Sosyal Medya

Makale

Şimdi sırada ne var?

Türkiye’nin en büyük sorunu ne derseniz, aslında ne terör, ne de ekonomik kriz. Ciddi, sorumlu bir muhalefetin yokluÄŸu.. Bu son geliÅŸmeler de bu gerçeÄŸi bir kez daha ortaya koydu.

AK Parti’deki birtakım zaafın ve keyfiliÄŸin arkasında da yine bu muhalefet eksikliÄŸi var.. Ciddi bir muhalefet AK Parti içindeki AKP’lilerin keyfi tutumlarına fırsat vermezdi.

AK Parti bu muhalefetsizlik ortamında kendi iç denetimi konusunda yetersiz kaldı ve bazı gerçekleri görmezden geldi.. Åžimdi süratle bu eksiÄŸini telafi etmesi gerekiyor.

Bana kalırsa mevcut aday kadrosunu, hangi bölgede en iyi duruma göre kaç oy kaybetti ise oy kaybının yüzdesinin iki katı adayı tepeden tırnaÄŸa yenilenmesi gerekiyor. Tabii seçiciler kurulunu da yeniden gözden geçirmek gerek. Bu kurullara yeni üyeler katmak, bazı isimlerin yerini yeniden tayin etmek belki bazı adaylarının durumunu yeniden deÄŸerlendirmek gerekirse bir farklı bakış getirebilirler mi?. Hatta aday belirleme yöntem ve kriterlerinizi de gözden geçirin lütfen.. Buna mecbursunuz..

GüneydoÄŸuda ve doÄŸuda bölgeden kariyer sahibi hanımların adaylığına öncelik verin derim..

Zaman çok dar. Hızlı ve doÄŸru karar vermek zorundasınız. “Dostlar alışveriÅŸte görsün” kabilinden yapılan kamuoyu, temayül ve mülakatlarla, STK oylamaları ile zaman kaybetmeyin bana kalırsa. Bunlar, “eli ayağı boÅŸ deÄŸil, tuttuÄŸu iÅŸ deÄŸil” türünden iÅŸler olmasın. Birtakım il baÅŸkanlarına söylüyorum, kendinizi kandırmak için bahane ve vesile üretmeyin. Bunlar kendi teÅŸkilatınız, tabanınızda da ciddiye alınmıyor, söyleyeyim.. Öyle, bakan, milletvekili, iÅŸadamı, teÅŸkilat, belediye baÅŸkanı vesayetinden de kurtarın bu iÅŸi. Nasıl derseniz, ehliyet ve liyakat temelinde asimetrik sorgulama yapın. Bakın birinin “Melek” dediÄŸine bir baÅŸkası “Åžeytan” diyecektir.. Ä°nsanlara kim olsun deÄŸil, kim asla olmamalı ve niçin diye sorun, önce “def-i mazarrat” açısından yaklaşın konuya. Kim kime niçin karşı ve onlar kimi öneriyor, baÅŸka bir gerçek göreceksiniz.. 

Derin AK Parti oluÅŸumuna izin vermeyin.. Meseleye öfke, aÅŸk ve ihtirasla yaklaÅŸanlara, tehdit eden ve bir ÅŸeyler vaad ederek pazarlıkla size gelenlere karşı ihtiyadlı olun.. “Cilalı adam dönemi”nde yaşıyoruz, size her yönden tavsiye ile gelen “çok iyi” adaylar konusunda iki kere düÅŸünün. Unutmayın “aÄŸuyu altın tas içre sunarlar, bal da onun suç ortağı” olabilir. Suret-i hak’tan gözükerek aranıza karışmak isteyeceklerdir. Bu takiyeci, münafık karakterli binbir suratlara karşı dikkatli olalım. Bu iÅŸleri yapmak, benim yazdığım kadar kolay da deÄŸil, onu da söyleyeyim.

Çevrenizdeki danışman, bürokrat, iÅŸadamı, size akıl veren, basın, strateji kuruluÅŸu, kanaat önderi, STK ÅŸu-bu çevreden birilerinin ısrarlı empozelerine karşı dikkatli olun lütfen.. Birileri bizleri de kullanabilir.. Çevrenizin bir sürü beyaz ajanla kuÅŸatılmış olabileceÄŸini unutmayın. Yine çevrenizdeki bir sürü saf ve temiz insanı bu adamların çok kolay aldatabileceklerini, kullanabileceklerini de hesaba katın. Dost acı söyler.. Bu yazıyı böyle kabul edin..

Åžimdi artık sizlere ulaÅŸmak da zor. Çok meÅŸgul olacaksınız. Müessese körlüÄŸüne de dikkat etmek gerek. Siz her ÅŸeyi bildiÄŸinizi zannederken, herkesin gördüÄŸü, duyduÄŸu, bildiÄŸi gerçekleri siz görmeyebilir, duymayabilir, bilmeyebilirsiniz.. Onun için size çok yakın birileri STK, basın çevrelerinde dolaşıp, size dışarıdan bir göz olarak bakıp, onları size aktarsa keÅŸke.. “Ol mahiler ki, derya içredir de deryayı bilmezler”, böyle olmasın. Sonuçta sizin ne söylediÄŸiniz, ne yaptığınız kadar, dışarıdan bakanların sizin söylediklerinizden ne anladıkları, ne yaptığınız hakkınızdaki düÅŸünceleri de önemli.. AK Parti’de bu anlamda ciddi bir iletiÅŸim sorunu var..

Bakın, birileri AK Parti’yi çok seviyor, destekliyor ama aynı zamanda ona sahip çıkıyor ve kıskanıyor. Bakın bunlar partiyi kiÅŸisel mülkü haline getiriyor..  BaÅŸkalarına kapıları kapatıyor. Özellikle eskiden beri orada olanlar, dün bedel ödeyen ve bugüne gelirken para harcayanlar, dışarıdan gelenlere kapıları kapatıyorlar. Partiyi kiÅŸisel mülkü olarak görüyor sanki. Bunları kırmadan, eski-yeni kavgasına girmeden, ‘kökü mazide olan ati’ anlayışı ile bu badireyi aÅŸmak gerek.. DeÄŸiÅŸen zaman ve ÅŸartlara uyum performansı gösteremeyen, fleksibilitesini kaybeden yapılar çökmeye mahkûmdur.. Hacamat baÅŸka anlama gelir belki ama, bazan siyasi detoks gerekebilir..

Siyaset dilinizi yenileyin lütfen. Daha kısa cümlelerle söyleyin ne söyleyeceksiniz. Farabi gibi düÅŸünün ama anneannem gibi konuÅŸun. Az ve öz.. Hitap ettiklerinizin anlayışına göre hitap edin.. Sadece mantığa deÄŸil, duygularına da seslenin.. Güzel söz ve hikmetle anlatın ne anlatacaksınız. Daha az polemik dili.. Daha sakin ve mütebessim lütfen..

Neyse, sonuçta kervan yolda düzülecek yine. Ne kadar erken, ne kadar çok ÅŸey yapabilirsek.. Sonuçta bizim kaybedecek ne bir saniye zamanımız, ne bir kuruÅŸ paramız ve ne de gözden çıkartabileceÄŸimiz, ilgi ve himmetini reddebileceÄŸimiz tek bir adamımız var.. Küçük ihmallerin faturası ağır olabilir..

Allah zaman içinde zaman yaratandır. Her ÅŸeye raÄŸmen, hiçbir konuda tamamen, telafisi imkansız bir ÅŸekilde geç kalmış sayılmayız. Selâm ve dua ile.. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.