Sosyal Medya

Makale

Süreci ne yapmalı?

Süreç buzdolabına mı kondu? Süreç rafa mı kaldırıldı? Süreç iptal mi edildi? 

Süreç devam ediyor mu?

PKK’ya karşı yürütülen operasyonla birlikte gündeme düÅŸen en önemli soru, hiç ÅŸüphesiz sürecin akıbeti ile ilgili.

Süreçte bir problem olduÄŸu belliydi ve benim gibi birçok insan, iÅŸlerin iyiye gitmediÄŸini seslendiriyorduk.

Özellikle silahlı yapının devam ettiÄŸini, üstelik bölgede devletten daha etkin bir pozisyon oluÅŸturduÄŸunu, bunun en bariz etkisinin 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıktığını yazıp, söyleyip durduk.

Süreçteki sapmanın en olumsuz etkisi ise, Kürtler’in oylarının Ak Parti’den kopup, etnik siyaset yapan bir partide yoÄŸunlaÅŸması idi. Bu vakıa, Ak Parti’nin oy ve tek başına iktidar kaybından öte bir anlam taşıyor, asıl olarak etnik siyaset yapmayan bir partinin bütün Türkiye’yi kapsayan niteliÄŸini zaafa uÄŸratıyordu.

Soru ÅŸu idi:

Kürt oyları Ak Parti’den etnik hassasiyet sebebiyle mi koptu yoksa, DoÄŸu-GüneydoÄŸu’da silahlı yapının oluÅŸturduÄŸu boÄŸucu iklim sebebiyle mi etnik siyaset yapan partiye yöneldi?

Örgüt baskısı bir vakıa idi. Örgütle aynı çizgide olmayan Kürtlerin rahatsızlığı da bir gerçekti. Seçimlerde örgütün dayatmasına karşı koymanın can, mal, evlat bedeli de biliniyordu. Örtülü bir demografik- ideolojik tasfiye süreci iÅŸlemekteydi.  

Böyle devam ederse, diye baÅŸlayan cümleler sadece derin endiÅŸeleri seslendiriyordu.

Bu arada örgüt terörü yanında, Uludere, Kobani gibi olayların PKK-HDP’nin gerçekten etkili propagandasıyla etnik milliyetçilik duygularını devreye soktuÄŸu gerçeÄŸini de gözden ırak tutmamak gerekiyor.

Ve nihayet devlet örgüt terörü karşısında devletliÄŸini gösterdi. “Kamu düzenini koruyacağım” diye harekete geçti ve operasyonlar baÅŸladı.

Bu operasyonlar ne anlama geliyor?

“Devlet devletliÄŸini gösterdi” denince, nasıl bir devlet formunu anlıyoruz? Ak Parti öncesinde sergilenen hani “90’lardaki” diye nitelenen devlet diline mi dönüyoruz, yoksa ne?

PKK-HDP cenahının, teröre yönelik her devlet hamlesini “90’lara dönüÅŸ” diye nitelemesi beklenen bir tavırdır. 90’lar, JÄ°TEM’li, yargısız infazlı zamanlardır. 80’lerde Diyarbakır Cezaevi’ndeki uygulamalarla daha kötü bir devlet tavrı vardır.

Ak Parti, açılımla, milli birlik ve kardeÅŸlik projesi ile ve çözüm süreci ile bu devlet tavrında bir restorasyona gitti. Red, inkar, asimilasyon tavrını sona erdirdi. Ve bu sebeple, bir de muhafazakar-dindar yapısı ile, Kürtlerle önemli bir buluÅŸma-kaynaÅŸma gerçekleÅŸtirdi.

Ölümlerin sona ermesi, hem örgütte kızı-oÄŸlu bulunan Kürt aileler için, hem askerde oÄŸlu bulunan tüm anne-babalar için, yürek sancısının dinmesi demekti bu. Çözüm süreci bu boyutuyla toplumda kabul gördü.

Ama bu barış iklimi bütünüyle silahlı yapının devre dışı kalmasıyla baÄŸlantılı idi.

Çözüm süreci ancak ve ancak, silahlı yapının devre dışı kalması ile anlam kazanabilirdi.

Silahlı yapı eylemde iken de barış olmazdı, eylemde olmayıp, orada bir yerlerde saklanıp, vakti gelince ortaya çıkacak bir tehdit potansiyeli iken de. Kaldı ki örgüt, potansiyel olmaktan da çıkmış, fiili bir tehdit mekanizması haline gelmiÅŸti.

Süreç içinde “Kürtlerin demokratik haklarının Örgütle -HDP ile- Öcalan’la görüÅŸülüyor” görüntüsü verilmesi yanlıştı. Sürecin, demokratik haklar-silahların bırakılması gibi bir kademelenme halinde algılanması yanlıştı. Haklar ayrı, silahlı yapının sona ermesi ayrıydı. Silahlı yapının bir ÅŸekilde haklarla baÄŸlantılanması her bakımdan yanlıştı. Çünkü bu, örgüte asla olmaması gereken bir temsiliyet imkanı vermekteydi.

Devlet nihayet formatı doÄŸru zemine oturtma noktasına geldi. Biraz geç geldi ama geldi.  

Çünkü kamu düzeninin tahammülü kalmamıştı.

Åžimdi... “Çözüm süreci bitti” gibi bir algıya yönelmek bana göre sakıncalı. Çünkü çözüm sürecinin barış getiren boyutu, örgüt dışında da tüm bölge insanının benimsediÄŸi bir durumdur. Çözüm sürecinin bitmesinin, yeniden ölümler anlamına gelebileceÄŸi kaygısı vardır. Onun için HDP ve PKK sözcüleri “savaÅŸ teması”nı vurguluyorlar.

Operasyonların bölgede örgütün açık-örtülü tahakkümüne karşı sivil alanı korumaya yönelik olduÄŸu, illegal milisler, illegal yargı, illegal maliye ve illegaliteye lojistik imkan saÄŸlayan yerel yönetim anlayışına son verme amacı taşıdığı anlatılabilmeli. “Çözüm sürecine evet, silahlı yapıya hayır!!”  gibi bir denge. Bence doÄŸru yaklaşım budur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.