiçbir ÅŸey kötü bir fikirden daha uzun süre kalamaz. Tehdit, ÅŸantaj, iftira, hakaret için ise mahkeme yolu açık. EleÅŸtiriye cevap vermek için gazeteler, televizyonlar mebzul miktarda var. Gazetecilik mesleÄŸini istismar edenlere karşı “Basın Konseyi” gibi kuruluÅŸlara baÅŸvurulabilir. Ahmet Hakan'a yapılan saldırı hiçbir ÅŸekilde tasvip edilemez. GeçmiÅŸ olsun diyor, ÅŸifalar diliyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.